Nowe akwarium, całkiem inny plan ;]

Moderator: ModTeam

GreQu
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysztof

Nowe akwarium, całkiem inny plan ;]

Post autor: GreQu » 2012-11-26, 23:43

Witam.
Znalazłem miejsce dla swoich rybek ( pisałem wcześniej tutaj z tym problemem ) i kumpel przyjął je na przechowanie do czasu. Teraz zbieram kasę na NOWE akwarium .
Otóż potrzebuję planu i fachowej pomocy bo już nigdy nie posłucham sprzedawcy w zoologu tylko tutaj będę pisał . Otóż planuję kupić akwarium 60/80 no może 100 max litrów , co do filtra i grzałki to nie będę miał problemu bo albo kupię zestaw albo się dobierze;] i tutaj ma kilka prostych pytań .

1.) Ile powinno dojrzewać akwarium ? ( będą już rośliny , podłoże itp )
2.) Jeśli wlewam wodę do nowo zakupionego akw to jaką wodę mam wlać ( przed wlaniem czyszczę zwykłą szmatką ) , wodę prosto z kranu ? przegotowaną ? czy może jeszcze inną ?
3.) Czy podłoże i rośliny dostanę w pierwszym lepszym zoologu ? chodzi mi tutaj o najłatwiejszą w utrzymaniu , hmm nie wiem jak to napisać :P żeby po prostu wsypać te podłoże, rośliny zasadzić i tyle ;p żadnych tam dodatków typu wspomagaczy itp...
4.) Obsada ;] najważniejsza sprawa;] kumpel mi mówił że z chęcią by przyjął moje rybki;] pasuje mi to bo idę w innym kierunku . Chcę BARDZO dużo małych rybek, tak żeby pływały w stadzie, jedna za druga a nie każda w inną strone ;] i najlepiej jak najmniejsze i żeby były dostępne w każdym zoologu, o danio myślałem ale ... :P może wy macie inne pomysły.
5.) Cena podłoża i roślin czy droga to sprawa ? bo akwarium/filtr/grzałka/term.diody z osłoną to mniej więcej wiem, a żywe rośliny ? i podłoże na takie większe akwarium ?
6.) Śmierć ryb, jeśli zdecyduję się na dużą obsadę chyba jednego gatunku ryb lub maksymalnie dwa i te rybki będą malutkie to często się zdarza śmierć rybek ? a jeśli jedna mi zdechnie czy tam dwie i gdzieś w roślinie się zanurzy ? czy jakoś tak ? nic się nie dzieję jeśli nie wyłowie tej rybki ?

Pozdrawiam;] bardzo wasze odpowiedzi mi pomogą.

Awatar użytkownika
piotrek929292
Forumowicz
Pojemność akwarium: 300
Imię: Piotrek

Re: Nowe akwarium, całkiem inny plan ;]

Post autor: piotrek929292 » 2012-11-27, 08:54

1 Powinno dojrzewać 2 tygodnie
2 Zwykła kranówa. Na tym polega dojrzewanie baniaka, że z badziewnej kranówy po 2 tygodniach robi się zdatna do hodowli rybek
3 Weź zwykłą ziemię z kretowiska na podłoże i zasyp żwirkiem wedle twojego gustu (z zoologa) do tego sadzisz roślinki i już
4 Neonki, Kardynałki
5 Po prostu sprawdź ceny roślinek na allegro
6 Jeśli będziesz dbał o szkiełko (czyścił filtr, podmieniał wodę, nie przekarmiał ryb itd.) to nic Ci nie zdechnie. A jeśli nawet to trupek powinien raczej pływać na powierzchni i łatwo go wyłowisz. Co do skutków pozostawienia rozkładającego się truchła w akwarium nie mam pojęcia. Raz przez nieuwagę zostawiłem padniętego gupika ale miałem plagę ślimaków które go po prostu zjadły pozostawiając same ości
Tsza być gupim, ale sprytnym!!!

Awatar użytkownika
asiara73
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Joanna
Kontakt:

Post autor: asiara73 » 2012-11-27, 09:04

rybki razbora :) hengela. male ,ladne,ławicowe

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-11-27, 09:32

Jest tu jakiś sposób podziękowania prócz " dziękuję " ;]
Czyli tak, baniak minimum 2 tyg ma dojrzewać, wodę to już wiem jaką mam wlać na początek a co do podłoża to nie wiem jeszcze, ziemia z kretówki ? ale chyba nie takiej z koło domu;p tu jeszcze zostaje pytanie.
A rośliny jakie polecacie ? wiem że każda przeważnie lubi światło i dobiera się rośliny do mocy światła, narazie nie wiem jaką będę miał... ale jakie roślinki polecacie ? lubię bardzo bujne rośliny i żeby jak najszybciej rosły i przyjęły się do nowego podłoża.
Podmiana wody, robiłem to w startym akwarium co tydzień, wylewałem 0,5 litra i w tej wodzie czyściłem filtr i wlewałem później większą ilość wody, może dlatego że w małym akw. woda bardzo szybko odparowuje . Jak w dużym akw, to wygląda.
Co do ryb to albo Danio lub hengela albo kardynalki ... i tu dość ważne pytanie, ile maksymalnie mogę wpuścić do akwarium rybek ? tak żeby dobrze się czuły ? ( oczywiście nie będę wpuszczał wszystkich ryb naraz, poczytałem trochę na temat dojrzewania )
Przyjmijmy że będę miał 30 danio lub tam kardynalek ( liczba wyssana z palca, nie wiem czy nie za dużo ) i czy taka ilość ryb nie zaśmieci mi akwarium szybciej niż kilka większych rybek odchodami ?

Dziękuję za pomoc;]

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 98
Imię: Marta
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2012-11-27, 11:50

A ja bym powiedziała że 2 tygodnie to za mało, po 2 tygodniach w wodzie gromadzi się najwięcej azotanów, jest to punkt kulminacyjny dojrzewania, jeśli wpuścisz ryby po dwóch tygodniach masz największą szansę na pierwsze zgony. Akwarium powinno dojrzewać 3-4 tygodnie, a im dłużej tym lepiej.

Ziemi nie bierz, jesteś początkującym akwarystą, co chwilę będziesz grzebał w akwarium, przesadzał i dosadzał rośliny. Przez przypadek wydłubiesz ziemię z pod żwirku i co wtedy? Kłopot. Ziemia pod żwirkiem to nieco wyższa szkoła jazdy, moim zdaniem.
Kup zwykły bazalt o granulacji 1-3mm i pod rośliny jakieś kulki nawozowe albo inne wspomagacze (na tym się nie znam, bo swojego akwa niczym nie nawożę).

Rośliny dobierasz pod to jakie masz światło, jak sam zauważyłeś. Jeśli oświetlenie będziesz miał słabe idziesz do sklepu i kupujesz rośliny lubiące zaciemnienie, nie wymagające dużo światła, takie jak anubias, moczarka, rogatek, kryptokoryny, microsorium - te rośliny są bardzo dobre i zalecane na start zbiornika (przy okazji mam je u siebie, bo mam słabe światło). Ogólnie roślin jest mnóstwo i sam musisz stwierdzić co Ci się podoba.

O obsadzie myśl dopiero jak będziesz miał szkło, o jej ilości również, bo inaczej się będzie miała obsada 60-tki do 100-tki. Stado to minimum 6-8 sztuk, ale do żadnego z tych litraży co wymieniłeś (60 lub 80 lub 100) nie będziesz mógł wpuścić 30 ryb - to za dużo.

Podmianę wody robi się raz w tygodniu, po 25% wody - żeby Ci nie przyszło do głowy wymieniać pół litra ze 100L :x Jeśli masz pokrywę to nie zauważasz tak bardzo odparowywania wody. Filtr płucze się w starej wodzie - tu ok.

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-11-27, 12:04

Hmm, myślę że idę w stronę akwa. o pojemności 60 litrów. Jeśli będę już kupował z internetu to już mam jeden wypatrzony zestaw i oświetlenie tam jest o mocy : 1x25 W więc tutaj nie wiem jakie rośliny dobierać. Co do podłoża to mam wypatrzony i myślę że fajny żwir :
http://allegro.pl/zwir-rzeczny-naturaln ... 92066.html
Myślę że będzie bardzo dobry, tutaj proszę o opinie;]
Co do dojrzewania to nie będę się spieszył;] akwarium będę miał po świętach i później ferie i wtedy będę się bawił w sadzenie itp . ( taka ciekawostka, moje pierwsze akw. zrobiłem tak żwirek, jakieś tam ozdoby + sztuczna roślina i ryby od razu i nie zdechła mi żadna ryba, później po okresie 2/3 tyg zdechła jedna pewnie przez przerobienie )
Co do rybek to się zobaczy, wiem że idę w stronę małych rybek bo za dużymi nie przepadam;] to jak ile maksymalnie rybek mogę umieścić w takim akw. 60 litrów ? np. danio ?
A tu mam jeszcze nurtujące mnie pytanie, jeśli znajdę rośliny pod moje oświetlenie to chciałbym iść w stronę, np. lewa strona wysokie rośliny a druga np. z kamieniem czy inną dekoracją obsiane np. mechem, a co z takim roślinami ? trzeba je przycinać ? pielęgnować jak te nasze w domu ?;]

UP, dziękuję Ci bardzo za pomoc;] cenie sobie takich ludzi.

Awatar użytkownika
Tissien
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 98
Imię: Marta
Kontakt:

Post autor: Tissien » 2012-11-27, 15:46

Żwirek który wybrałeś, pod względem granulacji jest ok, ale i ryby lepiej się czują i lepiej to wygląda gdy żwir jest ciemny i jednokolorowy. Ale to już kwestia gustu, mnie przykładowo taki kolorowy i pstrokaty się nie podoba, ale jeśli Ty uważasz że jest fajny to spoko.

Akwarium 60L to nie jest duże akwarium, a danio to nie są małe rybki, bo dorastają do 5 cm, w takim akwarium mógłbyś mieć 8-10 danio. Małe rybki to np. samce Gupika Endlera albo Microrasbory Galaxy, które dorastają do 2,5 cm.

Tak, rośliny należy przycinać, jeśli zauważysz że urosły za duże/wysokie, wystają ponad taflę wody czy za długie liście kładą się na wodzie i za bardzo zasłaniają dostęp do światła innym roślinom. Mech jeśli urośnie za długi bądź za gęsty też należy go przyciąć.

Jarus
Rekin forum
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-11-27, 17:13

Ja bym danio nie dawał do 60 cm baniaka. 80 cm to wg mnie minimum przy ich ruchliwości. Co do światełka: jesteś pewien że jest tam 25W ? Nie wydaje mi się - dziwna wartość jak na świetlówkę.
Kup największy baniak na jaki masz miejsce - między 63 a np. 96 litrów jest kolosalna różnica w możliwości obsady. Te 20 cm dna dużo daje.
Nie spiesz się jak napisała Tissien. I baniak dłużej stoi bez ryb tym, lepiej dla nich kiedy je wpuścisz. Byle podłoża było dość dobra filtracja i dużo roślin.

ps. Ja wszystkie swoje baniaki zarybiałem po minimum 4-6 tygodniach.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-11-27, 18:51

Co do czasu dojrzewania akwarium to jak mogę nawet czekać 2 miesiące , pod warunkiem że będę miał pewność że wszystko będzie grało ;] Hmm miejsca mam BARDZO dużo, akwarium będę trzymał na meblach ( miejsce na tv ) na długość jest ponad 1 m z groszem... musze dokładnie sprawdzić;] Co do mocny tej świetlówki to pisze 1x25 W i to nie jest żarówka tylko diodowy gruby pasek.
Co do rybek to na końcu lecz pomalutku o tym myśle, jeśli nie będzie w sklepach na sprzedasz mniejszych rybek niż danio to kupię ich 8 ( jeśli będę miał te 60 l ) .
Przyjmijmy że mam baniak 60l i wpuszczę do niego 8 danio,to więcej innych rybek nie mogę ??
Co do pielęgnacji roślin, to trudno je utrzymać w porządku ? jak je obcinać ? mech będę miał na dnie i jakimiś specjalnymi nożyczkami mam je obcinać ?
Dziękuję bardzo , bardzo wam za pomoc.

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-11-27, 19:06

Nie w tym rzecz, ile ryb możesz wpuścić do 60l z danio. Rzecz w tym ile MIEJSCA potrzebują danio. One są strasznie ruchliwe. Nie zdążą się w 60l nawet rozpędzić i już jest koniec baniaka. Nie chodzi o ich wielkość.
Co do oświetlenia to ja bym, nie kombinował z żadnymi diodami tylko kupił normalne porządne świetlówki akwarystyczne.
Pielęgnacja roślin zależy od gatunków (i światełka). Ale polega na przycinaniu (na wysokość), przerzedzaniu (np usuwanie młodych/starych egzemplarzy) i usuwaniu starych/uszkodzonych/zaglonionych liści.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-11-27, 19:22

UP, takie oświetlenie dostaje w tym zestawie :
http://allegro.pl/akwarium-60-l-profil- ... 45294.html
Pewnie to jest " Madie in China "... jeśli dostanę do 200 zł akwarium z pokrywą i oświetleniem ale większe niż 60 l to na pewno je kupie ;] bo dla mnie lepiej gdyby było większe. Czyli dla danio jaką pojemność powinien mieć akwarium ?
Co do roślin to bardzo się tego obawiam... ja już to widzę że albo rośliny nie będą mi się przyjmować albo będą szybko zdychały ;x .... i ta pielęgnacja ;/ wkładanie nożyczek i obcinanie mchu na dnie ;x
Kto mi wyjaśni o cho chodzi z tym " CO2 " , gdy czytałem tutaj tematy to znalazłem taki punkt, lecz nic z niego nie zrozumiałem "
10. A CO2? Tyle o nim piszecie? "

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2012-11-27, 19:39

GreQu pisze: jeśli dostanę do 200 zł akwarium z pokrywą i oświetleniem ale większe niż 60 l to na pewno je kupie ;] bo dla mnie lepiej gdyby było większe. Czyli dla danio jaką pojemność powinien mieć akwarium ?
http://allegro.pl/akwarium-proste-wraz- ... 96056.html
http://allegro.pl/zestaw-akwariowy-80x3 ... 18715.html
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-11-27, 19:57

UP, dziękuję.
Ten pierwszy nawet by mi pasował, przed zakupem i tak po mieście pojeżdżę i poszukam.
Lecz nie wiem czy 112 litrów to nie za duże wyzwanie dla mnie ;x wydam masę pieniędzy a okaże się później kicha ;x rośliny będą zdychać, zrobi się zamęt ;x itp
Baniak - około 230 zł ( z oświetleniem )
Grzałka - około 50-70 zł ( z termostatem )
Filtr - kompletnie nie wiem.
To są podstawowe sprawy, a później to żwirek i rośliny... lecz co do roślin to jeszcze nie wiem.
A jak co powiecie mi na temat tych świetlówek , które są w tym pierwszy komplecie ? 2x18W one będą dobre dla roślin ?

Co powiecie mi o tej roślince ? czy tam trawce " Lilaeopsis Brasilinesis "
http://allegro.pl/show_item.php?item=2787778272
Niby 7 zł to nie pieniądz za dostanę 40 sadzonek,. nwm czy to dużo;] lecz bardzo mi się to podoba, taką bym chciał po kątach ( mniej więcej już sobie obraz robie ).

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-11-27, 21:28

Na początek radzę słabsze oświetlenie i roślinki mało wymagające. Ten zestaw z 2x18W daje 0,32 w/l (36w/112l) więc jest akurat.
Jak ogarniesz za jakiś czas co i jak, to będziesz mógł zmodyfikować oświetlenie i kupić coś bardziej wymagającego.
>TUTAJ< jest wątek o roślinach mało wymagających kolegi Marthinez'a.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

GreQu
Stały bywalec

Post autor: GreQu » 2012-11-27, 21:40

UP, póki co wszystko będzie na " serii " ;], rośliny będę dobierał pod moc, i na pewno napiszę tutaj temat z tym problemem. Myślę że te akwarium 112 l z oświetleniem będzie super i chyba na te się zdecyduję, jeśli je kupię to ogarnę żwirek i jadę z roślinami.
Interesuje mi żwirek ( podobny do tego co pokazałem w poprzednim poście ) i na środku pewnie jakiś korzeń i on obrośnięty roślinami, nie będzie żadnych zamków itp...
A jeśli pójdę do sklepu i powiem im jakie mam oświetlenie to dobrze mi doradzą ? czy znów zrobią w konia?

ODPOWIEDZ