muszlowce i leleupy

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

maniutek15
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Maciek
Kontakt:

muszlowce i leleupy

Post autor: maniutek15 » 2006-12-31, 22:06

siemka pozdro :-D mam parke 100% leleupów i 2szt muszlowców wielkookich nie wiem jak rozpoznac u nich płeć. kocham tanganike i żałuje że moje rybki mają takie małe akwa tylko 30-40 litrów :oops: . Na większe trzecie z kolei mi parentsy nie pozwalają (mam jeszcze 114l ogólne i chce sprzedac ryby i rośliny zaglądnijcie na targowisko :mrgreen:) Wracając do leleupów to samiec mógł zjeść młode bo nie miał do odganiania intruzów?? :?:
(muszlaków wtedy nie było) Z samicą też sie pokłucił. co na to planujecie jak urządzić to mam nadzieje tymczasowe akwa aby było dobrze.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: muszlowce i leleupy

Post autor: RAMZES » 2007-03-15, 00:40

Akwarium najlepiej z licznymi kryjówkami i roślinami.
Podaj dokładne nazwy gatunków, które masz( mogą być łacińskie) to coś będę mógł Ci dokładniej odpowiedzieć.
Samiec mógł zjeść ikrę z dwóch powodów po pierwsze był często niepokojony lub ikra była niedobra ( nie zapłodniona lub spleśniała).

dziarmag
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 126

Re: muszlowce i leleupy

Post autor: dziarmag » 2007-03-15, 09:29

Mialem podobny problem Z ksiezniczkami Z 2 tygodnie temu byla zlozona ikra ale byla dziwnego koloru i chyba nie byla dokladnie zaplodniona Bo wyklulo sie tylko z 5mlodych a reszte ikry zjadly mlode ksiezniczki Ale sie nie przejmuj za nie dlugo znowu złożą ci ikre ...

A co do wystroju to najlepej to kup duzo muszli z slimaków i rozsyp po dnie i jakies kryjówki ja bym polecał np. wapienie albo lawa wulkaniczna fajnie sie komponuje A rosliny to Anubisy bardzo dobrze sie czymaja w twardej wodzie a jeszcze co do zwiru to dobry byl by piasek rybki lubia bardzo kopac w podlozu ...

ODPOWIEDZ