Dlugo szukalam wiadomosci na temat tego pasozyta i niestey w dalszym ciagu nie wiem, co to za jeden.
U mojego neona czerwonego pojawil sie taki spiralny, zoltawy robaczek, wygladal, jakby sie wkrecil w bok rybki a wokol niego znajdowal sie babel ze sluzu. Rybka zachowywala sie zupelnie normalnie, jadla i zwawo sobie plywala.
Zastosowalam kuracje preparatem Exit, nie wiem jak sie to ma do polskich lekow (w Holandii produkowany przez firme "eSHa" i pomaga w zwalczaniu chorob takich, jak "ospa " i tym podobne),w kazdym razie po jakichs 2 tygodniach po jej zakonczeniu robal odpadl i pozostawil po sobie babel ze sluzu i jak gdyby dziurke w boku ryby. Na szczescie rybka ma sie dobrze. Niestety po kolejnych 3 tygodniach u nastepnej zobaczylam az 4 mniejsze takie robaczki na przednich pletwach i na pyszczku, odlowilam ja szybko i przenioslam do osobnego zbiornika. Nie wiem, co to za pasozyt i jak go leczyc, gdyby ktos mogl mi cos na ten temat podpowiedziec, bede bardzo wdzieczna.
Oto parametry mojego akwarium, ktorych wczesniej nie podawalam, bo nie sadzilam, ze beda konieczne w zwiazku z tym pasozytem:
akwarium 200l, dzialajace od 2 lat, zwir marmurowy bialy mieszany gruby i drobny, rosliny: przewaga mikrosorium "Windelov", troche nurzanca i 1 duza zabienica. Obsada po ostatniej epidemii ospy

Filtr EHEIM proffessionel 250,
Oswietlenie: 1 Philips TL-D 30W (fiolet rzadko uzywany) + 1 cieply bialy 30W srednio w godz 10-22.
Podmiany wody 1 x w miesiacu ok 50%
parametry wody, mierzone testem paskowym:
NO3 -pomiedzy 50-100 mg/l
NO2 - 0
GH=DT=TH - pomiedzy7/10*d
KH=TAC=Carbonate hardness - ok 6*d
pH - ok 6,4
Karma sucha kompletna TetraMin(platki) + TetraCrusta(czipsy) dla ryb typu zbrojnik.
Sprawdzilam tez skladniki leku o ktorym pisalam wczesniej, zawiera zielen malachitowa i jeszcze pare innych dodatkow ( podaje nazwy lacinskie: diaminoacridine, veride malachitum, methylrosanilinii chloridum, methylthioninii chloridum)
Bardzo prosze o pomoc- bo juz nastepny neonek ma nowego robala!!!
Pozdrawiam