Jestem tutaj nowy. Mam nadzieję, że akwarium nie wygląda zbyt źle. Czekam na pomoc i konstruktywną krytykę.
25l
Grzałka 50W
Filtr gąbkowy na brzęczyku Aquanela
Fauna
Narybek mieczyka i gupika
Flora
Cryptokora
Kabomba
Rotala
Niestety nie wiem co to za roślinka 3 gałązki po lewej stronie:(
Planuję dorzucić żwirku na dno bo jest go stanowczo za mało.
Mój żłobek
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Tomasz
Mój żłobek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Re: Mój żłobek
Narybek kiedyś dorośnie, a w przypadku mieczyka min akwarium to >150l. Nawet gupiki w takiej powierzchni karłowacieją. Szczególnie samiczki są podatne na skrzywienia kręgosłupa, im będzie ciasno. (Chyba, że te rybki są w tym akwa przejściowo).
Przemyśl kwestię umiejscowienia termometru ;)
Przemyśl kwestię umiejscowienia termometru ;)
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Waldemar
moje pierwsze dobre kilkanaście lat temu akwarium miało 45L i jak teraz czytam co można w jakich trzymać to aż dziwię się że rybki mi żyły a miałem wtedy z tego co pamiętam z 8 gupików, 4 molinezje, 4 mieczyki, 4 skalary, żabę, Piskorki glonojady kiryski na szczęście miałem wujka co miał sklep z rybkami i jak skalary się duże robiły podmieniał na nowe małe hehe i z 1 zrobiły się 4. teraz tego błędu nie powtórzę
-
- Zainteresowany
Ogólnie tak jak napisałem to jest żłobek. Część rybek pewnie zostanie wymieniona np. na roślinki. Kiedy dorastają (wiek około 1,5-2 miesięcy) gupiki lądują w moim 60l a mieczyki w akwarium znajomego 470l. Miał to być czysty kotnik ale miałem zbywające roślinki i korzonka więc stwierdziłem, że sobie troszkę zaaranżuję
termometr był tylko chwilowo zapomniałem zabrać do zdjęcia.

- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Co do gupików, to ja Ci mogę zagwarantować, że w 25l będą się krzywić
Wstyd się przyznać ale moja własna siostra... ech ;)
Teraz pies przy budzie na łańcuchu to zbrodnia, więc i świadomość akwarystów musiała wzrosnąć
Poza tym obecnie mamy do wyboru więcej gatunków, w tym i te dla mniejszych zbiorników. Zerknij na razborki brigitte, a może krewetki karłowate? Obecnie jest w handlu kilkanaście gatunków kolorowych ślimaków nawet, są karłowate kraby i inne cuda. Jest alternatywa dla mieczyków 

Teraz pies przy budzie na łańcuchu to zbrodnia, więc i świadomość akwarystów musiała wzrosnąć

Pozdrawiam Krzysiek
-
- Zainteresowany
Zbiornik pełni rolę żłobka. Nie mogę ich wpuścić do większego bo posłużą za karmę
a tego nie chcę. Jak będą takie, że się nie zmieszczą do pyszczków swoim rodzicom to wpuszczę je do większego