Siemka wszystkim

Jesteś nowy ? Napisz nam coś o sobie ;)

Moderator: ModTeam

h4sski
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Siemka wszystkim

Post autor: h4sski » 2013-09-24, 22:35

Od pewnego czasu już się udzielam na forum, a nie przedstawiłem się <- hańba. Caas najwyższy ten błąd naprawić.

Nazywam się Paweł, lat 25. Mam żonę i synka oraz marzenie o akwarium. Co się tyczy wody - to jest to mój żywioł. Żegluję, wedkuję i uwielbiam pływać.

Akwarium już jedno miałem w czasach podstawówki. Niewielki zbiorniczek, chyba coś koło 40 litrów. Z tego co wiem na dzień dzisiajszy to na każdym kroku robiłem błędy. Podmieniając wodę wlewałem kranówkę - pochodzę z Krakowa więc jura i wodociągi dostawczają twardą, wapienną wodę. To nie słuzyło rybkom i roślinkom. Filtr oczywiście czyściłem pod bierzacą wodą i co około 2-mc podmieniałem ponad 50% zbiornika. Nieświadomie robiłem restarty podmieniając wodę, a zostawiając jedynie tyle żeby przykrywało żwirek. Oczywiście skład był zdecydowanie zbyt liczny w stosunku do litrażu, ale tak powiedziała Pani w zoologicznym ...

Dobrze, dość tej opowieści wyciagniętej z horroru dla akwarystów. Teraz w zasadzie powracając do akwarystyki troszkę poczytałem, na forach i stronach i wiem więcej. Napisałem moja propoycję obsady na forum i dostałem opinie. Efekt - zmiana obsady na bardziej właściwą.

Obecnie z Jarus'em duskutujemy na temat startu zbiornika LT. Chcę założyć 70l baniaczek bo na wiekszy nie mam miejsca. Pomysł LT bardzo mi się podoba, ale Jarus mnie przed tym bardzo przestrzega - i bardzo dobrze, bo nie chce popełnić błędów, a cieszyć się pięknym akwarium. Wszystkich zainteresowanych odsyłam do tematu:
http://e-akwarystyka.pl/topics35/ ... =15#168742

Pozdro
h4sski

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Siemka wszystkim

Post autor: blue_betta » 2013-09-25, 00:46

Witamy na Forum :) !!

Awatar użytkownika