Brzanka Titteya
Moderator: ModTeam
- gorantb
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
Brzanka Titteya
Witam, dziś zauważyłem u dwóch samców pewne niepokojące zmiany. Zauważyłem ze mają na skórze białawe przebarwienia. trzeci, jak się wydaje, zdrowy samiec, jest koloru czerwonego natomiast dwa pozostałe zrobiły się ciemniejsze wpadając kolorem w brąz - przez co białawe plami widoczne są tym bardziej. Jeśli chodzi o zachowanie to nie zwróciło szczególnie uwagi. Może więcej chowają się wśród roślin, ale podczas karmienia nie wyróżniają się niczym.
Zbiornik ciągle nie jest stabilny, mam ciągłe problemy z glonami, kombinuję z nawozami... wczoraj pierwszy raz dodałem EC - może to jest jakaś reakcja? Mówiąc krótko - nie mam pojęcia. proszę o radę, może zastosować jakieś profilaktyczne środki aby inne rybki też nie zachorowały?
Poniżej zdjęcia. Pierwsze sprzed kilkunastu dni, reszta z dzisiaj.
Zbiornik ciągle nie jest stabilny, mam ciągłe problemy z glonami, kombinuję z nawozami... wczoraj pierwszy raz dodałem EC - może to jest jakaś reakcja? Mówiąc krótko - nie mam pojęcia. proszę o radę, może zastosować jakieś profilaktyczne środki aby inne rybki też nie zachorowały?
Poniżej zdjęcia. Pierwsze sprzed kilkunastu dni, reszta z dzisiaj.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Brzanka Titteya
A jak wyglądają NH3, NO2 i NO3? Bo jeżeli zbiornik stabilny nie jest, to mogą(choć nie muszą) być to objawy podtrucia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- gorantb
- Stały bywalec
mierze tylko NO3 - 10mg/l
- maol
- Moderator
To dobra wartość. Zobacz, czy ryby nie ocierają się o kamienie czy korzenie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- gorantb
- Stały bywalec
Nie zauważyłem nic takiego. Gdyby nie te ślady na ciele na pewno nie zwrócił bym na nie uwagi.maol pisze: czy ryby nie ocierają się o kamienie czy korzenie
Powiem szczerze, że nie wiem co z nimi robić. Leczyć w ciemno - nie ma za bardzo sensu. Odseparować - nie mam na to warunków. Ktoś mi zasugerował... eutanazję

- maol
- Moderator
Bzdura... po prostu poczekaj. Takie odbarwienia mogą być również spowodowane po prostu stresem. Jeżeli choroba się rozwinie, będziemy myśleć i reagować. Jeżeli objawy ustąpią - to pewnie będzie właśnie stres. Na razie zapewnij rybom spokój i jak najmniej manewruj przy zbiorniku.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- gorantb
- Stały bywalec
Jak na razie tak właśnie robię. Kupiłem jeszcze "Baktoforte S" Sera, ale i tak jeszcze go nie mam.maol pisze:po prostu poczekaj
Dziwny ten mój baniak. Z jednej strony ta domniemana choroba a z drugiej... prawdopodobnie doczekałem się właśnie potomstwa tej brzanki...

- maol
- Moderator
Baktoforte to po prostu dawny Bactopur, z małymi modyfikacjami. Na pewno nie do zastosowania w głównym zbiorniku !
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- gorantb
- Stały bywalec
??? zbiłeś mnie teraz z pantałyku? to jak się go używa? Środek ten proponował mi gość ze sklepu u którego kupiłem rybki, z rozmowy wynikało że mam to użyć właśnie w "tym" baniaku...maol pisze:Baktoforte to po prostu dawny Bactopur, z małymi modyfikacjami. Na pewno nie do zastosowania w głównym zbiorniku !
- maol
- Moderator
W życiu... to antybiotyk o szerokim spektrum, zabije w zbiorniku całą mikrobiologię. Używa go się tylko w akwariach kwarantannowych, a ryby przed powrotem do głównego zbiornika płucze się przez chwilę dodatkowo w czystej wodzie. W głównym akwarium tylko w wypadku naprawdę gigantycznych plag -a wtedy potrzebny jest "zapasowy" filtr i filtracja przez węgiel w celu usunięcia chemii z wody przed powrotem do dotychczasowego filtra (pracującego sobie w tym czasie spokojnie np w wiadrze z wodą).
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back