Gupik

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Żanetka
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 180
Imię: ¯aneta

Gupik

Post autor: Żanetka » 2013-05-11, 19:29

Cześć
Cześć , Mam mały problem z gupikami , martwią mnie . Kupowałam je że tak powiem "na raty " za pierwszym razem kupiłam 4 sztuki , i po 2 tygodniach znowu 4 sztuki . Za pierwszym razem ... po 3 dniach" pływania" a raczej tylko poruszania sie w miejscu przy powierzchni padła najpierw jedna a po 2 dniach druga (2 samiczki ) , natomiast 2 pozostałe mają się bardzo dobrze.Za drugim razem dokupiłam 4 samiczki i znowu sytuacja się powtarza ale tylko z jedna rybką . Oczywiście zdechła po 2 dniach a reszta ma się świetnie.(Obecnie zostało mi 6 gupików ) Nie wiem co jest grane ... parametry wody są dobre ... sprawdzałam sama testem i zaniosłam próbkę wody do sklepu zoologicznego do zbadania tez tam nic nie wykryli niepokojącego . Dodam również że ma to miejsce tylko przy gupikach inne rybki mają się dobrze . Akwarium dojrzewało 2 tygodnie bez ryb , filtr Ehemi 2213 załączony non stop. Mam dodatkowe napowietrzanie Hydor ario do 100l poinformowano mnie że taki wystarczy bo ponoć filtr dobry i grzałka z termostatem . Nie stosowałam żadnej chemi . Karmie je 2 razy dzienne rano suche a wieczorem mrożone . Temperatura 26 stopni . Podmianę wody robię raz w tygodniu 1/3 akwa , odmulanie robię w trakcie podmiany wody .
Parametry :
no2 0
no3 50 czasem 25
PH 6,8
KH 6
GH >7
CL2 0

Na kilka dni był spokój , a dzisiaj znowu jeden gupik przy powierzchni , w jednym miejscu . Nie mam pojęcia co się dzieję , proszę o pomoc :(

Akwarystyczny24
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Andzej

Re: Gupik

Post autor: Akwarystyczny24 » 2013-07-13, 11:35

Temperatura wody jest w porządku,sama kara też. A jakie testy dokładnie były przeprowadzane? Podaj tutaj jak najwięcej szczegółów.

ODPOWIEDZ