Akwarium 60 litrow
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Robert
Akwarium 60 litrow
witam mam takie pytanko dotyczące zakładania akwarium. posiadam zbiornik 60 litrów jest podłoże z jhl basic aqua na o żwirek. filtr kubełkowy i tu właśnie pojawia się moje pytanie. mam w nim gąbki i wkład z tych rurek ceramicznych i zastanawiam się czy do drugiej kieszonki włożyć węgiel aktywny czy nie jest to wskazane bo zabierze z wody pozytywne związki?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Akwarium 60 litrow
A jaki ma być cel tego węgla? Używanie go jako złoża bakteryjnego ma tyle wad, że nikomu tego nie polecam. Za to do usuwania zbędnej chemii... jak najbardziej, na chwilę. Np. po leczeniu ryb. I nigdy więcej.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
tak czytałem materiały które dostałem razem z filtrem i tam są informacje żeby cały czas stosować filtr węglowy bo wyłapuje szkodliwy amoniak itp
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Tak, tylko czy jest tam napisane, że taki wkład powinieneś wyjąć po dwóch tygodniach i zakupić nowy?Robek00 pisze:tak czytałem materiały które dostałem razem z filtrem i tam są informacje żeby cały czas stosować filtr węglowy bo wyłapuje szkodliwy amoniak itp
Nie wkładaj węgla, jak nie musisz usuwać konkretnych środków chemicznych. tak jak napisał Marcin, węgiel dajesz po leczeniu, aby usunąć resztki lekarstw.
Zwykła ceramika lub gąbka zda egzamin.
-
- Zainteresowany
tylko zastanawiam się czy w kranówce niema jakiś szkodliwych związków które przez parę dni by usunął węgiel czy nie ma sensu?
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Jedyne co może być w kranówce szkodliwe to związki chloru i miedzi. Chlor sam wyparowuje po 24 godzinach, a rośliny pobierają miedź jako jeden z potrzebnych im mikroelementów. Problem rozwiązany ;)Robek00 pisze:tylko zastanawiam się czy w kranówce niema jakiś szkodliwych związków które przez parę dni by usunął węgiel czy nie ma sensu?
Węgiel jest potrzebny tylko do usuwania lekarstw z wody po skończonym leczeniu. I w żadnym innym przypadku, niezależnie co wypisuje producent.
P.S. Niektórzy producenci nawozów nadal uparcie twierdzą, ze nie wolno podawać do akwarium azotu i fosforu, bo to powoduje glony. Czy mają rację?

-
- Zainteresowany
ok w taki razie dziękuje wszystkim za pomoc
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Co do chloru - można też lać wodę przez prysznic.