Zdychające rybki

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

pawelmisiek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³

Zdychające rybki

Post autor: pawelmisiek » 2012-04-11, 15:55

Witam, dzisiaj przydażyła mi się bardzo przykra niespodzianka, otóż wstaje rano i patrze , a tu zdechł mi kirysek panda , pomyślałem może coś mu było, albo tak po prostu . Ale wracam o 13 z pracy i patrze zdechł jeszcze jeden, neon innesa plus jedna samica bojownika (biała), a druga jest na wykończeniu. Wygląda tak jak na zdjęciu. Ma czerwone skrzela i dziwne usta czy tam pyszczek , takie białe . Zdjęcia może nie są najwyższej jakości , ale pokazują mniej więcej. Dodam , że odrazu po przyjściu zrobiłem podmianke wody bo to może od tego było. A planowana podmianka miała być jutro równo tydzień . Proszę o pomoc ponieważ nie wiem co robić , pewnie samicy się nie uratuje , ale żeby inne rybki nie zdechły, a dodam że mam jeszcze:
2 samice i 1 samiec bojownika
9 neon innesa
4 kirysy (było 6)
i jakieś 5 krewetek red cherry ponieważ było 10, ale bojowniki rzuciły się na nie i kilka zjadło nawet o tym nie wiedziałem. Ale dzisiaj widziałem krewetkę w ciąży ponieważ z tego co czytałem to białe jajeczka które ma na karku przechodzą do brzucha i będą małe , także tak to wygłąda , że jest w ciązy krewetka , także będzie więcej.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Zdychające rybki

Post autor: maol » 2012-04-12, 09:17

A coś więcej o akwarium? Jaki jest duże, jak wygląda nad im opieka, i parametry wody?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

pawelmisiek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³

Re: Zdychające rybki

Post autor: pawelmisiek » 2012-04-12, 14:32

litraż zbiornika - 60 L
kiedy zbiornik został założony/czy dojrzewał 2-3 tygodnie bez ryb- Załozony jakiś miesiąc temu i był 2 tyg bez ryb
rodzaj/model filtra/czy jest włączony cały czas- JBL e 900 i jest włączony cały czas
gatunki i ilość ryb - napisałem
9 neonów innesa
4 kirysy panda
3(w tym ta chora) +1 bojownik
Kilka krewetek red cherry - nie wiem ile bo kilka bojowniki zjadly , a kilka widze w rurkach cynamonowych.
ilość/rodzaj roślin - tutaj to na pewno
Vallisneria
Moczarka
limnophila sessiliflora
Bakopa drobnolistna
Ludwigia (repens)
Nadwódka trójkwiatowa
LUDWIGIA GLANDULOSA PERENNIS
Mech Wgłębka
Mech Gałęzatka

inne sprzęty:
Co2 - w planach bimbrownia
grzałka 100W - 25.5 stopni ustawione , na termometrze widac 26stopni
stosowane nawozy, pokarmy, preparaty
Nawóz : http://allegro.pl/nawoz-dla-roslin-k2s0 ... 54696.html podawany 3-4 ml 2 x w tyg.
pokarm- sera beta - larwy komara , wafer mix, dla krewetek takie tabletki, oraz suchy pokarm ktory dostalem gratis do roslin.
parametry wody (no2, no3, ph, kh, gh, po4 itp.)
Nie moge teraz zrobić bo robiłem podmianke , ale wszystkie były w normlnie 2 dni temu.
temperatura w zbiorniku - 26stopni
jak wyglądają porządki w akwarium (podmiana wody, odmulanie, czyszczenie filtra) - Podmieniam jakies 12L co tydzien , woda odstawiona jest 2 dni , dzisiaj niestety poszła z kranu ponieważ bałem się , że więcej ryb zdechnie.
Na czym polega odmulanie ? Kupiłem odmulacz i po prostu nim spuszczam wodę chodząc po żwirku i delikatnie go ruszając , ale tam gdzie są rośliny i jest ich gęsto nie da sie tego zrobić . Może jakiś pomysł ?

Tyle wystarczy ? Dodam ze ta biala samica juz padla i teraz pada nastepna ma ten sam objaw:(

ODPOWIEDZ