Witam, jestem nowy na forum lecz w temacie trochę się znam.
Na wstępie mam problem, mam akwarium ok. 25L i chcę w nim hodować glonojada, tyle że nie wiem czy on sobie poradzi samymi glonami ?
Miałem wcześniej akwarium 40 i 50L w którym miałem wiele rybek lecz rachunki by mnie zeżarły i musiałem je wydać.
Rybki żyją do dzisiaj! a wydałem akwa z 6 lat temu.
Moje pytania:
- Co zastosować na podłoże ? piasek żółty ? i kilka muszelek ?
- Czy glonojad poradzi sobie samymi glonami, czy dać mu jakieś jedzenie ze sklepu zoo ?
- Czy pompka do akwa jest konieczna ? jeśli tak to ile minimalnie może działać, tak żeby rybka żyła i nie zdechła.
- Mam dwie świetlówki, świecą na kolor ciemno niebieski, w podobie do UV, czy takie się nadadzą ? 2x15W
Akwarium EKO pomoc.
Moderator: ModTeam
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Re: Akwarium EKO pomoc.
Glonojad nie nadaje się do tak małego zbiornika. Świetlówki raczej się nie nadadzą. Od pompki ważniejszy jest filtr. A na piasku nie wiem czy cokolwiek ci urośnie.
Nie wiem skąd te mity o ogromnej prądożerności . Akwarium wcale tak ogromnych ilości prądy nie potrzebuję. Dopiero w rachunkach można odczuć akwa większe niż 150L i porządnie naświetlone, roślinne.
Myślę że powinieneś zacząc od przeczytania tematów w dziale jak założyć akwarium.
Nie wiem skąd te mity o ogromnej prądożerności . Akwarium wcale tak ogromnych ilości prądy nie potrzebuję. Dopiero w rachunkach można odczuć akwa większe niż 150L i porządnie naświetlone, roślinne.
Myślę że powinieneś zacząc od przeczytania tematów w dziale jak założyć akwarium.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Artur
- Nazwisko: Nie podam
Ja tam nic nie chce sadzić.
Po prostu według mnie dużo wtedy 50L ciągnęło prądu i tak wywnioskowałem.
Po prostu według mnie dużo wtedy 50L ciągnęło prądu i tak wywnioskowałem.
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Jak zero roślinności to potrzebujesz porządny filtr kaskadowy z biobalami lub ceramiką by wyrobił to biologicznie i podmianki nie 20 a 30 %jak w malawi. A co do świetlówek to jak widmo ich nie wiadomo jakie to tylko glonami ci akwa zarośnie.
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]