Molinezje i neony - pytania

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

krecik
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 22
Imię: S³awek

Molinezje i neony - pytania

Post autor: krecik » 2012-11-22, 20:35

Witam, to mój pierwszy post na forum.

Od tygodnia mam akwarium (nie pierwsze w moim życiu). Zbiornik 22l, w środku:
- 5 neonów innesa
- 2 zwinniki czerwonouste
- 2 molinezje
- 2 kirysy
- 2 otoski

Wiem, ciasno :) ale docelowy zbiornik pod wymiary szafki to 65l więc za jakiś czas się przeniesie.

Filtr: Aquael FanFilter Mini
Oświetlenie: 11W energooszczędna (Philips, zimny biały) w obudowie-samoróbce z odbłyśnikiem.
Pokarm: Tropical Supervit 8Mix
Żwirek: ze sklepu :)
Kamienie etc.: nazbierane, wygotowane 3x po 15 minut.
Rośliny: nie wiem jak się nazywa, widać ją na zdjęciu.

Temperatury: 22-22,5°C w nocy, za dnia dogrzewa się od lampy do 24,8°C max. (mierzone termometrem-samoróbką).

Ogółem sytuacja jest taka:
1- trzy z pięciu neonów (te mniejsze) zrobiły się ciemniejsze (i paski mają bardziej "niebieskie") i ganiają się po całym akwarium. Parę razy widziałem jakby przystępowały do tarła, ale głowy nie dam. Czy to normalne? Te normalnego koloru są spokojniejsze (i większe).
2 - molinezje (parka) cięgiem defekują, nie wiem czy to normalne, ale nie widziałem obu bez "wystającego sznurka z ...". Odchody są raczej normalnego koloru (kolorów płatków pożywienia). Ponadto samcowi zdarza się leżeć na kamyczkach bez ruchu, dopóki nie zgaszę światła. Samica po zgaszeniu światła także się aktywuje (zazwyczaj siedzi tuż pod dyszą filtra) - może mam za mocną lampę?

Poza tym raczej pytań nie mam. Poniżej załączam fotki:

http://imgur.com/a/RbgNi#0

Pozdrawiam :D

paruch98
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Micha³
Nazwisko: Paruch

Re: Molinezje i neony - pytania

Post autor: paruch98 » 2012-11-28, 23:47

Co do neonek to normalne ponieważ te co ganiają to samce i biją się o samice(te większe). Molinezje chyba mają za dużo światła i dlatego się chowają.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Molinezje i neony - pytania

Post autor: blue_betta » 2012-11-29, 21:16

Totalne przerybienie więc nie dziwota, że ryby zachowują się dziwnie. Zmierz parametry i tak czy siak oddaj molki - wymagają większego akwarium niż 65l.

ODPOWIEDZ