Moje akwarium i obsada

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Pinacolada069
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Agnieszka

Moje akwarium i obsada

Post autor: Pinacolada069 » 2012-05-25, 13:54

Moje akwarium ma 100l
Obsada:
4 danio
3 małe glonojady
6 neonków
2 małe gupiki
2 molinezje
2 kiryski
2 mieczyki
2 platydory
Co o tym myślicie? Nie za dużo?
Czy można coś jeszcze dokupić?

:)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Moje akwarium i obsada

Post autor: maol » 2012-05-25, 15:04

To nie jest kwestia co dokupić, to pytanie czego się pozbyć i jak doprowadzić tą zbieraninę do porządku. Masz np. znacznie za dużo "glonojadów" - jeden w takim zbiorniku to max, i za mało kirysków - powinno być ich co najmniej 5. Gupiki bardzo szybko się rozmnożą - no chyba że masz szczęście i tylko jedna płeć pływa w akwarium. Mieczyki rosną zwykle za duże na taki zbiornik, a platydory... naprawdę masz aż 2 sumy kolczaste? One w żaden sposób w tym zbiorniku być nie mogą... i zjedzą mniejsze ryby. Neonki też wolą większe stada, i wtedy też są bardziej widowiskowe.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Pinacolada069
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Agnieszka

Post autor: Pinacolada069 » 2012-05-25, 19:34

Moje zbrojniczki są bardzo małe, największy ma 2cm, zostawię je a jak podrosną to zastanowię się co zrobić:) Tak,gupiki to samiczki. Co do mieczyków to już znalazłam dla nich inny domek,przyjaciółka się nimi zaopiekuje :D Sumy kolczaste kupiłam wczoraj, nie miałam o nich zielonego pojęcia a baardzo uprzejmy sprzedawca powiedział że są spokojne i nie będzie z nimi żadnego kłopotu ;/ Myślicie że w zoologicznym przyjmą je z powrotem? Mam nadzieje,że będzie tam ten sam sprzedawca

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-05-26, 17:11

Być może przyjmą, ale za darmo, ew. zamienią na inne ryby/rośliny. Jeśli zdarzyłby się cud to mogłabyś troszkę mieć pretensję za niefachowe porady ze strony sprzedającego (jednak prawda jest taka, że zanim się kupi to trzeba poczytać, ryb nie kupujemy pod wpływem impulsu).

ODPOWIEDZ