Witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu z glonami. Na początek może kilka słów o zbiorniku. Akwarium 45l (60x30x30), oświetlenie Diversa LED Extra 2x7,2W Obsada ryb to: 10 neonów inessa, harem bojowników, parka ramirezek i 5 kirysków. pomiary jakie mogłem wykonać na chwilę obecną to PH: 7 i NO3: 20 Poniżej zdjęcia przedstawiające glon
Pytanie do Was co to jest za glon i co z nim zrobić ? ew. jakie jeszcze testy zrobić żeby zwalczyć przyczynę. Ponadto zauważyłem, że niektóre rośliny robią się żółtawe, a w przypadki rogatka roślina zrobiła się bardzo krucha
Glony !!
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
- Imię: Jan
Re: Glony !!
Jak długo zbiornik "żyje"?niski1 pisze:Witam potrzebuje pomocy w rozwiązaniu problemu z glonami. Na początek może kilka słów o zbiorniku. Akwarium 45l (60x30x30), oświetlenie Diversa LED Extra 2x7,2W Obsada ryb to: 10 neonów inessa, harem bojowników, parka ramirezek i 5 kirysków. pomiary jakie mogłem wykonać na chwilę obecną to PH: 7 i NO3: 20
nawet najlepsze testy niczego nie zwalczą, to są tylko testy.niski1 pisze:[...]ew. jakie jeszcze testy zrobić żeby zwalczyć przyczynę.[...]
Wypowiedź mogła zawierać lokowanie produktu... <- idiotyczne, ale niestety ustawowo wymagane. "Ave Cezar"!
Zbiornik ruszył 1 stycznia br. Testy nie zwalczą ale może podpowiedzą w co uderzyć ?
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 140
- Imię: Jan
Bardzo młody zbiornik.
Czasem tak się dzieje w młodych baniaczkach.
Odczekaj trochę (kilka tygodni, miesiąc), utrzymuj normalną temperaturę i oświetlenie, powinno się samo "wyklarować". Jeśli nic się nie zmieni, trzeba będzie szukać rozwiązania.
Czasem tak się dzieje w młodych baniaczkach.
Odczekaj trochę (kilka tygodni, miesiąc), utrzymuj normalną temperaturę i oświetlenie, powinno się samo "wyklarować". Jeśli nic się nie zmieni, trzeba będzie szukać rozwiązania.
Wypowiedź mogła zawierać lokowanie produktu... <- idiotyczne, ale niestety ustawowo wymagane. "Ave Cezar"!
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
To najprawdopodobniej okrzemki. I jak napisał Koder, prawdopodobnie za jakiś tydzień same znikną.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Marcinex30
- Nowicjusz
- Imię: Marcin
To nie są jakies straszne glony
Takie cos na pewno zniknie