dziwne guzy u skalara

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

seba2pac
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 195
Imię: sebastian

dziwne guzy u skalara

Post autor: seba2pac » 2013-01-14, 02:02

Witam potrzebuje Pomocy od tygodnia samiec skalara na dol ma guza ,na początku miał tylko z jednej strony a teraz ma po obu stronach i dziś znalazłem jeszcze jeden mały u góry przy żaglu. na początku myślałem że to przez roślinkę ponieważ skalary złożyły mi ikrę na dwóch liściach a po między był trzeci nie rozwinięty z ostro zakończonym szpikulcem ale dziś wyskoczył ten u góry i nie wiem co jest ? Samiec czuje się dobrze je ma bardzo dobry apetyt od rana opiekuje się ikrą którą zapłodnił razem z samicą(ikrę mam co tydzień z której rosną mi małe w danej chwili mam 3mioty tak razem 300 małych) pilnuje ikry nie mam w ogólnym innych skalarów więc to nie od walki bo nie ma z kim CO To Może Być? dołączam parę zdjęć
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

adzik123
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 72
Imię: Mateusz

Re: dziwne guzy u skalara

Post autor: adzik123 » 2013-01-14, 17:05

Moim zdaniem to może być dziurawica. Ta temat choroby możesz doczytać w internecie.

seba2pac
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 195
Imię: sebastian

dziwne guzy u skalara

Post autor: seba2pac » 2013-01-17, 18:07

Witam wszystkich byłem u lekarza w poniedziałek i powiedział że to jest Piscinoodinium nie wiem jak to będzie po polsku bo mieszkam w Irlandii i dał mi lek Waterlife (producent) Protozin Whitespot & Fungus 60ml. Po 2dniach guzy zmalały a 3zrobiłem mu kąpiel w nadmanganianiepotasu i guzy znikły całkowicie lek podaje jeszcze bo ta bakteria jest w wodzie i muszę podawać 5 dni a potem podmiana wody 30%. to dziadostwo jest w wodzie i przed wymianą wody muszę odczekać 48h bo po tym czasie one giną. dodaje parę zdjęć skalara po kuracji
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ