Witam mam pewien problem z moim świeżo założonym akwarium. Bardzo irytuje mnie że od dłuższego czasu nie mogę uzyskać klarowności wody. zamieszczam filmik z mojego akwa:
http://www.youtube.com/watch?v=0SLRIB46 ... e=youtu.be
Akwarium wymiary: 65cm dł./50cm wys./50cm szer. przód oraz boki z opti white
obsada:
-10szt. tetra kolumbijska (dowiedziałem się po czasie a miały być latarniki)
-10szt. bystrzyk barwny (chyba będę oddawał)
-5szt. zbrojnik niebieski (młode później zostanie tylko parka)
-6szt. kirysek czarny
-2szt. krewetki amano (miałem problemy z krasnymi więc kupiłem i do tego podawałem easycarbo)
Zbiornik zalany ponad 1,5miesiąca temu, na początku był sam żwir z piaskiem + korzenie po tygodniu wsadziłem roślinki a po kolejnych 2 tygodniach wpuszczałem ryby.
Filtr chodzi od samego początku eheim 2224 z wkładami jbl micromec + ceramika + włóknina i gąbki. Jakieś 2tyg. temu dałem węgiel bo myślałem że wyklaruje mi wode ale niestety nic to nie dało. Zamontowałem filtr aquael fan 2 plus i też nic. Mierzyłem przepływ eheima i wyszło mi 473L/h czyli niby ok. Wczoraj zauważyłem jakieś gluty w wężach więc je wyczyściłem. Ogólnie rośliny rosną ale coś jest nie tak z hydrocotyle.
Sam nie wiem co mam robić proszę o pomoc. Jeżeli zapomniałem czegoś dodać proszę pytać.
Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam.
Nietypowe 160L
Moderator: ModTeam
- Timur
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Krzysztof
Re: Nietypowe 160L
Moim zdaniem masz za mało roślinek i duży ruch wody. Duży przepływ filtra porywa to co ryby robią tyłem na bieżąco. Przy mniejszym ruchu wody, to co ma opaść opadnie, część wychwycą drobnolistne rośliny i woda się wyklaruje. Nie wiem tego, tylko coś proponuję. Wg. mnie tak właśnie jest.
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
Możliwe że to właśnie to, spróbuję to zmienić i dam znać. Dzięki za pomoc.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Adrian
To akwarium jest jeszcze świeże, czasem musi minąć trochę czasu
Jak często odlewasz wodę z tego akwarium, jak dużo wody?
Filtry, jak często je czyścisz, filtrów nie czyści się w całości, z filtrem to jest tak ze on nie ma być zapchany mechanicznie, za to ma być zapchany biologicznie, to co się na nim odkłada jest pożywką dla bakterii, podejrzewam ze zewnętrznego filtra jeszcze nie czyściłeś, przynajmniej tak powinno być, a jeżeli już to tylko tak by był przepływ wody
Dodawałeś jakieś preparaty do szybkiego klarowania wody? i tak jak pisał kolega, to co robią rybki klaruje wodę, oczywiście nie można przesadzać to się tyczy w obie strony
można zakupić bakterie które służą do klarowania wody, wlewa się je do filtra.
Jak często odlewasz wodę z tego akwarium, jak dużo wody?
Filtry, jak często je czyścisz, filtrów nie czyści się w całości, z filtrem to jest tak ze on nie ma być zapchany mechanicznie, za to ma być zapchany biologicznie, to co się na nim odkłada jest pożywką dla bakterii, podejrzewam ze zewnętrznego filtra jeszcze nie czyściłeś, przynajmniej tak powinno być, a jeżeli już to tylko tak by był przepływ wody
Dodawałeś jakieś preparaty do szybkiego klarowania wody? i tak jak pisał kolega, to co robią rybki klaruje wodę, oczywiście nie można przesadzać to się tyczy w obie strony
można zakupić bakterie które służą do klarowania wody, wlewa się je do filtra.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Rafa³
Nie podmieniam za dużo ale staram się raz w tygodniu jakieś 30L. Filtra nie czyściłem za dużo ale przy okazji dodania wkładu węglowego trochę przemywałem ale tylko gąbki. z preparatów dodaje tylko easy carbo(przedawkowuje bo mam krasne), na poczatku dałem jbl z witaminami dla roślin i po około 2tyg od założenia akwa dałem bakterie nitryfikacyjne, nic poza tym.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Adrian
Ja jeszcze do swojego akwa wlewam wódkę, wlewana do akwarium pomaga w rozwijaniu sie dobrych bakterii, jest dla nich pożywką, polecam, tylko tu jest taki mały myk wlewa się ją 1ml na 100l i musi to być codziennie przez ok. miesiąc - jednorazowe wlanie wódki nic nam nie da, nawet codzienne wlewanie wódki przez 2 tygodnie za dużo nie da musi być przynajmniej miesiąc.
I staraj się wymieniać mniej wody 30litrów to za dużo, i nie rób tego co tydzień tylko co dwa, co tydzień to warto jest poruszać podłożem, sprawdzić grzałkę, stan wody (pH, twardość i tym podobne) ale nie wymieniaj wody, staraj się też sypać mniej jedzenia, zasada 5 minut jest super, sypnąć mało poczekać aż ryby to zjedzą i jeszcze raz odrobinkę by tak nie śmiecić:)
I staraj się wymieniać mniej wody 30litrów to za dużo, i nie rób tego co tydzień tylko co dwa, co tydzień to warto jest poruszać podłożem, sprawdzić grzałkę, stan wody (pH, twardość i tym podobne) ale nie wymieniaj wody, staraj się też sypać mniej jedzenia, zasada 5 minut jest super, sypnąć mało poczekać aż ryby to zjedzą i jeszcze raz odrobinkę by tak nie śmiecić:)