poczatek akwarium

Moderator: ModTeam

andre292
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Andrzej

poczatek akwarium

Post autor: andre292 » 2012-11-29, 00:03

Jako poczatkujacy mam duzo rzeczy do poprawienia wczesniej zakladalem akwarium za mlodych lat bardziej bo bardzo mnie urzeklo piekno sweiata podwodnego a z braku funduszy no kupowalem jakies tam tanie rzeczy ktore rzeczywiscie nie daja efektu i tu prosze was o pomoc i nakierowanie na odpowiednie rzeczy i zmiany w akwarium ktory musi byc sporo wiec moze zaczac od poczatku :
1. oswietlenie 66w swietlowki osram daylight 2x18 oznaczenie 865 1x30 640 czy te swietlowki ogolnie zmieniac i czy da rade tyle wat czy konieczne jest wiecej ?
2. filtr kaskadowy jakis zwykly tani hbl-701 calkowicie wymienic ten filtr na jakis i tu jezeli mzoecie cos polecic w w miare przystepnej cenie.
3.podloze mam żwir zwykly kupilem w sklepie nomi bodajze tam go wyplukalem wygotowalem porzadnie czy moze byc czy raczej polecacie kupic cos zamiast tego np widizalem jbl manado jakies podloze wpadlo mi w oko co polecacie na to miejsce
4.woda mam pod reka wode wodociogowa i uzdatniacz aquasafe, czy lepiej ciagnac ze studni wode ?
5.cz polecacie przy takim oswitleniu ziemie pod podloze ?

Z gory dziekuje za pomoc dopiero probuje raczkowac w tym temacie a chcialbym cos w koncu stworzyc fajniejszego. baniak ma 200l

Jarus
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Jarosław
Nazwisko: Waligórski
Kontakt:

Re: poczatek akwarium

Post autor: Jarus » 2012-11-29, 11:07

Oświetlenie 66w przy 200l daję 0,33w/l więc tylko rośliny cieniolubne. Jeżeli chcesz mieć jakieś ciekawsze roślinki trzeba podciągnąć światełko. Niestety po pewnej granicy światła trzeba będzie zacząć nawozić. Twój wybór. Pamiętaj, że świetlówki mają swoją żywotność - około roku. Po tym czasie zaczynają znacznie słabiej świecić.
Co do filtra to do takiego baniaka wg mnie tylko kubeł. Szukaj używanych lub nowych o wydajności minimum 800l-900/h.
Co do podłoża to przeczytaj co >TUTAJ< proponuje Marthinez. Firmowe podłoża są drogie ale efekty dają świetne. Sam się przekonałem.
Co do wody, to wg mnie trzeba by porównać odczyn i twardość tej z kranu i ze studni. Bo mogą się znacznie różnić.
Nie polecam żadnych uzdatniaczy - lepiej niech woda do podmiany postoi te 24h. W baniaku też lepiej dłużej poczekać przed zarybieniem - niech sama dojrzeje.
Co do ziemi pod podłoże to światełko masz akurat dla kryptokoryn czy żabienic. Te rośliny ze względu na bardzo rozbudowany system korzeniowy świetnie się czują na podłożu z ziemia pod spodem.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski

Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!

andre292
Nowicjusz

Post autor: andre292 » 2012-11-29, 12:50

Czyli w sumie moj żwir + ziemia mógłby zdac egzamin ?

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-11-29, 12:59

To jest tanie ale dobre wyjście. Szczególnie polecane kiedy sadzimy rośliny z rozbudowanym systemem korzeniowym. Ale zamiast kolorowego żwiru radzę kupić bazalt 1-3 mm. Ciemne podłoże zawsze lepiej wygląda moim zdaniem.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

andre292
Nowicjusz

Post autor: andre292 » 2012-11-29, 13:30

No tak to na pewno bo wyglad tego żwirku jest slaby. Tak wlasnie na temat tego jbl manado czytam duzo no cena zacheca i rozne sa opinie na temat tego podloza. Filytr kubełkowy HW-302 widze w przystepnej cenie zdał by egzamin w moim akwarium ?

Jarus
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Jarus » 2012-11-29, 14:20

Manado na ziemie jest ok, ale muszę Cię uprzedzić że jest strasznie lekkie - ciężko w nim sadzić większe rośliny (lubią wypływać).
Ten filtr da radę. Ale jak planujesz coś na dłużej pomyśl o czymś firmowym. JBL, Fluval czy Eheim (te są najlepsze ponoć). Droższy ale dłużej popracuje.
Ja mam u siebie JBL-e900. Ponoć są dobre - ja dopiero od nie dawna używam więc nie mogę się wypowiedzieć.
112, 2 x 63, 30l

Pozdrawiam!

andre292
Nowicjusz

Post autor: andre292 » 2012-11-29, 19:45

wiec pierwsze zmiany poczynione postanowilem dorzucic oswietlenia teraz bedzie to 2x 36w i 2x 18. teraz kwestia kupna filtra i podloza stoi przede mna. Nie planuje dozowania co2 wiec jakie kroki poczynic na poczatku aby to wsyztsko jakos powoli funkcjonowlao samo ?

ODPOWIEDZ