nie wiem co zrobić trawa brązowieje i listki się psują proszę o jakąś rade
zbiornik 240 l dwutlenek z bimbrowni 24h na dwa dyfuzory
oświetlenie 4 * 30w czyli minimum 0,5w na litr 12 godz na dobę
podmiana wody raz w tyg. ok 70-80 lit.
dwa filtry wew 1 jakiś (nie znam) 2 unifilter 1000 uv-c oba ustawione na niski przepływ
ach jeszcze jedno temp. 28 stopni nie mogę jej zbić
jak ma ktoś jakiś pomysł to proszę o rade
jestem początkujący jeżeli chodzi o rośliny
nie wiem niestety jak się nazywa ta trawa (zapomniałem nazwy)
problem z trawką
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
problem z trawką
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
miłego dnia 

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: problem z trawką
Wydaje mi sie, ze jest to E. tenellus ale moge sie mylic gdyz roslina jest (faktycznie) w zlym stanie co moglo zmienic jej wyglad. Wracajac do problemu. Roslina wyglada na "wyglodzona". Czegos jej brakuje w dziale nawozow. Napisz czym i ile nowozisz. Twoje podloze jest inercyjne czyli wymaga tabletek lub kulek nawozowych.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
jedynym nawozem są kulki gliniane do wody nic nie dolewam trawa zajmuje 15 cm na 15 cm jest tam trzy kulki jeszcze jedno pytanko czy nawożenie jakąś chemią jest konieczne??
bo bardzo bym nie chciał takowej używać ale skoro będę musiał i jeszcze raz zadam pytanie a temperatura wody nie ma jakiegoś wpływu??
[ Dodano: 2007-06-09, 12:42 ]
Slanter przeczytałem trochę twoich odpowiedzi i widzę że jesteś w temacie co byś proponował jeżeli chodzi o nawozy kupić jakieś gotowe czy samemu robić znalazłem jakieś na allegro takie
z których można samemu zrobić tylko to na pewno wyższa szkoła jazdy a ja dopiero w temacie jestem od 2 miesięcy czytam wszystko na temat pielęgnacji roślin i niestety w niektórych opisach na temat nawożenia zauważam troszkę przesade z chemią chciałbym zrobić wszystko żeby chemii uniknąć ale... na to trzeba chyba trzeba dużo doświadczenia
chyba bez sensu pisze
bo bardzo bym nie chciał takowej używać ale skoro będę musiał i jeszcze raz zadam pytanie a temperatura wody nie ma jakiegoś wpływu??
[ Dodano: 2007-06-09, 12:42 ]
Slanter przeczytałem trochę twoich odpowiedzi i widzę że jesteś w temacie co byś proponował jeżeli chodzi o nawozy kupić jakieś gotowe czy samemu robić znalazłem jakieś na allegro takie
z których można samemu zrobić tylko to na pewno wyższa szkoła jazdy a ja dopiero w temacie jestem od 2 miesięcy czytam wszystko na temat pielęgnacji roślin i niestety w niektórych opisach na temat nawożenia zauważam troszkę przesade z chemią chciałbym zrobić wszystko żeby chemii uniknąć ale... na to trzeba chyba trzeba dużo doświadczenia
chyba bez sensu pisze
miłego dnia 

-
- Przyjaciel forum
Aby rosnac, rosliny potrzebuja wielu pierwiastkow ktore ten proces umozliwiaja. Niektore rosliny moga obyc sie bez dodawania nawozow. Wszystkie jednak z nawozami rosna lepiej i szybciej. Kulki w podlozu zapewniaja pare mineralow ale to nie jest wszystko. Nawozac CO2 zachecasz rosliny do bardziej dynamicznego wzrostu ktory, z drugiej strony, ograniczony jest brakiem wspomnianych na wstepie pierwiastkow. Nie bardzo rozumiem Twoja niechec do dodawania nawozow. Dodawane odpowiednio, nawozy w zaden sposob nie pogorszaja jakosci wody a wrecz przeciwnie. Przez dodanie nawozu powiekszasz mase roslinna w akwarium a duzo zdrowych roslin to czystsza i dobrze natleniona woda dla ryb. Rosliny wymagaja wegla (CO2), azotu, fosforu, potasu (brak potasu=zero fotosyntezy), magnezu, wapnia, manganu, boru itd. Lista jest dosc dluga. Niektore z tych pierwiastkow takie jak azot czy fosfor dostepne sa dla roslin poprzez karmienie ryb i rybie odchody. Moze ich wiec byc dostatek w akwariach rzadko obsadzonych i przy nizszym oswietleniu. Tam jednak gdzie roslin jest na gesto i oswietlenie ponad 0.5W/L, dodatkowe nawozenie azotanami i fosforanami jest niezbedne. Nawozy dzieli sie na tzw. makro i mikro. makro to te ktorych rosliny potrzebuja duzo czyli azot, fosfor, potas, magnez. Nawozy mikro to te ktorych rosliny potrzebuja w minimalnych ilosciach czyli wapn, zelazo, chlor, mangan, miedz...itp. O ile,byc moze, masz wystarczajaca ilosc azotu i fosforu dzieki rybom to wciaz jednak moze brakowac tam np. potasu ktory w akwariach roslinnych czesto bywa w deficycie. Radzilbym jednak przemyslec decyzje o nie dodawaniu, jak to nazwales, chemii. Ja mieszam wlasne nawozy poniewaz mam wieksza kontrole nad tym co dodaje no i jest taniej :-P . Nie musisz jednak tego robic. W sklepach dostepne sa gotowe preparaty makro i mikro. Zacznij od mikro. Radze kupowac tylko te, ktore wymieniaja zawartosci procentowe poszczegolnych pierwiastkow. Nie kupowalbym nawozow ktore tylko twierdza, ze sa nawozami a nie wiadomo co w sobie maja. Postaraj sie rowniez o nawoz potasowy. Ja po prostu uzywam siarczanu potasowego K2SO4, ale jestem pewny, ze dostepne sa gotowe nawozy z potasem. Tyle o nawozach.
Temperatura wody oczywiscie ma znaczenie jednak 28C jest temperatura przez rosliny z powodzeniem tolerowana. Co moze byc problemem to to, ze czym wyzsza temperatura wody tym szybsze procesy zyciowe roslin i tym wyzsze ich zapotrzebowanie jesli chodzi o pokarm czyli nawozy. Proponuje rowniez zredukowac czas oswietlania z 12 do 10 godzin. Powodzenia.
Temperatura wody oczywiscie ma znaczenie jednak 28C jest temperatura przez rosliny z powodzeniem tolerowana. Co moze byc problemem to to, ze czym wyzsza temperatura wody tym szybsze procesy zyciowe roslin i tym wyzsze ich zapotrzebowanie jesli chodzi o pokarm czyli nawozy. Proponuje rowniez zredukowac czas oswietlania z 12 do 10 godzin. Powodzenia.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
dzięki wielkie za jasne wytłumaczenie co i jak bardzo zrozumiale to napisałeś :-)
zrobiłem sobie całą niedziele na siedzenie i czytanie no i doszedłem do wniosku że jednak będę nawoził kupiłem na allegro zestaw różnych składników między innymi K2SO4
i od niego chce zacząć nawożenie
a co do mojej niechęci do nawozu (chemii he he) to widziałem akw. niby holenderskie które nawozili jakimiś nawozami gotowymi (obsługa sklepu zoologicznego!!!) i było więcej glonu niż roślin więc oczywiście chemia na glony bez sensu i to w dodatku niby specjaliści ja wtedy hodowałem pyszczaki więc nie miałem doświadczenia z roślinami ale nie ważne oby mnie rosły :-D
co do oświetlenia to zmniejszę do 10 godz. tym bardziej że będę dokładał jeszcze 72 W
udało mi się powiększyć pokrywę o 4 cm i zmieści mi się 36W świetlówka
zrobiłem sobie całą niedziele na siedzenie i czytanie no i doszedłem do wniosku że jednak będę nawoził kupiłem na allegro zestaw różnych składników między innymi K2SO4
i od niego chce zacząć nawożenie
a co do mojej niechęci do nawozu (chemii he he) to widziałem akw. niby holenderskie które nawozili jakimiś nawozami gotowymi (obsługa sklepu zoologicznego!!!) i było więcej glonu niż roślin więc oczywiście chemia na glony bez sensu i to w dodatku niby specjaliści ja wtedy hodowałem pyszczaki więc nie miałem doświadczenia z roślinami ale nie ważne oby mnie rosły :-D
co do oświetlenia to zmniejszę do 10 godz. tym bardziej że będę dokładał jeszcze 72 W
udało mi się powiększyć pokrywę o 4 cm i zmieści mi się 36W świetlówka
miłego dnia 

-
- Przyjaciel forum
Jesli zwiekszysz oswietlenie wowczas definitywnie pilnuj dlugosci oswietlania. Moje akwa obywa sie 9 godzinami dziennie i to tez nie cale dzieiwec godzin pelnego osiwetlenia. Co do potasu. Uwazaj by nie przesadzic z jego iloscia. Przedawkowanie rowniez nie jest dobre. Daj mi znac gdy otrzymasz K2SO4 to podam Ci bezpieczna doze. Jesli powaznie myslisz o roslinach ( a tak chyba myslisz skoro dodajesz wiecej swiatla) to pomysl rowniez o zamianie bimbrowni na butle. Mniej zachodu - wiecej CO2.
-
- Akwarysta
- Kontakt:
oczywiście się odezwę jak nie skorzystać z rady specjalisty dręczy mnie jeszcze mikro sadzę
że zacznę od żelaza co o tym sądzisz???. a co do butli co2 ( reduktor i elektrozawór już mam) to będzie tak za miesiąc razem z oświetleniem (niestety
budżet nie wytrzymał 2 wesela kumulacja he he)
[ Dodano: 2007-06-21, 19:35 ]
wielkie podziękowania dla Slantera po przekonaniu mnie do nawozów są już efekty trawka po przerzedzeniu zaczyna puszczać młode nowe listki i pędy które wyglądają na zdrowe języczek australijski wypuszcza nowe listki coś pięknego moss erekt zaczyna się piąć do góry ach zrobiłem nawóz tgm wlałem go 20ml i po 6 dniach dodaje 2ml dziennie ale chyba zwiększę dawkę zmobilizowałem się co do butli co2 już funkcjonuje tylko jaki dyfuzor użyć??? na razie używam własnej produkcji z lipy jeszcze jedno pytanie jaka to roślina??? wziąłem ją od kolegi bo mu marniała może u mnie będzie rosła
[ Dodano: 2007-06-21, 19:37 ]
lekkie przestawienie literek tmg nawóz
że zacznę od żelaza co o tym sądzisz???. a co do butli co2 ( reduktor i elektrozawór już mam) to będzie tak za miesiąc razem z oświetleniem (niestety
budżet nie wytrzymał 2 wesela kumulacja he he)
[ Dodano: 2007-06-21, 19:35 ]
wielkie podziękowania dla Slantera po przekonaniu mnie do nawozów są już efekty trawka po przerzedzeniu zaczyna puszczać młode nowe listki i pędy które wyglądają na zdrowe języczek australijski wypuszcza nowe listki coś pięknego moss erekt zaczyna się piąć do góry ach zrobiłem nawóz tgm wlałem go 20ml i po 6 dniach dodaje 2ml dziennie ale chyba zwiększę dawkę zmobilizowałem się co do butli co2 już funkcjonuje tylko jaki dyfuzor użyć??? na razie używam własnej produkcji z lipy jeszcze jedno pytanie jaka to roślina??? wziąłem ją od kolegi bo mu marniała może u mnie będzie rosła
[ Dodano: 2007-06-21, 19:37 ]
lekkie przestawienie literek tmg nawóz
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
miłego dnia