moja obsada

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Mazda6
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Rados³aw

moja obsada

Post autor: Mazda6 » 2013-02-25, 16:07

Chciałbym poznać opinie bardziej doświadczonych akwarystów. Od początku roku mam nowe 60l. akwarium. W tej chwili posiadam w nim:
-5 gupików (2samce, 3samiczki),
-4 tetry color,
-2 molinezje ostrouste
- parke prętników karłowatych,
- skalar,
- 3 danio pręgowane,
- 3 glonojady. Ponadto zona dołożyła welonka.
Co o tym sądzicie? coś wymienić czy zmienić. dodam ze rybki zachowują sie dobrze, spokojnie, tylko wyglądają na wiecznie głodne :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Timur
Akwarysta
Pojemność akwarium: 112
Imię: Krzysztof

Re: moja obsada

Post autor: Timur » 2013-02-26, 00:48

ech, pewnie za niedługo ktoś kompleksowo zbeszta tą obsadę ale dobrze, że pytasz... Pewnie masz już sam wątpliwości. Ja tam super doświadczonym akwarystą nie jestem, ale:

- przy 3 samicach gupika w niedługim czasie będziesz miał gupikarium, no chyba, że skalar wszystko zje;)
- tetry, to chyba stadne ryby, a 4 szt to raczej nie stado
- skalar to już z całą pewnością mogę dać głowę, że do takiego akwarium się nie nadaje. Zerknij w opis tej ryby gdziekolwiek.
- danio to ryba ławicowa, a więc 3 szt to nawet stado nie jest, poza tym strasznie ruchliwy ( mnie osobiście te ryby denerwowały;)
- no a żona to już z całym szacunkiem posadziła wisienkę, a raczej welonkę na torcie:) Welony to wielkie ryby, żrą dużo, sr..ą dużo, kopią w piachu i do tego zestawu to się na 100% nie nadają.

Może ktoś bardzie ogarnięty w temacie napisze Wam co można z tego skompletować...

edit:
- te niebieskie kamyczki na zdjęciu są niebieskie?

- aaa i nie karm za dużo tych "głodnych" ryb ;) ryby zawsze są głodne :) one nie mają ośrodka sytości ( u ludzi z tym ciężko a co dopiero... ). W naturze taka obfitość pokarmu nie występuje, więc to pewnie dlatego.

ODPOWIEDZ