Witam. Zakładam mój 1 zbiornik wiec postanowilem troche popytac bardziej doświadczonych akwarystów o kilka rad przy zakladaniu a mianowicie:
1. jakie rosliny na start - to ze szybkorosnące to wiadome ale moze cos polecicie:
2. zamiarem moim jest spory rosliniak wiec do zbiornika bedzie szla od razu butla co2 i tu mam pytanko jak zacząć ze swiatlem i co2 i ewentualnymi nawozami (nawozy raczej w plynie aqua artu - micro, macro, zelazo i potas), co pierwsze czy co 2 czy swiatlo wlaczac, czy na poczatek wystarczy 4 godz dziennie co2 i swiatla i czy i co lac z nawozów.
3. planuje tez miec Lilaeopsis bo mi sie pierunsko podoba w sporej ilosci ale nie wiem jak to sie przycina.
Prosze o pomoc z góry dziekuje
Początek 150l
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Początek 150l
1. TU jest spis łatwych roślin;
2. Polecam przeczytać TEN temat. Jest dość długi, ale niezastąpiony przy zakładaniu rośliniaka
Bardzo pomocny jest również ARTYKUŁ Roberta
3. Moje doświadczenia z Lilaeopsisem wskazują, że roślina lubi żyzne podłoże (świetnie sprawuje się żwir i ziemia) oraz sporo światła (0.5W/l i więcej). Jest natomiast niewymagający jeżeli chodzi o nawożenie kolumny wody.
Jego się nie przycina; można jedynie kontrolować jego wzrost poprzez ucinanie rozłogów.
2. Polecam przeczytać TEN temat. Jest dość długi, ale niezastąpiony przy zakładaniu rośliniaka

Bardzo pomocny jest również ARTYKUŁ Roberta

3. Moje doświadczenia z Lilaeopsisem wskazują, że roślina lubi żyzne podłoże (świetnie sprawuje się żwir i ziemia) oraz sporo światła (0.5W/l i więcej). Jest natomiast niewymagający jeżeli chodzi o nawożenie kolumny wody.
Jego się nie przycina; można jedynie kontrolować jego wzrost poprzez ucinanie rozłogów.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Micha³
a co pierwsze sie wlącza swiatlo czy co2 i z jakim wyprzedzeniem??
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Oba na raz ;)