Aranżacja akwarium

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dawid
Kontakt:

Aranżacja akwarium

Post autor: czempion22 » 2012-07-23, 19:04

Witajcie.

Za dwa tygodnie chcialbym wystartowac z LT-kiem. Jest problem,nie wiem jak zaaranzowac akwarium.. Chcialbym miec taka charakterystyczna ''sciezke'' po srodku akwa i kilka skalek ( tylko po lewej stronie sciezki ).

Wlasnie cos takiego :
http://www.emugii.com/files/attach/imag ... 01/328.jpg

A to rosliny ,ktore planuje miec w baniaczku:
Obrazek

Co o tym sądzicie?
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Re: Aranżacja akwarium

Post autor: Łoren » 2012-07-23, 21:31

Utrzymanie takiej ścieżki w należytym porządku będzie dość trudne - rośliny które chcesz mieć w akwarium rosną dość sporych rozmiarów i Twoja ścieżka przestanie dość szybko wyglądać atrakcyjnie. Jeśli już zapadnie ostateczna decyzja o powstaniu takiej ścieżki to wiąże się ona z dość dużą ilością roślin niskich - wymagających często dużej ilości światła. Co za tym idzie - akwarium należałoby uzbrajać pod HT a rośliny dobierać według opisów z przykładowych aranżacji.Wtedy to ma sens.
Moja propozycja jest taka - ponieważ nie masz dużego doświadczenia proponowałbym na początek zrobić akwarium typowo roślinne z dużą ilością różnych roślin (ze wskazaniem na te łatwiejsze w uprawie) Można z nich zakomponować całkiem fajny zbiornik i nauczyć się uprawy tych roślin, nawożenia itd. To będzie wymagało trochę czasu. Wtedy można zabierać się za poważne aranżacje i komponowanie swojego podwodnego ogrodu. Bez doświadczenia w prowadzeniu akwariów roślinnych - bądźmy szczerzy - nie widzę szans na powodzenie takiego projektu. Piszę to nie dlatego żeby Cię pogrążyć ale po to abyś uniknął rozczarowań i się skutecznie zniechęcił do tego pięknego hobby. Decyzja o tym co zechcesz zrobić jest oczywiście po Twojej stronie - ja na tyle na ile będę potrafił postaram się pomóc.
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-24, 08:53

A te roslinki mogą zostać czy coś do poprawki? Nie wiem jakie mam oswietlenie ale podejrzewam ze standard 2x 18 W .
Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-07-24, 11:06

Oprócz glossostigma elatinoides w zasadzie wszystkie się nadają - glośka ma duze wymagania - dużo większe niż pozostałe. Mozna do tego dołożyć bacopy , ludwigie , trochę mchów i będzie wszystko rosło. Oświetlenie powinieneś mieć na poziomie powyżej 0,4W/l
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-24, 18:47

Oprócz glossostigma elatinoides w zasadzie wszystkie się nadają
Ale ja nie mam takiej roślinki.
Daje spis:
-Limnophlia sessiflora
-Nadwódka Tajlandzka
-Nurzaniec
-Marsilea Hirsuta
-Microsorium Ptereopus Philipine
-Staurogyne Sp.
-Zabienica Szerokolistna
-Hedyotis Salzmanii

Zmieniac oswietlenie na HQI + T5?

Jest problem z aranzacja...Chcialbym miec ciekawy korzonek,ale za chiny nie wiem,jak to wszystko zaaranzowac.

Łoren
Przyjaciel forum

Post autor: Łoren » 2012-07-24, 19:49

Ostanie zdjęcie u dołu po prawej- na fotkach roślin które chcesz mieć w zbiorniku to glossostigma elatinoides . Musisz poukładać sobie rośliny na pierwszy drugi i trzeci plan - wszystko wyjdzie w praniu. Najważniejsze żeby rośliny były zgrupowane - nie sadzone pojedynczo po całym akwarium - wyznaczamy sobie jakiś obszar do nasadzenia i wypełniamy go sadzonkami - lepiej żeby zostało miejsce w zbiorniku niż posadzić rośliny 10 cm jedna od drugiej i udawać ze zapełniliśmy cały zbiornik.
czempion22 pisze:Zmieniac oswietlenie na HQI + T5?
W typowej 112 raczej nie poszalejsz ze światłem - najmniejszy żarnik HQI wedlug mojej wiedzy to 70W ...raczej nie - jeśli już to modernizacja pokrywy i dołożenie jednej świetlówki tak aby uzyskać światło na poziomie 0,5W/l.

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-24, 19:55

Jesli chodzi o rosliny,to juz mam wszystko zaplanowane,ktore gdzie ida.
Zdjecie po prawej stronie na dole to Hedyotis salzmanii,nie wiem dlaczego jest podobna do glosso...
Pokrywe bedzie mi ciezko przerobic samemu,nie mam wiedzy na ten temat, jest moze jakies obejscie w tej sprawie?

To akwarium jest piekne :
http://www.youtube.com/watch?v=5Aw0eNMP ... re=related

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-07-24, 20:05

Zdjęcie na dole po prawej to Marsilea Hirsuta.
Roślina nie wymagająca mocnego oświetlenia.

Heydotis saltzmani jest na dole po lewej, ale zdjęcie jest tak jakby z daleka stad roślina wygląda na drobną. W rzeczywistości to łodygowiec z większymi liśćmi.

Akwarium w linku w pierwszym poście jest w 100% nie do osiągnięcia przez osobę z taka wiedzą i podejściem do tematu.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-24, 20:07

marthinez pisze:Zdjęcie na dole po prawej to Marsilea Hirsuta.
:> To sie wytnie.
A co do aranzacji,macie jakis ciekawy pomysl? Skalka,korzen? Co lepiej pasuje?

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-07-24, 20:09

To czy kamień, czy korzeń, czy cokolwiek innego to sprawa do dyskusji - każdy ma inny gust, więc każdy wybierze co innego.

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-24, 20:11

blue_betta pisze:To czy kamień, czy korzeń, czy cokolwiek innego to sprawa do dyskusji - każdy ma inny gust, więc każdy wybierze co innego.
Ale do tych roslin...

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-07-24, 20:16

No tak. Ludzie mają przeróżne gusta, więc to Ty musisz wybrać my za Ciebie nie podejmiemy decyzji.

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-24, 20:18

Ale jak znalezc ciekawa aranzacje? Czy kupic juz wszystko ( ziemie, korzonek sie znajdzie w jeziorku, zwir kwarcowy itd) i robic hardscape?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-07-24, 20:34

czempion22 pisze:Ale jak znalezc ciekawa aranzacje?
To tak jakbyś zadał pytanie P. Picasso jak namalować taki obraz by stał się światowym dziełem sztuki.

To trzeba czuć, mieć talent i ćwiczyć, próbować.....
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
czempion22
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: czempion22 » 2012-07-24, 21:27

No dobrze,ale... kupic juz wszystko i wtedy cos sobie ukladac?

ODPOWIEDZ