Jak tylko znajdzie sie chetny to robie restart i konstruuje krewetkarium
Akwarium 24l (40 x 26 x 28)
Filtr aqua szut mini 360 z regulacja mocy
grzalka z termostatem - hagen elite mini 25W (zakres od 20 do 30 st C) - zamowione, czekam na dostawe
swiatlo - 11W 6500K (lampka z klipsem zaczepiana na brzeg akwa) - zamowiona, czekam na dostawe
silikon do akwarium i peseta do sadzenia rowniez zamowione

mam okragle kamienie z rzeki, obecnie w akwarium ale planuje je znowu wygotowac
Postanowilam zabezpieczyc filtr gabka - filtracja hamburska. Mysle ze cos takiego uda mi sie zrobic

Chyba bede musiala przedluzyc wylot filtra wiec zastanawiam sie czy krewetki wola strumien z rurki czy moze kupic/zrobic deszczownie?
Jesli strumien z babelkami z rurki to czy przeszkadzalby im mocny? (filtr ma moc do 360 l/h)
Zastanawia mnie tez pokrywa
Teraz mam taka pokrywe z zestawu. Plastikowa plytke pokrywajaca cale akwarium ale ona ma dosc spore wyciecia na kable od sprzetu, na karmienie itd. Wiec jak bede miala krewetki to one mi moga uciec
Zamowilam sobie tez lampe zapinana na scianke akwarium klipsem
Filtr bedzie zabezpieczony gabka wiec kolo kabla od filtra raczej krewetki paletac sie nie beda.
Myslalam zeby kupic kawalek plexi i wywiercic w nim male wywietrzniki tylko nie mam pojecia jak wyciac otwory na kable i klips od lampy, zeby byly na tyle male, zeby mi krewetki nie wyjechaly, zeby mi sie plexi nie polamalo...
Myslicie ze mozna cos takiego zrobic przy pomocy wiertarki?

Jako podloze planuje ziemie ogrodowa zabezpieczona siatka (te siatke podpowiedzial mi Jarus), na wierzch drobny zwirek - czarny
Rosliny - mchy, mchy, mchy, paprocie moze jakas trawa... nad wiekszymi sie zastanawiam bo nic mi sie szczegolnie nie podoba
Dodatki - okragle kamienie rzeczne, tunelik (lub kilka) z pvc, byc moze polowka kokosa, jakis maly korzen - obwiazane mchem przy pomocy zylki wedkarskiej (chyba nie wszystko razem, bo przestrzeni tyle tam nie ma ale na pewno krewetki beda mialy kryjowki)
Z tego co sie orientuje to nie powinno uzywac sie metalowych elementow - czyli siatka plastikowa, zylka rowniez
Czy potrzebuje tam jeszcze czegos?