Znalazłem miejsce dla swoich rybek ( pisałem wcześniej tutaj z tym problemem ) i kumpel przyjął je na przechowanie do czasu. Teraz zbieram kasę na NOWE akwarium .
Otóż potrzebuję planu i fachowej pomocy bo już nigdy nie posłucham sprzedawcy w zoologu tylko tutaj będę pisał . Otóż planuję kupić akwarium 60/80 no może 100 max litrów , co do filtra i grzałki to nie będę miał problemu bo albo kupię zestaw albo się dobierze;] i tutaj ma kilka prostych pytań .
1.) Ile powinno dojrzewać akwarium ? ( będą już rośliny , podłoże itp )
2.) Jeśli wlewam wodę do nowo zakupionego akw to jaką wodę mam wlać ( przed wlaniem czyszczę zwykłą szmatką ) , wodę prosto z kranu ? przegotowaną ? czy może jeszcze inną ?
3.) Czy podłoże i rośliny dostanę w pierwszym lepszym zoologu ? chodzi mi tutaj o najłatwiejszą w utrzymaniu , hmm nie wiem jak to napisać

4.) Obsada ;] najważniejsza sprawa;] kumpel mi mówił że z chęcią by przyjął moje rybki;] pasuje mi to bo idę w innym kierunku . Chcę BARDZO dużo małych rybek, tak żeby pływały w stadzie, jedna za druga a nie każda w inną strone ;] i najlepiej jak najmniejsze i żeby były dostępne w każdym zoologu, o danio myślałem ale ...

5.) Cena podłoża i roślin czy droga to sprawa ? bo akwarium/filtr/grzałka/term.diody z osłoną to mniej więcej wiem, a żywe rośliny ? i podłoże na takie większe akwarium ?
6.) Śmierć ryb, jeśli zdecyduję się na dużą obsadę chyba jednego gatunku ryb lub maksymalnie dwa i te rybki będą malutkie to często się zdarza śmierć rybek ? a jeśli jedna mi zdechnie czy tam dwie i gdzieś w roślinie się zanurzy ? czy jakoś tak ? nic się nie dzieję jeśli nie wyłowie tej rybki ?
Pozdrawiam;] bardzo wasze odpowiedzi mi pomogą.