obsada 54l moja propozycja
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Lidia
obsada 54l moja propozycja
Witam! Jestem poczatkujaca akwarystka. Zbiorniczek zalany kilka dni temu, czas pomyslec o obsadzie. Mam juz kilka typow, potrzebuje tylko opinii kogos doswiadczonego. Moj wybor padl na: pretnik karlowaty 2+1
rozbora klinowa 5-7
piskorek 3
i zastanawiam sie czy parka ramirezek jeszcze sie zmiesci? Ewentualnie kilka krewetek. Akwarium jest dosc gesto obsadzone rozlinami, korzenie i skalki. Jeszcze musze dokupic plywajaca roslinke dla pretnikow, jezeli oczywiscie sie nadaja. prosze o opinie i ewentualne rady. z gory dziekuje:)
rozbora klinowa 5-7
piskorek 3
i zastanawiam sie czy parka ramirezek jeszcze sie zmiesci? Ewentualnie kilka krewetek. Akwarium jest dosc gesto obsadzone rozlinami, korzenie i skalki. Jeszcze musze dokupic plywajaca roslinke dla pretnikow, jezeli oczywiscie sie nadaja. prosze o opinie i ewentualne rady. z gory dziekuje:)
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: obsada 54l moja propozycja
Obsada bardzo dobra, ja bym już nie dokładała ramirez, za mało miejsca na dwa terytorialne gatunki. Krewetki karłowate mogą być :)Rośliny pływające dla prętników jak najbardziej 

-
- Nowicjusz
dzieki za odpowiedz:) szkoda mi tych ramirezek, to takie piekne rybki ale coz, jak maja sie ganiac z pretnikami to lepiej odpuscic:) z tego co wyczytalam na temat rybek w mojej obsadzie wnioskuje ze temp ok 27 st bedzie dobra dla wszystkich gatunkow, czy mam racje? a co z krewetkami? czy taka temp bedzie dla nich ok?
-
- Nowicjusz
a czy ma jakies znaczenie, ktory gatunek ryb z mojej docelowej obsady wpuszcze jako pierwszy do akwa? powinno sie wpuszczac ryby stopniowo z tego co czytalam i nie bardzo wiem od ktorych zaczac. moze rozbory? prosze o odp
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dorota
Masz bardzo ładne akwarium.
Jeśli chodzi o wpuszczanie rybek, to rzeczywiście należy robić to stopniowo i po wpuszczeniu pierwszej partii kontrolować parametry wody. Jak po paru dniach nic się nie zmieni, to wpuszczać kolejną. Jeśli N03 podskoczy, to odczekać aż wszystko się znowu ustabilizuje.
Moi zdaniem najlepiej zacząć od razbory.
Jeśli chodzi o piskorki, to ja na Twoim miejscu zastanowiłabym się. To piękne rybki, ale siedzą cały czas schowane i raczej się ich nie naoglądasz. Również planowałam je w swoim akwa, ale po zaobserwowaniu ich zachowania, zdecydowałam się zamiast tego na kiryski, który banda, gdy wychodzi na żer wygląda rozkosznie.
Jeśli chodzi o wpuszczanie rybek, to rzeczywiście należy robić to stopniowo i po wpuszczeniu pierwszej partii kontrolować parametry wody. Jak po paru dniach nic się nie zmieni, to wpuszczać kolejną. Jeśli N03 podskoczy, to odczekać aż wszystko się znowu ustabilizuje.
Moi zdaniem najlepiej zacząć od razbory.
Jeśli chodzi o piskorki, to ja na Twoim miejscu zastanowiłabym się. To piękne rybki, ale siedzą cały czas schowane i raczej się ich nie naoglądasz. Również planowałam je w swoim akwa, ale po zaobserwowaniu ich zachowania, zdecydowałam się zamiast tego na kiryski, który banda, gdy wychodzi na żer wygląda rozkosznie.
-
- Nowicjusz
dzieki sliczne za odpowiedz.
zaczne zarybianie od rasbory w takim razie. Zostane jednak przy piskorkach, to piekne rybcie i w moim otoczeniu bardzo zadko spotykane w akwariach. wiekszosc znajomych ma w wlasnie kiryski a ja chcialam zeby moja obsada byla mniej popularna:)

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dorota
Napisz koniecznie jak będą sięzachowywały Twoje piskorki.
Mnie się one też bardzo podobają, ale zostałam przekonana do zrezygnowania z nich, ze względu na to, że i tak nie są widoczne w akwarium.
Mnie się one też bardzo podobają, ale zostałam przekonana do zrezygnowania z nich, ze względu na to, że i tak nie są widoczne w akwarium.
-
- Nowicjusz
napisze napewno:) w tym tyg powinny juz plywac w moim akwa:) Sama jestem ciekawa jak beda sie zachowywaly. W sklepach akwarystycznych przewaznie plywaja i sa widoczne ale tam raczej nie maja sie gdzie ukryc. Mysle ze jak kupie trzy to czasem jakiegos zobacze:)
-
- Nowicjusz
dzis w moim akwa zamieszkaly rasbory klinowe i otoski:) otoskow nie planowalam, ale pojawily mi sie okrzemki na roslinkach a otoski to swietna ekipa, ktora sie z nimi rozprawi:) za kilka dni wprowadza sie piskorki:) czytalam ze pretniki powinno wpuszczac sie do akwarium w ktorym woda nie byla podmieniana przez dluzszy czas, czy to prawda? chcialabym je juz wpuscic ale nie chce im zaszkodzic przypadkiem.
-
- Nowicjusz
wczoraj do ekipy w akwarium dolaczyly pretniki:) dwie dziewczynki i chlopiec, a wlasciwie pan i wladca heh. Godzine po wpuszczeniu go do zbiorniczka wyjadl otoskom tabletki skutecznie je odpedzajac. Samiczek tez nie dopuszczal a dzis rano zauwazylam ze zaczal budowac gniazdo. Szczerze to nie spodziewalam sie po nim takiego zachowania hehe. Mam problem z piskorkami bo chwilowo ich nie moge nigdzie dopasc ale mam nadzieje ze juz niebawem.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Grzegorz
- Nazwisko: £uczak
Akwarium świetnie urządzone, a co don piskorków to popytaj w sklepie zoologicznym kiedy będą mieli.
112l- Wielki mix wszystko i nic.