Zbronik niebieski weloniasty

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Psota68
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marta

Zbronik niebieski weloniasty

Post autor: Psota68 » 2012-08-08, 19:50

Witajcie!

Mam problem z narybkiem. Już z 4 razy była składana ikra po 4-5 dniach wykluwają się maluchy i słuch po nich ginie :( Na początku myślałam że rozprawiają się z nimi neony czerwone (9 szt) ale ostatnio przeniosłam je do innego akwarium a sytuacja dalej się powtórzyła.
Akwa 80l a w nim 2 parki dorosłych zbrojników (w tym jedna parka złotych) i dwa maluchy jakieś 2-3 cm
Parametry wody są bardzo dobre choć w te upały temperatura skacze nawet do 31 stopni. Obniżam ją wkładając plastykową butelkę z lodem. Może właśnie to taka wysoka temp jest powodem że maluchy padają?? Bo raczej inne zbrojniki ich nie zjadają??

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Zbronik niebieski weloniasty

Post autor: blue_betta » 2012-08-08, 22:12

Inne ryby mogą zjadać małe, przyklejone młode zbrojniki. Druga sprawa, to temperatura, która jest bardzo ciepła, a dodając butelkę z lodem woda dość szybko się ochładza, co niekorzystnie wpływa na narybek.

Psota68
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marta

Post autor: Psota68 » 2012-08-08, 22:39

Innych ryb nie ma sa tylko zbrojniki :( a butelka jest mała 0,33 więc nie ma za dużego szoku - po jednej butelce obniża się niecały stopień.
Czy może być jakiś inny powód?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2012-08-09, 11:29

Zbrojniki też lubią jeść świeże mięsko :) A co do temperatury - najgorsze jest to, że nie jest ona stabilna. To nie jest kwestia za mała/za duża, ale problemem jest jej pływanie od dwudziestu kilku do 31 stopni w cyklu dobowym. To znacznie za dużo. Zainwestuj w np. wiatrak dmuchający nad lustrem wody, to skutecznie zbije temperaturę i nie pozwoli na tki jej wzrost w przeciągu dnia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ