Nawóz do podłoża
Moderator: ModTeam
- RychuCar
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Rysiek
Nawóz do podłoża
Witam i mam pytanie odnośnie nawozów do podłoża w postaci tabletek bądź pałeczek. Czy w przypadku braku podłoża w akwarium LT(sam piasek) nawożenie tego typu jest zalecane bądź wymagane? Czy ktoś kiedyś korzystał z tego typu produktów jeśli tak czy może polecić markę i typ. W moim akwarium mam roślinki o niskich wymogach ale mimo to chce im jakoś zrekompensować brak podłoża i moją niewiedze. Posiadam kryptokoryny, anubiasy, kabomby, bakopy, nurzańce, rotalie troche mchu i tarwke oraz pływające moczarki i rzęske.
Zdjęcie nie jest najlepszej jakości ale zawsze coś tam na nim można podpatrzeć.
Zdjęcie nie jest najlepszej jakości ale zawsze coś tam na nim można podpatrzeć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Nawóz do podłoża
Piszesz, że jest to LT - więc powinieneś mieć ziemię, która przy tych roślinach powinna wystarczyć.
- RychuCar
- Forumowicz
Niestety nie wsadziłem ziemi z obawy przed chemią dodawaną do niej. Kiedy zakładałem akwarium jeszcze nie byłem zbytnio oczytany i dopiero teraz wszystko na spokojnie studiuje. Praca, dzieci itp, zapewniają brak czasu na wszystko
. Jeśli akwarium będzie podupadać to będę zmuszony do restartu którego chcę uniknąć za wszelką cenę. Dlatego szukam jakiegoś rozsądnego rozwiązania. Jak na razie wszystko idzie dobrze poza małą inwazją glonów którą odparłem z pomocą forumowiczów. Stad pomysł z tabletkami bądź pałeczkami aplikowanymi w dno akwarium. Chcę wzbogacić jakoś dno bez restartu.

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
No to nawet komplecik kuleczek glin-torf z serwisu allegro - niektórzy sprzedają całe pakiety w bardzo przystępnych cenach. Albo kulki JBLa - ale tu się trochę płaci za firmę, jednak są całkiem dobre.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Koreczki nawozowe firmy osmocote do kwiatków doniczkowych.
Lub kupić nawóz w granulkach i dać go w kapsułki żelowe.
Lub kupić nawóz w granulkach i dać go w kapsułki żelowe.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- RychuCar
- Forumowicz
O super czyli jednak jest możliwość uratować moje akwarium bez resetu. A te kapsułki żelowe gdzie można nabyć, to jakiś specjalny towar czy ogólnodostępny. Bo jeśli te kapsułki są dostępne i tanie to połączę je z kuleczkami które poleca Blue Betta i będzie git
.
http://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawoze ... 27_32.html
Zobaczcie co znalazłem
tutaj jest tego sporo i nawet tanio.

http://sklep.roslinyakwariowe.pl/nawoze ... 27_32.html
Zobaczcie co znalazłem

Ostatnio zmieniony 2012-12-16, 20:33 przez RychuCar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Mesz kupić gotowe np firmy ferka ;]
albo jak pisałem kupić kapsułki żelowe na allegro i do tego długotrwały nawóz w granulkach do kwiatków, potem przesypać go w kapsułki i pakować w podłoże.
albo jak pisałem kupić kapsułki żelowe na allegro i do tego długotrwały nawóz w granulkach do kwiatków, potem przesypać go w kapsułki i pakować w podłoże.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- RychuCar
- Forumowicz
Chyba zakupie gotowy produkt bo jest w miarę tani i na pewno dobrze przygotowany. Suja i Beta dzięki za porady.
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Stosowałem je i polecam! Trochę kosztują ale warto. Dają ładnego kopa roślinom, w moim przypadku były gęstsze, mają "grubsze" liście. Tylko zwróć uwagę że są dwa rodzaje tych kapsułek.Suja pisze:Mesz kupić gotowe np firmy ferka ;]