Filtr!!

Moderator: ModTeam

Pecio
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Adam

Filtr!!

Post autor: Pecio » 2007-06-11, 16:49

Mam filtr, ale robi lekką "pralkę". W tej chwili puszcza bąbelki, a ja myśle, że deszczownica nie robiła by takiej pralki i pod tym względem była by lepsza. Tylko nie wiem czy deszczownica tylko filtruje wode czy też napowietrza wodę. Czy mogę zamontować deszczownicę i nie przejmować się czy dostarczane będzie powietrze??
Proszę o jak najdokładniejsze opisanie funkcji robionej i przez deszczownicę i to co robi bąbelki, oraz powiedzenie mi czy mam non-stop mieć tylko deszczownicę, czy co jakiś czas zamontowywać to co robi bąble itd. Wiem że bardzo chaotycznie ale się spieszę, mam nadzieję, że mnie zrozumiecie! Proszę o jak najbardziej dokładną odpowiedź (przycisk pomógł czeka na każdego!) z góry THX@!

giewont10
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 125

Re: Filtr!!

Post autor: giewont10 » 2007-06-11, 18:21

ja też w miarę początkującym akwarystom i sam osobiśći natleniam wodę powietrzem z filtra i ni mam pralki bo gdy jest za duży strumień zmniejszam obroty ale z chęcią przetestował bym deszczownię i jeśli masz problem ze zbyt dużym strumieniem powietrza jest to dla Ciebie jakaś alternatywa więcej na temat deszczowni znajdziesz tu : http://pl.wikipedia.org/wiki/Deszczownia_(akwarystyka)
Ostatnio zmieniony 2007-06-12, 16:34 przez giewont10, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kubutek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Kontakt:

Post autor: Kubutek » 2007-06-12, 14:24

deszczownia oczywiscie natlenia wodę i to dosc dobrze bo wprawia tafle wody w ruch i woda jest wtedy lepiej napowietrzana. Deszczownia to bardzo dobre rozwiązanie ;-)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-06-15, 08:47

Generalnie deszczownica jest lepszym rozwiązaniem ze względu na wprawianie w ruch powierzchni wody. A właśnie przez to, nie przez tzw. bąbelki zachodzi natlenianie wody. Zdecydowanie polecam, szczególnie że efekt pralki nie wychodzi na zdrowie rybom, zwłaszcza w małych zbiornikach. Jedyna wada deszczownicy to trochę hałasu - jednak woda chlupie :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ