Dzisiaj dostałem(pożyczyłem) od siostry Aquael Nano Reef 30l którego ona już nie używa(przesiadka na większy baniak) a który służył jej – tak jak powinien, czyli mała solniczka. Ja jednak chce z niego zrobić miły dla oka zbiorniczek z krewetkami – może kilkoma rybkami, ale do tego dojdę w dalszej części tematu więc jeszcze na mnie nie krzyczcie. ;)
Mam jednak sporo dylematów i dlatego między innymi zwracam się z prośbą pomocy i doradzenia. Jest tego trochę dlatego pozwolę sobie zadawać pytania jak i swoje własne przemyślenia opisywać w punktach. No to do dzieła:
1. Może taka błaha rzecz, ale mnie zastanawia, w tym zbiorniku tylna ścianka jest niebieska, z tego co się zdążyłem zorientować to jest to jakaś specjalna farba(raczej nie naklejona folia) której nie da się tak łatwo zedrzeć, dlatego nie wiem co z tym zrobić, jakoś nie widzi mi się to niebieskie tło w baniaku z krewetkami, wiem, że są tła wkładane do akwarium, ale tu następujące pytanie – ile one zabierają miejsca? Są jakieś bardzo cienkie przypominające skałę, albo korę drzewa? Może jednak ktoś ma pomysł jak się pozbyć tego tła niebieskiego? Myślałem też o zrobieniu całej ścianki z jakiejś roślinki, taka ściana zieleni, ale nie wiem jak się do tego zabrać, na jakiejś siatce, jaką roślinkę wybrać? Chce jakoś usunąć te tło lub je zakryć nie wpływając zbytnio na wielkość zbiornika.
Uff, jakoś przebrnąłem przez pierwsze pytanie chociaż strasznie się rozpisałem, mam nadzieje, że ktoś przeczyta całość, może ktoś miał podobny problem i go rozwiązał.
2. Do Nano Reef-a mam dwie świetlówki o mocy 11W każda i barwie 10000k. – Czy takie oświetlenie jest dobre, wyczytałem, że lepsza jest mniejsza temperatura barwowa do akwarium roślinnego, zaraz po tym w kolejnym artykule ktoś pisał, że nie ma to aż tak dużego znaczenia i w końcu stanęło na tym, że jestem kompletnie pogubiony w tym wszystkim.
3. Jak już przebrnęliśmy przez tło i światło to teraz woda. Wodę będę posiadał z filtra RO/DI – z tego co mi wytłumaczyli jest to woda wyjałowiona ze wszystkiego. Wyczytałem, że tą wodę trzeba mieszać z wodą kranową w stosunku 3/1. Nie lepiej używać samej tej wody i wzbogacać ją jakimiś preparatami z potrzebnymi mikroelementami?
4. Podłoże – Jako, że nie mam zbyt wielkich możliwości finansowych to postanowiłem na sam dół dać 2cm Aqua Floran a na niego 2-3cm czarnego bazaltu gradacji 1-3mm. Jest to dobry wybór czy musi to być koniecznie jakieś drogie podłoże specjalnie przeznaczone dla krewetek? Jeśli musi to jakie proponujecie?
5. Temat rybek – z tego co zauważyłem to jest zawsze drażliwy dla akwarystów jeśli chodzi o tak małe zbiorniki.

Razbora borneańska.
Razbora plamista
Razbora Hengeli
Neoheterandia elegant
Modrook Gertrudy
Mogą się nadawać do tak małego zbiornika, ale chciałbym też zasięgnąć opinii innych osób.
Chwilowo to tyle, to moje największe dylematy obecnie. Oczywiście nie chce w jednym temacie zalewać Was tysiącem pytań dlatego podzielę je na kilka części. Zapewne pojawią się kolejne bo czytam i czytam ciągle o tym jak zacząć i jak nie popełnić błędów a z tego co widzę to błędów można popełnić wiele.
Nie wiem czy w dobrym dziale założyłem temat, nie wiem czy są na forum odpowiedzi na moje pytania, aczkolwiek na pewno jeszcze ich nie znalazłem a nawet jeśli to nie są tak jednoznaczne jakbym chciał, dlatego proszę nie krzyczeć gdybym zadawał kolejny raz podstawowe pytanie tylko odesłać mnie do odpowiedniego działu/tematu.

Pozdrawiam. Mateusz.