112 l
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
112 l
Witam , jakis tydzien temu odkupilem akwarium 112 litrow od znajomego, ktory mial je moze 2 tygodnie i juz mu sie znudzilo, chcial wszystko oddac do zoologicznego ale zlozylem oferte i stalem sie nowym wlascicielem.
Sa tam jakies 2 filtry , napowietrzacz , akwarium jest panoramiczne z pokrywa w ktorej swieca dwie swietlowki.
Obsada :
Para molinezji zoltych jeszcze malutkich tak po 1,5 cm.
Para molinezji czarnych troszke wiekszych.
Para pielegnic mekka
Jeden pretnik karlowaty
Szesc kiryskow pstrych
Jeden zbrojnik chyba niebieski ale jeszcze malutki.
Para gupików
Oraz para bojowników.
Raczej nie chciałbym nic oddawac ani dodawac , tu pytanie czy te ryby beda jakas sobie zyc razem ?
Pozdrawiam
Edit
A i jeszcze sa dwa mieczyki , chyba to sa dwie samice, oraz mułojad.
Sa tam jakies 2 filtry , napowietrzacz , akwarium jest panoramiczne z pokrywa w ktorej swieca dwie swietlowki.
Obsada :
Para molinezji zoltych jeszcze malutkich tak po 1,5 cm.
Para molinezji czarnych troszke wiekszych.
Para pielegnic mekka
Jeden pretnik karlowaty
Szesc kiryskow pstrych
Jeden zbrojnik chyba niebieski ale jeszcze malutki.
Para gupików
Oraz para bojowników.
Raczej nie chciałbym nic oddawac ani dodawac , tu pytanie czy te ryby beda jakas sobie zyc razem ?
Pozdrawiam
Edit
A i jeszcze sa dwa mieczyki , chyba to sa dwie samice, oraz mułojad.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: 112 l
Pielęgnica również do oddania. Proponowałbym skompletować obsadę od 0. Napisz jakie rybki Cię interesują, a my podpowiemy co i jak w miarę naszych możliwości 

Ostatnio zmieniony 2012-12-25, 01:07 przez blue_betta, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Marek
- Kontakt:
Ja bym ci poradził tak z pośród tych ryb które posiadasz to napewno możesz sobie zostawić :
kiryski
zbrojnik
gupiki
no i ewentualnie te molinezje chociaż wolą one żyć w większej grupie a masz za małe akwa żeby trzymać grupę tych rybek...
I wybrać z tych rybek które ci sie podobają a resztę oddać :
Para pielegnic mekka
para bojowników
Bo te oby dwie pary sie razem nie nadają wiec wybierz aby jedną pare
Idealna obsada do ciebie to by była taka:
Para pielegnic mekka ( lub para bojowników )
Sześc kirysków pstrych
Jeden zbrojnik
10-15 Neonków lub razbory klinowe
kiryski
zbrojnik
gupiki
no i ewentualnie te molinezje chociaż wolą one żyć w większej grupie a masz za małe akwa żeby trzymać grupę tych rybek...
I wybrać z tych rybek które ci sie podobają a resztę oddać :
Para pielegnic mekka
para bojowników
Bo te oby dwie pary sie razem nie nadają wiec wybierz aby jedną pare
Idealna obsada do ciebie to by była taka:
Sześc kirysków pstrych
Jeden zbrojnik
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
To jest głupi żart czy świadectwo wyjątkowej głupoty?Idealna obsada do ciebie to by była taka:
Sześc kirysków pstrych
Jeden zbrojnik
Na taki litraż proponujesz pielęgnice meeka? I jeszcze zbrojnik, tak żeby sobie w szczęściu razem założyły gniazdo i stworzyły rodzinę.
Oczywiście jeszcze kirysy pstre, które z całą pewnością nie są tymi najmniejszymi z kirysów.
Istna idylla, kirysy będą sprzątały gniazdo pielęgnic.
Jak masz więcej takich mądrych rad to lepiej nic nie pisz.
Ps. Tak na marginesie
Mekka to miasto w zachodniej części Arabii Saudyjskiej
Meeka to pielęgnica.
-
- Nowicjusz
Pielegnice oddam , nic nie napisaliscie o mulojadzie , chcialbym zeby on zostal, nie chce neonkow ani innych az tak malutkich rybek , niektorzy trzymaja wiecej ryb w zbiornikach 45l.
O mieczykach gdzie bym nie czytal pisza ze na pare wystarczy zbiornik 100l,no chyba ze chodzi im o to , ze tylko dwa i nic wiecej poza nimi ale to bez sensu, molinezje tez 100+ , dorastaja do 8 cm i nie beda mialy gdzie plywac ?! Ludzie biorac wszystko w taki sposob to w 112l moglbym trzymac tylko krewetki i kilka neonkow czy wczesniej wymienionych razbor. Pretnik tez do oddania , w sumie mi sie nie podoba , poradzcie , porozmawiajmy juz nie trzymajmy sie tak sztywno zasad. Te pare litrow az tak wielkiej roznicy nie bedzie robic...
Co powiecie na sumika szklistego ? Ale to chyba za duzo ryb dennych.
Sam nie wiem , chcialbym obsadzic kazda czesc akwarium aby w kazdej czesci co plywalo, czekam na propozycje.
Pozdrawiam
O mieczykach gdzie bym nie czytal pisza ze na pare wystarczy zbiornik 100l,no chyba ze chodzi im o to , ze tylko dwa i nic wiecej poza nimi ale to bez sensu, molinezje tez 100+ , dorastaja do 8 cm i nie beda mialy gdzie plywac ?! Ludzie biorac wszystko w taki sposob to w 112l moglbym trzymac tylko krewetki i kilka neonkow czy wczesniej wymienionych razbor. Pretnik tez do oddania , w sumie mi sie nie podoba , poradzcie , porozmawiajmy juz nie trzymajmy sie tak sztywno zasad. Te pare litrow az tak wielkiej roznicy nie bedzie robic...
Co powiecie na sumika szklistego ? Ale to chyba za duzo ryb dennych.
Sam nie wiem , chcialbym obsadzic kazda czesc akwarium aby w kazdej czesci co plywalo, czekam na propozycje.
Pozdrawiam
-
- Moderator
- Kontakt:
To, że niektórzy trzymają więcej ryb w 45l świadczy tylko i wyłącznie o ich absolutnej nieodpowiedzialności.
To może coś takiego:
1+4/5 bojownik
15x razbora (klinow/espei/hengela)
10x krewetka amano
6x otosek
5x kirysek panda
To może coś takiego:
1+4/5 bojownik
15x razbora (klinow/espei/hengela)
10x krewetka amano
6x otosek
5x kirysek panda
-
- Moderator
- Kontakt:
Moim zdaniem do oddania.
-
- Nowicjusz
"Zazwyczaj dorasta do 11 cm" Czyli akwarium to prawie 8 razy jego dlugosc. Nie rozumiem jak wy przeliczacie, ktore ryby moga a ktore nie.
Napisalem , ze chcialbym miec obsadzona prawie kazda czesc akwarium i nie biore pod uwage neonow i razbor , to i tak je wypisales oprocz tego : krewetki na dnie , otoski na dnie , kiryski na dnie.
Jaki litraz wg Ciebie potrzebuja molinezje dorastajace do 8 cm ? Mieczyki ? Mulojad ? Zbrojnik niebieski ? Czy gupiki , ktore rowniez mowice zeby oddac.
Mialem znajomego ktory w 128 litrach hodowal i skutecznie rozmnazal paletki , skoro je rozmnazal to znaczy , ze w miare im przypasowaly warunki.
Odpowiedz na te pytania , ktore zadalem i bedziemy dalej cos myslec.
Pozdrawiam
Napisalem , ze chcialbym miec obsadzona prawie kazda czesc akwarium i nie biore pod uwage neonow i razbor , to i tak je wypisales oprocz tego : krewetki na dnie , otoski na dnie , kiryski na dnie.
Jaki litraz wg Ciebie potrzebuja molinezje dorastajace do 8 cm ? Mieczyki ? Mulojad ? Zbrojnik niebieski ? Czy gupiki , ktore rowniez mowice zeby oddac.
Mialem znajomego ktory w 128 litrach hodowal i skutecznie rozmnazal paletki , skoro je rozmnazal to znaczy , ze w miare im przypasowaly warunki.
Odpowiedz na te pytania , ktore zadalem i bedziemy dalej cos myslec.
Pozdrawiam
-
- Moderator
- Kontakt:
Nic nie przeliczamy, tylko mniej więcej potrafimy powiedzieć ile litrów na jaką rybę i jakiej ilości.
Krewetki nie są denne, otoski również nie są denne.
Zacytuj gdzie Ci napisaliśmy, że gupiki się nie nadają do 112l.
To, że raz leczyłem paletki (2 sztuki po około 10cm) w (wstyd się przyznać) 60l i to, że złożyły ikrę nie świadczy, że się dobrze czuły.
Odpowiedziałem na wszystkie pytania, które zadałeś.
Jeśli zaproponowana obsada Ci nie odpowiada to wypisz WSZYSTKIE ryby, które Tobie się podobają, a my postaramy się podpowiedzieć w miarę naszych możliwości.
Krewetki nie są denne, otoski również nie są denne.
Zacytuj gdzie Ci napisaliśmy, że gupiki się nie nadają do 112l.
To, że raz leczyłem paletki (2 sztuki po około 10cm) w (wstyd się przyznać) 60l i to, że złożyły ikrę nie świadczy, że się dobrze czuły.
Odpowiedziałem na wszystkie pytania, które zadałeś.
Jeśli zaproponowana obsada Ci nie odpowiada to wypisz WSZYSTKIE ryby, które Tobie się podobają, a my postaramy się podpowiedzieć w miarę naszych możliwości.
-
- Nowicjusz
To za ten czas zanim znajde i poczytam o rybkach , ktore mi sie podobaja to napisz mi jaki wg Ciebie litraz na rybki , ktore aktualnie posiadam bo na to nie odpisales a ja zabieram sie do lektury 
Jestem poczatkujacy i co w sklepie widze krewetki to chodza po dnie lub po lisciach , stad moje wnioski , otoski zaraz o nich poczytam wiecej, a gupiki kazecie oddac skoro nie wymieniacie w obsadzie , stad pomyslalem tak jak pomyslalem
Pozdrawiam

Jestem poczatkujacy i co w sklepie widze krewetki to chodza po dnie lub po lisciach , stad moje wnioski , otoski zaraz o nich poczytam wiecej, a gupiki kazecie oddac skoro nie wymieniacie w obsadzie , stad pomyslalem tak jak pomyslalem
Pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Ryby , ktore mi sie podobaja :
-Żałobniczka ( Tetra czarna )
-Wielkopłetw wspaniały
-Zagrzebka Rachowa
-Półdziobek smukły
-Sumik szklisty
-Tetra cesarska
-Trzciniak (chociaz wiem ze on odpadana , ponoc dusi inne ryby)
-Wachlarek Belotta
-Pekolcja pasiasta
-Ostrogon Deissnera
-MANDI MAŁY
-Motylowiec
-Limka czarnobrzucha
- Mruk
- Duch amazoński
-Lśniącooczka wielooka
-Ksenotoka
-ksiezniczka-z-burundi
-Kwiatowiec Kretsera
-Garbacz hełmiasty
-Hokejówka amazońska i krótkopręga
-Barwieniec czarny
-Akara cętkowana
- Molinezje
- Mieczyki
- Gupiki
- Zbrojnik niebieski
- Mulojad
- Kiryski
-Błyszczyk parański
-Bocja karłowata
-Brzanka rekina(chociaz ona wiem ze jest zdecydowanie za duza)
-Buszowiec ostropyski
-Cierniooczek Myersa
-Czerwieniak dwuplamy
-Gurami czekoladowy
Prosze bardzo
-Żałobniczka ( Tetra czarna )
-Wielkopłetw wspaniały
-Zagrzebka Rachowa
-Półdziobek smukły
-Sumik szklisty
-Tetra cesarska
-Trzciniak (chociaz wiem ze on odpadana , ponoc dusi inne ryby)
-Wachlarek Belotta
-Pekolcja pasiasta
-Ostrogon Deissnera
-MANDI MAŁY
-Motylowiec
-Limka czarnobrzucha
- Mruk
- Duch amazoński
-Lśniącooczka wielooka
-Ksenotoka
-ksiezniczka-z-burundi
-Kwiatowiec Kretsera
-Garbacz hełmiasty
-Hokejówka amazońska i krótkopręga
-Barwieniec czarny
-Akara cętkowana
- Molinezje
- Mieczyki
- Gupiki
- Zbrojnik niebieski
- Mulojad
- Kiryski
-Błyszczyk parański
-Bocja karłowata
-Brzanka rekina(chociaz ona wiem ze jest zdecydowanie za duza)
-Buszowiec ostropyski
-Cierniooczek Myersa
-Czerwieniak dwuplamy
-Gurami czekoladowy
Prosze bardzo

-
- Stały bywalec
- Kontakt:
kbtor, No może z tymi pielęgnicami sie pomyliłem i rzeczywiście nie nadają sie do 112l doczytałem troche...
Co do kirysków nadają sie do tego litraża osiągają długość 7,5 cm wiec nie widze żadnych przeszkód żeby ich nie trzymać w 112l
Zbrojnik również w prawdzie jest to najmniejsza dopuszczalna wielkość zbiornika ale można je hodować pojedynczo w 112l
Co do kirysków nadają sie do tego litraża osiągają długość 7,5 cm wiec nie widze żadnych przeszkód żeby ich nie trzymać w 112l
Zbrojnik również w prawdzie jest to najmniejsza dopuszczalna wielkość zbiornika ale można je hodować pojedynczo w 112l
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
Z tych ryb które ci sie podobają napewno odradzam ci:
Z powodu za małego litraża dla tych ryb...
Motylowiec
Mruk
Duch amazoński
ksiezniczka-z-burundi ( stanowczo sie nie nadaje nie ten biotop a po za tym agresywna rybka wiem z doświadczenia )
Hokejówka amazońska i krótkopręga
Buszowiec ostropyski
Napewno i inne gatunki które wybrałeś nie nadają sie do twojego zbiornika ale to niech już sie wypowiedzą eksperci
Z powodu za małego litraża dla tych ryb...
Motylowiec
Mruk
Duch amazoński
ksiezniczka-z-burundi ( stanowczo sie nie nadaje nie ten biotop a po za tym agresywna rybka wiem z doświadczenia )
Hokejówka amazońska i krótkopręga
Buszowiec ostropyski
Napewno i inne gatunki które wybrałeś nie nadają sie do twojego zbiornika ale to niech już sie wypowiedzą eksperci