W kazdym razie, jakiś czas temu założyłem 20l baniak który docelowo ma być akwarium roślinnym/krewetkarium. Mam pytanie, od czego najlepiej rozpocząć nawożenie? Myślałem nad kupnem Easy Carbo i nie wiem co jeszcze będzie przydatne jako "podstawa" nawożenia. Są jakieś ogólne preparaty z micro, macro lub micro+macro? Liczę że ktoś będzie w stanie doradzić mi w co powinienem się zaopatrzyć
Nawożenie
Moderator: ModTeam
- OneBlood
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Roman
- Nazwisko: Sochacki
Nawożenie
Witam, od razu mówię, ze jakoś nie moglem sie doszukać tematu w którym znalzł bym szukane przezemnię informację, jeżeli taki istnieje, to proszę o odesłanie
W kazdym razie, jakiś czas temu założyłem 20l baniak który docelowo ma być akwarium roślinnym/krewetkarium. Mam pytanie, od czego najlepiej rozpocząć nawożenie? Myślałem nad kupnem Easy Carbo i nie wiem co jeszcze będzie przydatne jako "podstawa" nawożenia. Są jakieś ogólne preparaty z micro, macro lub micro+macro? Liczę że ktoś będzie w stanie doradzić mi w co powinienem się zaopatrzyć
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: Nawożenie
Jakie jest oświetlenie tego zbiornika?
Jakie jest podłoże ?
Czy jest podawane CO2?
Jakie rośliny?
Potrzebne jest więcej informacji
Jakie jest podłoże ?
Czy jest podawane CO2?
Jakie rośliny?
Potrzebne jest więcej informacji
- OneBlood
- Stały bywalec
1. oświetlenie 11w (DecoLight), 6500K
2. żwirek bazaltowy, ok 1-3mm (mam jeszcze kulki gliniano-torfowe którymi mógł bym uzdatnic podłoże, ale czekam az bede mial wiecej roślin)
3.co2 nie jest podawane i nie stac mnie na butle, a o bimbrownie się boje, bo przy tak małym zbiorniku można łatwo zaczadzić krewetki.
4. Jak narazie gałęzatka, cryptocoryne Nevilli i moczarka(która z czasem pewnie wyleci) ale coś z jeszcze przy okazji dokupię.
2. żwirek bazaltowy, ok 1-3mm (mam jeszcze kulki gliniano-torfowe którymi mógł bym uzdatnic podłoże, ale czekam az bede mial wiecej roślin)
3.co2 nie jest podawane i nie stac mnie na butle, a o bimbrownie się boje, bo przy tak małym zbiorniku można łatwo zaczadzić krewetki.
4. Jak narazie gałęzatka, cryptocoryne Nevilli i moczarka(która z czasem pewnie wyleci) ale coś z jeszcze przy okazji dokupię.
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Myślę że nawozy Aqua-Art'u będą dobrym rozwiązaniem, mam na myśli Planta Gainer Classic oraz Planta Gainer Pro Macro GREEN.
- OneBlood
- Stały bywalec
Ok, to w najbiższym czasię zaopatrze się w oba nawozy
Czy w tym wypadku jest sens kupowac również easy carbo? Czy te 2 będa starczyły?
- OneBlood
- Stały bywalec
Spoko, dzięki za pomoc 
Nawozy już zamówione ^^
Nawozy już zamówione ^^