wymana podłoża

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

wymana podłoża

Post autor: aidi » 2012-08-19, 19:26

Witam, po długiej przerwie i milczeniu , dawnego widma już nie ma, bojowników również, ze starego typu akwarium zostało podłoże, które mnie irytuje, ,,fitus" podkład był praktyczny zanim wszystko się ubiło po głębszych podmianach wszystko zaczęło wyłazić na wierzch, i wygląda jakby na dnie był muł

przypomnę się:
mam 3 zbiorniki 50,25,10l niestety coś większego nadal w planach

mówimy o teoretycznej 60-tce (profil wg nazwy 54 l ale z uwagi na wygiętą szybie litrów jest 50 przy dobrych wiatrach)

-obsada: 7 kardynałków chińskich
-temperatura 22°C
-rośliny - z uwagi na zaniedbanie na wymarciu (ludwigia, bacopa, nurzaniec, anubis,...)
-bimbrownia od dziś podłączona
- glony wszem i wobec panujące ale z tym raczej kłopotu nie będzie jak zbiornik się ustabilizuje
- światło 15V, 6500K i z 2 lata wieku
-karmienie 6 dni w tygodniu 2 razy dziennie bardzo małymi porcajmi

nie miałam ostatnio czasu i są tego marne efekty, muszę doprowadzić całość do ładu

chcę zacząć od wymiany podłoża ale nie chce wyławiać ryb i robić pełnego restartu, zastanawiam się jaki to będzie miało wpływ na rozwój i tak rozchwianego zbiornika?
nawożenie planuje kulkami glin-torf+ nawóz z all (wcześniej się sprawdził), świetlówkę też będę musiała wymienić,

i pytania:
1) Czy można wymienić 100% podłoża bez restartu?
2) Co lepiej wybrać : dalej żwir rzeczny, czy może bazalt?
3) jaki powinien być plan działania w takiej modernizacji?

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Re: wymana podłoża

Post autor: TetriZ » 2012-08-19, 20:51

1) po co? mniej roboty będzie przy restarcie
2) to co Ci się bardziej podoba
3) -
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-08-19, 21:15

Plan wg mnie standardowy:

Zlewamy ile się da starej wody (powiedzmy 60-70%) do naczyń. Do jednego z nich obsada, pracujący filtr.
Rośliny które jeszcze się do czegoś nadają do miski.
Stare podłoże out, baniak do mycia.
Nowe podłoże, woda (roślinki) i filtr. Po kilku godzinach wpuszczamy obsadę. Czy żwir rzeczny czy bazalt to już kwestia gustu. Byle drobny. A może ziemię pod spód?

ps. napisz prośbę w wątku przyjmę roślinki - ktoś coś z przycinki na bank znajdzie.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

Post autor: aidi » 2012-08-20, 09:30

TetriZ,
ad 1 ) ponieważ wygląda koszmarnie, pył i ,,brud" oraz kawałki podkładu przeplatane ze żwirem rzecznym (siatki nie użyłam...), a nie mam gdzie włożyć ryb na czas restartu (23 tygodnie dojrzewania to dość długo a filtr chodzi jedynie w 50-tce i 10-tce, 25l to coś w rodzaju holendra bez ryb i ślimaków i bez filtra że o podłożu nie wspomnę (pelia, jawa, moczarka, anubisy, korzenie kokosy jaskinie, woda raczej dla ryb się nie nadaje) a 10 l to dla ryb trochę za mało nawet na 2 tygodnie pomijając ok 100 ślimaków

Jarus, - tego mi było trzeba :D ,

co do ziemipo czasie znów kolejna zabawa, pokrywa jest nie przerobiona, na kulkach zawsze dobrze jechało, a roślin wymagających przy tak tragicznym świetle mieć nie będę, więc nie widzę sensu bawić się z ziemią
4) jeszcze pytanie ile czasu po zalaniu wpuścić ryby?

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-08-21, 21:33

Aidi, ryby mogą być w misce i kilkanaście godzin byle miały odpowiednią temperaturę.
Jak masz dobry filtr (odpowiednio wydajny) to w ciągu 5-6 godzin powinien przemielić wodę tak, że usunie z niej większość śmieci które się do niej dostały po wymianie podłoża.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2012-08-23, 09:39

Jak masz możliwość to daj dwa filtry. Jeden wypchany po brzegi watą lub inną włókniną, będzie szybko oczyszczał wodę z wszelkich mechanicznych zabrudzeń.
Drugi filtr to ten który będzie w naczyniu z rybami, on będzie dojrzały i po włożeniu do zbiornika zacznie pracę biologiczną.
Zlej tyle wody ile zdołasz. W nowe podłoże wlej trochę tego najgorszego syfu ze starego podłoża.
Obrazek

ODPOWIEDZ