Dziś jako już pełnoletni obywatel wracam do gry, natchnęła mnie wizyta w Gdyńskim akwarium podczas jednej z wakacyjnych wyjazdów z dziewczyną. Piękne zbiorniki oraz klimat jaki mnie zaskoczył podczas pieszych wycieczek wybrzeżem Bałtyku spowodowały, że zakochałem się na nowo w akwarystyce.
Nadal jednak jestem minimalistą, stąd też wybór padł na Shrimp Set 30l, popularny ostatnio zbiornik Aquaela. W akwarium chciałbym zawrzeć jak najwięcej zieleni, w szczególności rozległych mszaków ale nie tylko. Oprócz tego masa korzeni, aktualnie tylko jeden, reszta w przygotowaniu. Jeśli chodzi o mieszkańców to tym razem postawiłbym na żółte ubarwienie, stąd też na razie wybór padł na yellow neocardina, yellow king kong wybiłem sobie z głowy z uwagi na ich wrażliwość i wymagania.
Prośba do was - z pamięci wyleciały mi wszystkie rośliny akwariowe, pomału przypominam sobie nazwy mchów, ale nie jestem w stanie racjonalnie dobrać innych roślin. Moglibyście wskazać jakieś łatwo dostępne, łatwe w uprawie i przyjazne dla krewetek rośliny, które widzielibyście w tym zbiorniku?
Aktualnie posiadam:
mini pelie na korzeniu
phoenix moss po lewej
fissidens vietnam na skałkach
Chętnie przyjmę też wskazówki dotyczące uprawy fissidensa