chore teczanki

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

wopper
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: lukasz

chore teczanki

Post autor: wopper » 2012-04-12, 01:07

Witam
Mam chore dwie teczanki, ktore zachorowaly jak bylem na wakacjach jakies 4-6 tygodnie temu. Po powrocie z wakacji zastalem masakre w mojej kaluzy( zachwialem rownowage w akwie przed wyjazdem) - cale akwarium zalane zielonym dziadostwem. Doprowadzilem moj zbiornik szybko do porzadku, wszystko bylo oki ale zauwazylem ze dwie z teczanek sa chore (rany, brakujace luski itd.). Pierwsze pomyslalem ze moze sie im polepszy z czasem. Po jakims czasie niestety nie zauwazylem zadnej poprawy i postanowilem przeniesc do osobnego akwarium. W zoologicznym pokazalem zdjecia i mi doradzili zaczac kuracje Ektol fluid firmy JBL. Przez pierwszy tydzien zauwazylem lekka poprawe wiec po tygodniu podmienilem 2/3 wody i dalem ponownie kolejna dawke tego preparatu. Ale niestety zaczela sie wtedy pogarszac a ja w sumie dalej nie wiem co to za choroba i czym ja zaczac w ogole leczyc. Ryby sa napewno bardziej zestresowane w "szpitalniku" ale jako tako jedza, plywaja swobodnie, gonia sie itd. Jedynie kolory sa bledsze w porownaniu z tym co bylo.

Moje akwarium glowne
200l
temp 28C
ph 7.12-sada /7,44 seneye/6,4 tetra testy 6in1
no3-25mg/l - tetra testy 6in1
no2-0mg/l - tetra testy 6in1
GH 8- tetra testy 6in1
KH 6 - tetra testy 6in1
cl 0mg/l - tetra testy 6in1
NH3 0.001 - seneye
obsada: dwa skalary, 8 rozne teczanki, 2 zbrojniki, 2 molinezje, 1 bystrzyk kongolanski, 2 kiryski.
Podmiana wody raz na tydzien ok 20%
odmulanie raz na miesiac- dno i tak prawie czyste przy odmulaniu. Karmienie: ICHTIO-VIT, BIO-VIT, OVO-VIT, TROPICAL, suszone rozwielitki. Od czasu do czasu rureczniki + witaminy JBL Atvitol.

Warunki w szpitalniku sa zblizone do akwarium glownego, jedyna roznica wychodzaca na testach jest
no3 -10mg/l
no2 - 1mg/l
temp wody 30C

Dodam ze mieszkam w UK i w sumie nie znam tych lekow co tu maja wiec jak sie u mnie jakies chorobsko przplacze to zielonego pojecia czym to leczyc.
Bardzo prosze o porade, lub/i wskazowki jesli cos zle robie

dziekuje i pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: chore teczanki

Post autor: maol » 2012-04-12, 09:16

To najprawdopodobniej infekcja bakteryjna. Kuracja Bactoputrem lub innym antybiotykiem o szerokim spektrum, koniecznie w kwarantannie, powinna zacząć pomagać
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

wopper
Nowicjusz

Post autor: wopper » 2012-04-12, 09:41

Czyli teraz zanim zapodam nastepny lek musze podmienic 2/3 wody + wegiel przez 24h? i wtedy bedzie bezpiecznie lac nastepna chemie? Nie wiem czy dostane tu w uk bactopur w sklepie, sprobuje na internecie

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2012-04-12, 11:18

Nie, lecz te ryby tylko i wyłącznie w kwarantannie!. A UK Bactopur firmy SERA powinien być bez większych problemów dostępny.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

wopper
Nowicjusz

Post autor: wopper » 2012-04-12, 11:23

One sa teraz w kwarantanie i w wodzie tam jeszcze jest ektol fluid firmy jbl

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2012-04-13, 11:06

Nie przejmuj sie tym lekiem. Lecz od razu.

wopper
Nowicjusz

Post autor: wopper » 2012-04-13, 11:17

Zapodalem to lekarstwo, wiec teraz nalezy czekac, dzieki za pomoc narazie poinformuje o efektach

wopper
Nowicjusz

Post autor: wopper » 2012-04-18, 18:22

witam!
5 dni pozniej niestety leczenie nie przynosi rezultatu, zdecydowalem sie podmienic wode i zastosowac kolejny lek. No juz chyba bardziej nie zaszkodze, z dnia na dzien jest coraz gorzej. Dolaczam aktualne zdjecia moze ktos teraz rozpozna ta chorobe w bardziej zaawansowanym stadium
dzieki
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2012-04-19, 11:40

Niestety tego typu choroby zwykle źle się leczy... Ja bym kontynuował bactopur. Zmienianie leków bez wiedzy jak działają to najgorsze, co można zrobić.

ODPOWIEDZ