Witam,
Zastanawiam się nad kupnem akwarium, z dnia na dzień coraz bardziej się przekonuję, ale zanim tego dokonam mam do Was kilka pytań.
Po pierwsze napiszę jeszcze, że nigdy wcześniej nie miałem akwarium, i w temacie akwarystki jestem zielony.
Ok, więc, na jakie akwarium wraz z wyposażeniem czyli grzałką i filtrem jest mnie stać, mając na to 300zł? Ile litrów, wymiary, może jakieś konkrety ;)
Czy jest sens zabawy z paletkami, czy jak nazywają się te rybki, w zoologicznych sklepach bardzo mi się podobają, ale czytałem, ze potrzebują dużo przestrzeni, a jakbym miał mieć 2-3 rybki w akwarium to przesada.
Jaka akwarystyka jest ciekawsza, słodkowodna czy morska? I czy w domu w niedużym akwarium można bawić się w morską?
W zależności od tego na jak pojemne akwarium mnie stać, ile rybek jakichś tam normalnych innych fajnych mógłbym w nim naraz mieć?
Czy oprócz rybek, można się bawić w jakieś kraby czy inne stworzonka które urozmaicą akwarium.
Czy akwarium zabiera dużo czasu? Nie mówię tutaj o zabawie z akwarium, czyli układaniu strojeniu itp, tylko samo czyszczenie, co ile czasu i jak.
Jeśli już brałbym się za akwarium, to chciałbym zrobić coś naprawdę fajnego, miłego dla oka, kolorowego, z fajnymi ładnymi rybkami, zresztą wiadomo o co chodzi.
Dodam, że mój tata miał kilkanaście(kilkadziesiąt może nawet) lat temu kilkanaście akwariów, trochę handlował rybkami itp, ale od tamtego czasu raczej sporo się zmieniło, i za bardzo nie może mi pomóc, aczkolwiek przy jakichś wymianach wody czy innych sprawach na pewno pomoże i będzie wiedział o co chodzi :p
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.
pierwsze akwarium - kilka pytań
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Jarosław
- Nazwisko: Waligórski
- Kontakt:
Re: pierwsze akwarium - kilka pytań
Witamy!boguss10 pisze:Witam,
/ciach/
Po pierwsze napiszę jeszcze, że nigdy wcześniej nie miałem akwarium, i w temacie akwarystki jestem zielony.
No to proponuje zacząć od tych linków:
http://e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm - początki zakładania baniaka by kolega Maol
http://e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm - woda - najważniejsze informacje by kolega Maol
Dodatkowo przejrzenie wielu wątków na forum pozwoli Ci uniknąć zadawania pytań na wiele zagadnień. Tylko czytać.
Konkrety znajdziesz na stronach sklepów i allegro. Lepiej nie kupować zestawów (bo osprzęt jest za zwyczaj badziewny) tylko oddzielnie pojedyncze przedmioty.boguss10 pisze: Ok, więc, na jakie akwarium wraz z wyposażeniem czyli grzałką i filtrem jest mnie stać, mając na to 300zł? Ile litrów, wymiary, może jakieś konkrety ;)
Paletki to wyższa szkoła jazdy. Poza tym wymagają naprawdę dużego baniaka (od bodajże 400l w górę - nie pamiętam).boguss10 pisze: Czy jest sens zabawy z paletkami, czy jak nazywają się te rybki, w zoologicznych sklepach bardzo mi się podobają, ale czytałem, ze potrzebują dużo przestrzeni, a jakbym miał mieć 2-3 rybki w akwarium to przesada.
J.w. Akwarystyka morska też nie jest dla początkujących. Dodatkowo jest dość drogą zabawą.boguss10 pisze: Jaka akwarystyka jest ciekawsza, słodkowodna czy morska? I czy w domu w niedużym akwarium można bawić się w morską?
Jak już zdecydujesz się na konkretny baniak to zapraszamy do działu 'Obsady'. Tam jest napisane co i jak.boguss10 pisze: W zależności od tego na jak pojemne akwarium mnie stać, ile rybek jakichś tam normalnych innych fajnych mógłbym w nim naraz mieć?
Można. Krewetki, ślimaki, żabki i inne.boguss10 pisze: Czy oprócz rybek, można się bawić w jakieś kraby czy inne stworzonka które urozmaicą akwarium.
Zależy od Twojego podejścia i tego czy zależy Ci żeby wszystko było jak trzeba. Jak Cię wciągnie, to czas spędzony przy baniakach będzie dla Ciebie przyjemnością, a nie obowiązkiem wykonywanym 'z musu'.boguss10 pisze: Czy akwarium zabiera dużo czasu? Nie mówię tutaj o zabawie z akwarium, czyli układaniu strojeniu itp, tylko samo czyszczenie, co ile czasu i jak.
112, 2 x 63, 30l
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
Pozdrawiam!
Jarosław 'Jarus' Waligórski
Glon najlepszym przyjacielem akwarysty!
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bogus
Tak poczytalem i wszędzie widzę ze to to i to nie jest dla początkującego, a jakie rybki w takim razie są? Nie interesują mnie zwykle rybki. Zawsze w akwariach widziałem glonojady, i jakieś małe czarne i czerwono/pomarańczowe rybki. A takie coś mi totalnie nie odpowiada. Chciałbym mieć takie inne akwarium, coś bardzie "orientalnego?". Podobały mi sie np trzcinaki cy coś takiego, aczkolwiek tez nie wiem czy to już jest to ci bym chciał. Po prostu chciałbym mieć coś takiego innego, a nie zwykle akwarium, chyba mnie rozumiecie. Dlatego, czy jest sens żebym sie bawił w akwarium itp?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 500
- Imię: Robert
Zacząłbym od tego że ogólnie akwarystyka to nie jest najtańsze hobby - oczywiście pewne koszty związane z uruchomieniem akwarium można zdecydowanie zredukować - niektórych niestety nie i tu należy sobie z tego zdawać sprawę. Nasze wyobrażenia odnośnie swojego akwarium zazwyczaj są mocno weryfikowane przez życie - natura ma swoje prawa i niestety w żaden sposób nie da rady tego przeskoczyć .Dlatego każdy akwarysta poważnie traktujący to piękne hobby nie próbuje z tą naturą walczyć tylko uczy się naturę odwzorować. Na tym właśnie polega cała zabawa. Żeby poprawnie ten kawałek natury zamknąć w naszym akwarium musimy spełnić określone warunki - dotyczą one odpowiedniego światła, filtracji, podloża,obsady roślin , ryb , a później także odpowiedniego zaspakajania potrzeb tych wszystkich żywych organizmów które zechcemy w akwarium mieć.- zarówno ryb, skorupiaków jak też roślin. Podejście takie że ..."tak mi się podoba i zrobię to za wszelką cenę" jest z góry skazane na niepowodzenie . Zemści się bardzo szybko narażając nas na straty finansowe.
Musisz pamiętać o tym że na forum będziesz uzyskiwał informacje różne często sprzeczne ponieważ drogi dojścia do prawdy są różne i nie ma jednego jedynie słusznego sposobu na sukces. Jak teraz odróżnić ziarno od plew? Dla mnie sprawa jest jasna - jesli ktoś ma wiedzę to jej potwierdzeniem jest jego zbiornik -więc weryfikujemy w galerii.
Forumowicze z dużym doświadczeniem udzielający rad , często wypowiadający się krytycznie (nie mówię tu o złośliwościach - to nie ma nic wspólnego z krytyką) nie robią tego dlatego żeby Cię pogrążyć - tylko dlatego żeby Ci pomóc. Osoby te najczęściej już na sobie przećwiczyły wiele różnych porażek i chcą pokazywać błędy i ich skutki.
Ogólnie sprowadziłbym porady do jednej o globalnym znaczeniu - czytaj , jak najwięcej - tylko wiedza (nie zasobność portfela) zwiększa szanse na to aby się cieszyć pięknym akwarium.
Co do obsady...trzeba zastanowić się nad taką opcją....gdyby stało się tak że znalazłby się ktoś kto mógłby decydować o tym , w jakim my - ludzie mamy przebywać środowisku i doszedłby do wniosku że najlepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie nas w jednym basenie z krokodylami to jakbyśmy się wtedy czuli....ja prawdę mówiąc chyba tak średnio
Bierzmy więc pod uwagę dobro tych naszych podopiecznych - to żywe stworzenia w 100% zależne od nas i nie potrafiące się bronić.
Musisz pamiętać o tym że na forum będziesz uzyskiwał informacje różne często sprzeczne ponieważ drogi dojścia do prawdy są różne i nie ma jednego jedynie słusznego sposobu na sukces. Jak teraz odróżnić ziarno od plew? Dla mnie sprawa jest jasna - jesli ktoś ma wiedzę to jej potwierdzeniem jest jego zbiornik -więc weryfikujemy w galerii.
Forumowicze z dużym doświadczeniem udzielający rad , często wypowiadający się krytycznie (nie mówię tu o złośliwościach - to nie ma nic wspólnego z krytyką) nie robią tego dlatego żeby Cię pogrążyć - tylko dlatego żeby Ci pomóc. Osoby te najczęściej już na sobie przećwiczyły wiele różnych porażek i chcą pokazywać błędy i ich skutki.
Ogólnie sprowadziłbym porady do jednej o globalnym znaczeniu - czytaj , jak najwięcej - tylko wiedza (nie zasobność portfela) zwiększa szanse na to aby się cieszyć pięknym akwarium.
Co do obsady...trzeba zastanowić się nad taką opcją....gdyby stało się tak że znalazłby się ktoś kto mógłby decydować o tym , w jakim my - ludzie mamy przebywać środowisku i doszedłby do wniosku że najlepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie nas w jednym basenie z krokodylami to jakbyśmy się wtedy czuli....ja prawdę mówiąc chyba tak średnio

Rozpoczynają się przygotowania do szaleńczego planu - roboczo - AZJA-PROJECT 2014
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm
Akwarystyka to choroba postępująca;)
Mój baniaczek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/18434,15.htm