JAKIE NAWOZY STOSUJECIE?

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Joanna
Kontakt:

Re: JAKIE NAWOZY STOSUJECIE?

Post autor: asiara73 » 2012-11-30, 19:31

Jarus pisze:To światełka masz sporo bo 0,625 w/l. Można większość gatunków roślin trzymać. Ale butla by się przydała. Bo bez CO2 będzie ciężko. No i roślin szybko rosnących i bardziej wymagających trzeba.
Juz gadałam z mężem o butli. A ten powiedzial NIE MA MOWY,bo i tak stoi filtr tetra ex 700.
Roslinki mam i takie i takie:
limnophilla sessilliflora-pieknie rosnie az na gorze czerwienieje
rotala vietnam-nowe 10 cm przycinka
rotala wallichii-nowe 10 cm
proserpinaca palustris-nowe 15 cm
vallisneria asiatica-nurzaniec ktory gnije
eustralis stellata-nowe 2 szt 5 cm
eleocharis parvula-watpie abym trawnik miala maluski trzeba próbowac-10 sadzonek maluskich
althernathera colorata-marna jaks od kupienie w sklepie bo liscie odpadaja czasem
bacopa monnieri
ludwigia natans -piekna
mech china moss-na korzeniu
mech phoenix-na korzeniu
mini pelia-jakos marnie na korzeniu ale dopiero tydzien mam
hydrocotyle sp.japan
subwassertag-wgłębka na korzeniu
jakas ciemna cryptocoryna.
Wiem ze duzo ale po sadzonce :)
Mam wrazenie ze az za duzo i za ciasno ale z przodu rybki kiryski maja żwirek :) z przodu probuje trawniczek zrobic z eleocharis parvuli,glossostigma elatinoides i eleocharis vivipara(jakos kiepsko mi to idzie ale czekam)- takie 3 kepki chce -a reszta żwirek :) dziwnie ale tak mi jakos zachciało sie zwirek zostawic :)
W dodatku korzen mi pływa i musiałam go przytrzymac czyms ciezkim i mąż mi z pracy przyniosł kamien łupek.Dwa wielkie powalilam na korzeniu a z reszty mini grota.Kamienie oblozyłam wglebka aby je za jakis czas zakryła :)

Awatar użytkownika
W_Opo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: Wojciech
Nazwisko: Opoczyñski
Kontakt:

Post autor: W_Opo » 2012-12-01, 16:40

wróciłem po chwilowej nieobecności.

Asiu, co do testów to ja używam ZOOLEK'a zestaw ten walizkowy chyba 9w1, jest w nim PH, GH, KH, NO2, NO3, FE, PO4, NH3/NH4 wystacza mi w zupełności. Masz bardzo ładny zbiorniczek, jak się nie stać na Butle to zrób sobie małą bimbrownie do tego akwa, koszt przy założeniu to ok. 10-15 zł :), potrzebujesz butelke 5l z biedronki, butelke 0,3-0,5l, 2m węzyka do napowietrzania, kawałek plasteliny, jakiś kamyczek, dyfuzor, cokolwiek do rozprowadzania CO2 w wodzie i odrobine twórczości. Zacier najlepszą proporcją jest 1l wody na 400g cukru i 10g drożdzy, w 5l dajesz x2 i starcza na naprawdę długo, jak jest szczelne to do 3 tygodni :). Roślinki chyba masz fajnie dobrane i obsadę :)

Jarus
Rekin forum
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-12-01, 16:45

Joasiu, sorki ale załóż nowy temat, tak jak Ci proponowałem bo się 'pierdolnik' w tym robi.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: asiara73 » 2012-12-01, 16:52

No myślałam o bimbrowni, tyle ze ja nie mam az tyle czasu aby pilnowac tego :(i boje sie ze mi gdzies cos wyksnie z pod kontroli.
Co do dyfuzora to widzialam szklane i jakies drabinki :) sama nie wiem ktory wybrac.
Widziałam tez jakies kwasy a'la bimbrownia ale cena masakryczna jak na kawalek plastiku.
A co myslisz o tych CO2 w spraju? Albo ten CO2 nano.
Pewnie za drogo wychodzi :(.
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/thumbn ... -set-1.jpg
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... -4179.html
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/techni ... 15533.html

ps.roslinki w miare ale obsade mam katastroficzna (córki mailay w tym 5 groszy,,raczej milon groszy)

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: asiara73 » 2012-12-01, 16:53

Jarus ok. :)

Awatar użytkownika
Kasjanna
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Kasja

Post autor: Kasjanna » 2012-12-01, 20:27

Witaj. Stosuje co2 w sprayu i nie narzekam. Zgrzewkę 3 butle z Plantis kupiłam na allegro. Z tym, że ja mam 54L, ale na b.długo mi starcza. Niemniej dyfuzor z powodów estetycznych mam z Tetry(pierwszy zestaw kupiłam z Tetry.

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-12-01, 23:27

Co znaczy bardzo długo? Skąd wiesz, że dozujesz tyle CO2 ile trzeba?
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: asiara73 » 2012-12-02, 00:12

Doczytałam na innych forach ,ze taka butla starcza na 4 tygodnie MAXYMALNIE w akwarium 50 -60l,pod warunkiem ze sie stosuje to w odpowiedniej dawce.'
Kalkulacja przy moim baniaku- 112 litrow i swiatłO 0.62 W/l ??? Butla na tydzien,Moze na 1,5 tygodnia. Czyli na miesiac 4 butle. Koszt 40-50 zł.
No chyba ze zanizę dawki. ROSLINKI NIE BĘDĄ Z TEGO ZADOWOLONE.
Pól roku i na butlę uzbieram.
Kasjanna dozuje ale pewnie tez i swiatło ma za wielkie i dlatego je zmniejsza aby butli nie kupowac-wszystko kosztowne.fajny taki SPRAY ale koszt wielki.
Na razie przymierzam sie do bimbrowni z 5 litrówki a taki spray kolega mi pozyczy na dwa tygodnie,tylko mam mu dac w zamian młode gupiczki i danio z wlasnego kotnika :)

ps.Jarus nie krzycz,wiem zaloze moje temaciki .Dzisiaj z doskoku jestem tylko na kompie.

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2012-12-02, 14:29

Jeżeli nie Możesz mieć butli ani bimbrowni Masz 2 wyjścia:

a) Zmniejszasz ilość oświetlenia

b)Dawkujesz CO2 w płynie (jest to ryzykowne rozwiązanie)
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

blue_betta
Moderator
Imię: M.
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2012-12-02, 14:47

TetriZ pisze:[...]b)Dawkujesz CO2 w płynie (jest to ryzykowne rozwiązanie)
Meteusz - nie ma czegoś takiego jak CO2 w płynie. Jest węgiel w płynie, a to różnica :oczko:

Awatar użytkownika
TetriZ
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Mateusz

Post autor: TetriZ » 2012-12-02, 15:07

wiem -przepraszam, głupi błąd pisałem w pośpiechu :D
Czasem nie wolno odpuścić i stanąć z boku, bo w życiu są sprawy dużo ważniejsze niż spokój

Awatar użytkownika
W_Opo
Stały bywalec
Imię: Wojciech
Nazwisko: Opoczyñski
Kontakt:

Post autor: W_Opo » 2012-12-02, 16:02

Węgiel w płynie, nie jest taki fajny jak bimbrownia moim zdaniem. Miałem oba i zostałem przy bimbrowni... Koszt na miesiąc to kilogram cukru+paczka drożdży+trochę wody. Jak nie chcesz butli myślę, że to dobre rozwiązanie, i powiem więcej nawet działa z dyfuzorkiem. Tyle że mój jest z węgla drzewnego

blue_betta
Ostatnio zmieniony 2012-12-02, 16:21 przez W_Opo, łącznie zmieniany 1 raz.

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-12-02, 16:37

W_Opo pisze:Węgiel w płynie, nie jest taki fajny jak bimbrownia moim zdaniem. Miałem oba i zostałem przy bimbrowni... Koszt na miesiąc to kilogram cukru+paczka drożdży+trochę wody.
To nie tak do końca - bimbrownia nie da w żaden sposób wymaganej ilości gazu szczególnie przy mocnym oświetleniu. Wiem bo miałem - ciśnienie z niej jest mizerne w porównaniu z butlą.
A węgiel to czynnik podstawowy - musi go być maksymalnie żeby rośliny mogły korzystać ile się da /oczywiście z poprawką na ryby/.
Jest to jakieś rozwiązanie ale tylko tymczasowe.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

Łoren
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 500
Imię: Robert

Post autor: Łoren » 2012-12-02, 20:19

No to i ja jeszcze wtrącę swoje trzy grosze - Akwarium może funkcjonować na węglu w płynie - ryzyko związane z podtruciem obsady występuje tylko wtedy kiedy znacznie przedawkujemy preparat w dłuższym okresie czasu. Na plus trzeba zaliczyć stabilną ilość podawanego węgla jako pierwiastka C . Na zdecydowany minus - cenę zakupu firmowego carbo - rozwiązaniem jest zrobienie carbo domowym sposobem - odpowiednio rozcieńczamy stężony aldehyd glutarowy (UWAGA! SILNA TRUCIZNA!) i podajemy tak jak firmowy preparat. Wtedy ma to sens ekonomiczny. Takie akwarium funkcjonuje już prawie rok u kolegi OTTO >>> http://e-akwarystyka.pl/topics3/17759.htm polecam lekturę tego tematu.
Co do bimbrowni - jest według mnie najgorszym z możliwych źródeł CO2 - niestabilna ilość , brak możliwości kontroli / regulacji ilości
Najlepsze i najbardziej zasadne ekonomicznie rozwiązanie to jednak butla wysokociśnieniowa z reaktorem z filtra narurowego (rozpuszczanie gazu bez strat) mała butla 1,5kg wystarcza w tym systemie na akwarium 100L na nie mniej niż 6-7 miesięcy - cena napełnienia takiej butli to ok 10 zł. Zainwestowane środki w taki zestaw są odzyskiwalne .
Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: asiara73 » 2012-12-02, 21:01

Reaktor z filtra narurowego-no nie wiem co to -poczatkujaca jestem.
Wiem ze butle będe miała ale moze za 3 miesiace-mąż mój musi dojrzeć ,przekabace go swoimi sposobami.

W przyszlym tygodniu zrobie bimbrownie i bede podawac dalej co 2 w płynie(podaje cały czas).
Jak kolega da mi na probe ten wielce kosztowny SPRAY z co2 ,to wypróbuje go przez 2-3 tygodnie.

Czy moze ktos dokladnie PODAC PROPORCJE na bimrownie do butli po mineralce 5 litrowej.Podpowiedziec czy przy bimbrowni zaprzestac podawac CO2 w plynie. Zapodac jakis link z obrazkiem jakiegos sprzetu do kontrolowania CO2 w akwarium.
Wiem ze CO2 w pynie nie da sie kontrolowac a jak jest z bimbrownia?Jakie cudo zamontowac do kontroli co2?

Sam plynny wegiel to za malo na moj baniak, butla na razie odpada, spray bede miala dopiero za 3 tygodnie do wyprobowania,sama wegla plynnego nie chce robic bo nie lubie w domku miec takiej trucizny przy dzieciach. Musi byc bimbrownia na razie.

Co lepiej miec: kamien czy dyfuzor szklany?

ODPOWIEDZ