Restart 240l po 2 latach z JBL CP 500 plus co?

Moderator: ModTeam

viposkar
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Oskar
Kontakt:

Restart 240l po 2 latach z JBL CP 500 plus co?

Post autor: viposkar » 2012-07-14, 13:13

Witam wszystkich robie restart akwarium 240l 120x40x50 mam filtr jak w temacie i mam pare pytań do fachowców.
1 czy jest potrzebny mi filtr wewnetrzny? (myśle że nie lecz chciałbym go do napowietrzania zamiast brzęczyka ponieważ pełni funkcje czyszczenia mech. plus biologiczne przez bakterie na gąbce :) )
2 jaki kupić i jakiej firmy abym do serwisu nie dawał do 50zl
3 Chce z filtra zewnętrznego zrobić filtr biologiczny całkowicie mam tam bioballe ceramike i gąbki z dużymi oczkami x5 oraz 2x mniejsze oczka i czytałem że lepiej zostawić bo na wszystkim bakterie nitryfikacyjne będą. Może zamienić jakieś wkłady ? dokupić zeolit?
4 jak rozmieścić najlepiej wlot, wylot czy może deszczownia hmm tak aby woda nie stała?
5 jaki żwir kupić? napewno ciemny myślałem 1-3mm może być? Wiem że ramirezki przekopują dno.
Dodam że będzie prefiltr.
Planuje neonki, ramirezy 3 pary, otoski, plus ?
Roślinność : amazonka, narzuniec
Ps wiecie gdzie może w kuj-pom jest giełda żebym kupił neonki tanio i ramirezki bo w sklepie ceny straszne :(

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Restart 240l po 2 latach z JBL CP 500 plus co?

Post autor: blue_betta » 2012-07-14, 13:21

Ja nie widzę potrzeby, żeby dodatkowo kupować filtr wewnętrzny.
Żwir o granulacji, którą podałeś jak najbardziej może być.
Odnośnie obsady - napisz co byś chciał mieć - czy większe, czy ławica, itd.

viposkar
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: viposkar » 2012-07-14, 13:44

Czyli jak zostawie sam filtr zewnetrzny to będzie ok? Bałem się że akwarium będzie nie dotlenione oraz że będą "marte strefy" gdzie woda stoi. Musze deszczownie zamontować?
Rybki napewno otoski 6szt ramirezki 3 pary i nie wiem co to tego, napewno nie duże rybki, ale ładne i ciekawe. Ławica może być myślałem nad neonami czerownymi szt 15-20 ale szczerze są dla mnie troszke bez charakteru ale kobiecie się podobają bo będzie kolorowo.

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-07-14, 13:54

Filtr, który masz jest naprawdę wydajny, niczym się nie denerwuj. Możesz założyć deszczownie, ale nie musisz - wybór należy do Ciebie. Deszczownia eliminuje problem pralki w akwarium.

W 240l chcesz mieć tylko 3 pary ramirezek, 6x otosek i 15/20x neon czerwony? Toż to zbrodnia, tych ryb w ogóle nie będzie widać. Otosków daj ze dwa razy więcej (tj. 12 sztuk), a neonów spokojnie 35-40 sztuk.

Ale może jakaś inna obsada? Bardzo kolorowe i ruchliwe są tęczanki - zobacz sobie :)

viposkar
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: viposkar » 2012-07-14, 14:28

tęczanki jakoś mnie nie przekonują. Faktycznie mało ich ale to tylko wstępna obsada narazie zastanawiam się jakie rybki a potem nad liczbą a nie chce przerybić. Może polecisz mi ile razmirezk par, może kakadu 1+2 dodać do ramirezek? Poleć mi może inna obsade:) Pielęgniczki są ciekawe, ruchliwe i nie wielkie oraz piękne. Ramirezy są dość terytorialne. Masz racje obsada większa musi być.
Mam jeszcze pare pytań.
Jaką grzałke dać? Myślałem 200w aquael ale słysze że się marka popsuła troche :(
Na prefiltr gąbka o dużych czy małych oczkach?
Czyli napowietrzania żadnego już nie musze?
Nawóz do roślin polecisz jakiś? ( nie chciałbym aby powstały glony od nawozu )

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-07-14, 16:14

1. Ja bym dał 3 pary ramirez i ani jednej więcej :P
2. To może wypiszę ryby, które mi się podobają, a Ty sobie wybierzesz i napiszesz: platki, mieczyki, prętniki, brzanki sumatrzańskie, danio, brzanki denisona, molinezje, rasbory, brzanka wysmukła. Więcej mi do głowy nie przychodzi (więcej tych, które mi się podobają). Możesz zerknąć np. na allegro i wypisać swoje typy :)
3. Ja tam nic do AquaEl'a nie mam, jeszcze na niczym tej firmy się nie zawiodłem.
4. Gąbka o dużych oczkach :oczko:
5. W zupełności wystarczy ruch tafli wody wywołanej przez kubełek - wylot filtra kierujesz do góry lub kupujesz deszczownię :)
6. Nawożenie zależy od oświetlenia, podłoża i planowanych roślin :)

ODPOWIEDZ