Problem z nowym e901

Sprzęt do akwarium słodkowodnego.

Moderator: ModTeam

danielos8555
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 2012-12-02, 23:21
Pojemność akwarium: 112
Imię: Daniel
Lokalizacja: Warszawa

Problem z nowym e901

Post autor: danielos8555 » 2013-10-16, 07:34

Witam,

Wczoraj założyłem nowy filtr JBL e901 i dziwi mnie jego zachowanie, ponieważ co jakiś czas wypuszcza powietrze a przy tym głośno pracuje. Miał ktoś może podobny problem i wie jak sobie z nim poradzić ?
80x35x40 112L
2X24W 6500K, 8500K

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Posty: 7893
Rejestracja: 2007-05-25, 14:18
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Lokalizacja: Łódź

Re: Problem z nowym e901

Post autor: maol » 2013-10-16, 09:20

Pewnie... odpowietrzyłeś go przed uruchomieniem? Filtr musi być zalany wodą "pod korek", po jego uruchomieniu najlepiej poprzechylać go trochę na wszystkie strony tak aby całe powietrze mogło zostać wypompowane.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

danielos8555
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 2012-12-02, 23:21
Pojemność akwarium: 112
Imię: Daniel
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z nowym e901

Post autor: danielos8555 » 2013-10-16, 09:26

Zrobiłem tak jak w instrukcji obsługi, czyli najpierw pompką kilka ruchów. Napełnił się wodą i podłączyłem zasilanie. A przechylam go już ze 20 min i dalej co jakiś czas wywala to powietrze :(
80x35x40 112L
2X24W 6500K, 8500K

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Posty: 7893
Rejestracja: 2007-05-25, 14:18
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Lokalizacja: Łódź

Re: Problem z nowym e901

Post autor: maol » 2013-10-16, 09:27

No... tak może być. Po prostu w zakamarkach filtra trochę się tych banieczek zawsze zostanie. Zobacz jeszcze czy nie bierzesz gdzieś "lewego" powietrza, np. na łączeniach rurek itp.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

danielos8555
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 2012-12-02, 23:21
Pojemność akwarium: 112
Imię: Daniel
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z nowym e901

Post autor: danielos8555 » 2013-10-16, 09:33

No na rurkach nic nie widać. Ale czy może być taka sytuacja, że za szybko może włączyłem zasilanie i nie do końca się napełnił ?
80x35x40 112L
2X24W 6500K, 8500K

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Posty: 7893
Rejestracja: 2007-05-25, 14:18
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Lokalizacja: Łódź

Re: Problem z nowym e901

Post autor: maol » 2013-10-16, 09:51

Może. Ale jeżeli tłoczy wodę, to się nie przejmuj. Za jakiś czas sam się odpowietrzy i problem zniknie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

danielos8555
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 2012-12-02, 23:21
Pojemność akwarium: 112
Imię: Daniel
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z nowym e901

Post autor: danielos8555 » 2013-10-16, 10:09

Rurki są bez bąbelków powietrza ciśnienie jest ok. Więc rozumiem, że za jakiś czas całkowicie się sam odpowietrzy ?
80x35x40 112L
2X24W 6500K, 8500K

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Posty: 7893
Rejestracja: 2007-05-25, 14:18
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski
Lokalizacja: Łódź

Re: Problem z nowym e901

Post autor: maol » 2013-10-16, 10:36

Dokładnie tak.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

danielos8555
Forumowicz
Posty: 76
Rejestracja: 2012-12-02, 23:21
Pojemność akwarium: 112
Imię: Daniel
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem z nowym e901

Post autor: danielos8555 » 2013-10-16, 10:52

Ok w takim razie bardzo dziękuję za pomoc :)
80x35x40 112L
2X24W 6500K, 8500K

ODPOWIEDZ