Mój Pomysł na Akwarium

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

BlackShark
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Mój Pomysł na Akwarium

Post autor: BlackShark » 2012-03-14, 17:41

Witam, na forum to mój pierwszy post, potrzebuje porady, od jakiegoś czasu planuje założyć akwarium, jakieś 8 lat temu zaczynałem swoją przygodę z akwarystyka, nie trwała jednak długo, brak odpowiedniej wiedzy, pośpiech i brak sprzętu spisał mnie na 100% klęskę, ale akwarium 30l, brak grzałki z termostatem, juz nie mowie o zagadnieniu " parametry wody"..to nie mogło się inaczej skończyć. Dobra 8lat minęło juz nie mam 12 lat i chce się za to zabrać porządnie, dlatego pisze juz teraz przed zakupami przed zakładaniem, chce sobie wszystko z Waszą pomocą zaplanować.
Na początek wybrałem akwarium wielogatunkowe ( towarzyskie) , brak mojego doświadczenia i odpowiedniej wiedzy wyklucza akwarium bioto typowe ( może kiedyś przyjdzie na to czas). Zacznę od sprzętu , a później przejdę do tego co planuje hodować:

Sprzęt:

Akwarium: prostokątne- 200l ( pod akwa mata polietylenowa)
Filtr zewnętrzny JBL PROFICRISTAL E900 z deszczownicą - możliwość 3 wkładów filtracyjnych i tu moje pytanie. Gąbka -ceramika-torf, to jest dobre zestawienie? czy darować sobie torf?
Czy deszczownica wystarczy do napowietrzania i czy można ja montować pod wodą skierowaną do góry?
Oświetlenie:
30W (90cm) HAGEN FLORA-GLO czy LIFE-GLO ?
30W (90cm) HAGEN AQUA-GLO
Sterowniki do oświetlenia, tego nie rozumiem i proszę o pomoc, wiem ze są jakieś elektroniczne, magnetyczne i zależy chyba od rodzaju oświetlenia T5 , T8.
Grzałka - 2x EHEIM JAGER 200W
Technika CO2 tutaj tez proszę o pomoc, kiedy jest potrzebna, kiedy nie?

OK, teraz wystrój, roślinki i mieszkańcy:

Mam zamiar hodować i tu Was proszę o porady jakie z poniższych gatunków będą najlepsze i w jakich ilościach:

-Neon Czerwony
-Bystrzyk Pięknopłetwy
-Zwinnik Latarnik
-Czerwonogłówka
-Kirysek ( jaki najlepiej?)
-Glonojady ( jakie?)
-ewentualnie jakie inne ryby?

Rośliny:
-mikrozorium oskrzydlone
-mech jawajski ( czy warto kupić i czy można krewetki?)
-moczarka argentyńska
dalej nie wiem, jeśli możecie dodajcie cos od siebie.

Podłoże:
I tu nie jestem pewien, kratownica – ziemia ogrodowa- czarny żwirek ….tylko jaka granulacja dla roślin najlepiej 1-4mm? Ale kiryski mogą się pokaleczyć
Korzeń
kokos
Kamienie czy warto do takiego akwarium wsadzać?

Jestem pewien, że znajdziecie błędy dlatego proszę o poprawki i wskazanie błędów oraz o porady dotyczące obsady akwarium. Dzięki z góry. BlackShark

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Re: Mój Pomysł na Akwarium

Post autor: Jarus » 2012-03-14, 18:48

BlackShark pisze: [ciach]
Sprzęt:

Akwarium: prostokątne- 200l ( pod akwa mata polietylenowa)
Filtr zewnętrzny JBL PROFICRISTAL E900 z deszczownicą - możliwość 3 wkładów filtracyjnych i tu moje pytanie. Gąbka -ceramika-torf, to jest dobre zestawienie? czy darować sobie torf?
O ile wiem torfu używa się głównie do zmiany odczynu wody. Jak nie ma potrzeby to jest zbędny.
BlackShark pisze: Czy deszczownica wystarczy do napowietrzania i czy można ja montować pod wodą skierowaną do góry?
Nie znam tego filtra ale deszczownica skierowana w kierunku powierzchni to dobry pomysł - dobre napowietrzanie.
BlackShark pisze: Grzałka - 2x EHEIM JAGER 200W
Albo 2x 100W albo raz 200W - najlepiej koło wylotu filtra - dobre rozprowadzanie ciepła.
BlackShark pisze: Technika CO2 tutaj tez proszę o pomoc, kiedy jest potrzebna, kiedy nie?
Jeżeli zdecydujesz się na bardziej wymagające rośliny to wtedy potrzeba CO2 i więcej światełka (zakłada się od 0.5w/l w górę). Na forum jest lista roślin cieniolubnych TUTAJ . Ale najlepiej pooglądać sobie zbiorniki na forum/sieci i w zoologu. Dopiero potem się zdecydować. Oczywiście zależne od tego jest moc oświetlenia (lub na odwrót).

OK, teraz wystrój, roślinki i mieszkańcy:
BlackShark pisze: Mam zamiar hodować i tu Was proszę o porady jakie z poniższych gatunków będą najlepsze i w jakich ilościach:
... [ciach]..

Najlepsze będą te które Tobie się podobają - to Twoje akwarium. Poczytaj dział obsad - do baniaka 200l jest tego sporo. Potem pooglądaj ryby i sam zdecyduj. Nie słuchaj sprzedawców ze sklepów! Pytaj na forum - tu Ci użytkownicy podpowiedzą co i jak.
Przy 200 litrach już można sporo ryb wybrać.
BlackShark pisze: Podłoże:
I tu nie jestem pewien, kratownica, ziemia ogrodowa- czarny żwirek ;.tylko jaka granulacja dla roślin najlepiej 1-4mm? Ale kiryski mogą się pokaleczyć
Ziemia pod żwirek może być zamiast substratu. Ja sam mam ją w dwóch zbiornikach i jest ok. Na to żwirek 2-5mm. Pod kiryski nie może być z ostrymi krawędziami.
BlackShark pisze: Korzeń
kokos
Kamienie czy warto do takiego akwarium wsadzać?
Wszytko się przyda ale to kwestia gustu - Tobie się ma podobać. Zbiornik z korzeniem i jakimiś kamieniami wygląda wg mnie naturalnie.

Sądzę że inni Użytkownicy podpowiedzą resztę (i ewentualnie mnie poprawią).

ps. ważna kwestia - BEZ POŚPIECHU BlackShark!
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

BlackShark
Nowicjusz

Post autor: BlackShark » 2012-03-14, 19:05

Wymieniłem ryby, które nie lubią zbyt intensywnego światła, więc i rośliny dobiorę mało wymagające.
Ale i takie roślinki wymagają Co2, czy węgiel w płynie jest wystarczający?

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-03-14, 19:38

Ja mam tylko rośliny małowymagające (kryptokoryny, anubiasy i żabienice) a podaje co2. Węgiel to podstawowy budulec masy rośliny - więc znacznie poprawia przyrost. A gaz jest zdecydowanie bardziej wydajny.
Do 200l to już bym się nad butlą wysokociśnieniową nie zastanawiał. Chyba że Ci nie zależy na bardzo dobrej kondycji roślin.
Ale są tacy którzy używają tylko w płynie i też ponoć wszystko ładnie rośnie.
Oczywiście kiedy zaczniemy dozować gaz trzeba pamiętać też o innych nawozach.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

BlackShark
Nowicjusz

Post autor: BlackShark » 2012-03-14, 23:17

czyli tak woda idzie do filtra zewnętrznego-reaktor CO2( filtr narurowy) do którego podpięta jest butla i woda wraca do akwarium już z CO2? Czy w takim przypadku deszczownica może być skierowana dalej do góry, na mój rozum nie, bo znaczne ruchy wody spowoduje ze CO2 ucieknie? Dobrze myślę?

BlackShark
Nowicjusz

Post autor: BlackShark » 2012-03-15, 17:50

Dobra wybrałem ryby:

2 pary Remirezek
20x- Neon Czerwony
8x- Kirysek Lamparci
7x- Otosek
8x-Pstrążenica Mała - warto ją dodawać? Akwarium nie będzie przerybione?

Rośliny, które nie wymagają intensywnego światła

Z racji, że wszystkie wyżej wymienione ryby preferują wodę miękką i kwaśną. Wpadłem na taka kombinacje wkładów w filtrze kubełkowym.

Torf ( granulowany)- na samą górę
Zeolit - środek
Ceramika - dół

Proszę o odpowiedz czy tak może być?

ODPOWIEDZ