padło całe stado
Moderator: ModTeam
- renata1009
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Renata
padło całe stado
witam! otoz zdziwilam sie strasznie...dzis w nocy spojrzalam na jedno z akwa i jedna platka dostala wstrzasu i zaczela sie intensywnie obracac,pewnie jakis wstrzras toksyczny...przed tym zdazyla nawet urodzic pare malych rybek,druga byla juz martwa i zaczely padac stopniowo w ciagu minuty.zaczelam wylawiac.,ale to nie duzo pomoglo,zmienilam prawie cala wode po ...uratowaly sie trzy -przynajmniej w osobnyn akwa jest ok,chociaz w tej chwili.podejrzewam ze cos sie stalo z woda- a raczej jest to pewne,bo ryby byly zdrowe,zawsze zachowywaly sie normalnie .w tym akwa byly tez wegorze cierniowe-ktore nie mialy takich reakcji i glonojady=dwa na tymczas,rowniez bez reakcji.wczesniej ,jakies trzy godziny przed odlalam troche wody i dolalam swiezej ,jednak ustanej ,takiej jak zwykle(niewiele jakies 4 litry)i dolalam troche mfc,bardziej zapobiegawczo bo wpuscilam dwie rybki z akwa z mlodymi platkami i jedna nieco sie obcierala.skad ta reakcja?karmione byly tak jak zwykle,w tej samej ilosci...pomozcie prosze,chce uniknac takich rzeczy w przyszlosci,zupelnie nie mam pojecia co sie stalo:( a ryby hoduje od wielu wielu lat i mam 5 akwa i w zadnym nigdy nie zdarzylo sie cos takiego...ryby zachowywaly sie jakby mialy porazenie mozgowe,na szczescie akurat tam nie mialam ich duzo-okolo 12 platek.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: padło całe stado
... parametry wody? Wielkośc akwarium? temperatura? Pomoże nam to na pewno zdiagnozowac problem...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- renata1009
- Nowicjusz
- Imię: Renata
chodzi o to ze wszelkie parmetry,wielkosc nie ma do rzeczy nic ,bo to akwarium jest takie same juz jakies 3 lata ,chodzi mi o to co moglo to wywolac?
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
może coś dostało się do wody do podmiany??
choć dziwne, że inne rybki nie padły...
choć dziwne, że inne rybki nie padły...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- maol
- Moderator
Mimo wszystko, najpierw podaj nam podstawowe paramerty swojego akwarium, a potem spróbujemy naprawde sensownie Ci pomóc. Bez wiedzy o której pisałem (przeczytaj trezlink podany przez Mortera) są bardzo małe szanse, że ktoś od razu poda Ci prawidłowa diagnozę. Poza tym piszesz o dużych błędach - np. o podmianie prawie całej wody - tego sie nie robi nigdy, a juz w szczególności nie, kiedy masz chore ryby, tylko pogłębiasz ich stres i osłabiasz je. Opis ktory podałas wygląda na chorobe bakteryjna, ale moze też byc wywołany niewłasciwymi parametrami wody...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Moim zdaniem doszło do kumulacji CO2, przypomnę iż działanie fotosyntezy w nocy odbywa się na odwrotnych zasadach. Rośliny pobierają wcześniej wyprodukowany tlen i wydalają CO2.
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
jesteś tego pewny??KrZyWy pisze:Rośliny pobierają wcześniej wyprodukowany tlen i wydalają CO2
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Morter, w dzień roślina wydziela tlen, a pobiera CO2. Ryby zaś pobierają tlen, wydalają CO2.
W nocy ryby i rośliny wydalają CO2, a pobierają tlen.
W ciągu dnia przebiega asymilacja, a nocą dysymilacja. Rano ryby i rośliny mają mało tlenu, a znacznie więcej dwutlenku węgla. Dopiero w kilka godzin po rozpoczęciu procesu asymilacji zawartość tlenu ponownie wzrasta. Pozdrawiam.
W ciągu dnia przebiega asymilacja, a nocą dysymilacja. Rano ryby i rośliny mają mało tlenu, a znacznie więcej dwutlenku węgla. Dopiero w kilka godzin po rozpoczęciu procesu asymilacji zawartość tlenu ponownie wzrasta. Pozdrawiam.
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Kontakt:
Mogła by podać godzinę dokładną wydarzenia. 3-4 wtedy już jest dość duża zawartość.
[ Dodano: 2007-07-21, 08:37 ]
Powinno się więc w nocy natleniać wodę. Jeżeli ona tego nie robiła doszło do kumulacji. Ale pamiętajmy iż fakt ten staje się jeszcze bardziej rzeczywisty ponieważ zdążyła wyłowić inne rybki, a po 2 nigdy rybką nic nie było!
[ Dodano: 2007-07-21, 08:37 ]
Powinno się więc w nocy natleniać wodę. Jeżeli ona tego nie robiła doszło do kumulacji. Ale pamiętajmy iż fakt ten staje się jeszcze bardziej rzeczywisty ponieważ zdążyła wyłowić inne rybki, a po 2 nigdy rybką nic nie było!
- maol
- Moderator
... ale nigdy nie słyszałem, żeby nadmiar roślin wydusił komuś ryby... Moim zdaniem błędna hipoteza - idziecie złą drogą. Nagle spadło stężenie tlenu a wzrosło CO2? Ja tam stawiam raczej na gwałtowną bakteriozę albo gwałtowny wzrost NO2.Ucek pisze:Morter, w dzień roślina wydziela tlen, a pobiera CO2. Ryby zaś pobierają tlen, wydalają CO2.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- KrZyWy
- Stały bywalec
- Kontakt:
Zależy ile miała roślin, mogłaby wreszcie napisać :mrgreen: Kumulacja CO2 wydaje sie bardziej prawdopodobna niż NO2, pzrecież inne rybki nie padły w tym też ten sam gatunek, czemu nie padły? Bo je odłowiła.
- Ucek
- Stały bywalec
- Imię: Bartek
- Kontakt:
maol, nie chodzi mi tutaj, że przyczyną było "żeby nadmiar roślin wydusił komuś ryby". Tylko ^Morter nie wierzył Krzywemu, że w nocy zachodzi taka reakcja.
- maol
- Moderator
Tylko co mogłoby spowodować tak nagłą kumulację? Zakładam, że zmian ostatnio w akwarium nie było, napowietrzanie i filtr działa jak zwykle. Rośliny pracują "równomiernie", zraczej nie oddadzą do wody 5x tyle CO2 co zwykle - bo i skąd? A przyczyn gwałtownego wzrostu NO2 może byc dużo - np. martwa ryba w kącie zbiornika. Albo znaczne przekarmienie prze np. mamę albo młodszą siostrę. Akwarium, które ma kilka lat jest zwykle bardzo stabilne jeżeli chodzi o CO2, a NO2 moze skoczyć gwałtownie w kilka godzin z wielu prostych przyczyn.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- KrZyWy
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie możemy przypuszczać sami to trzeba obgadać też z Renatą, może była jakaś zdechła ryba, bądź zaczęła nawozić akwarium w CO2. Spekulacje niczego nie dadzą. Proponuję zaczekać na odzew Renaty.
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Tak, wy tu się kłócicie a jej nie dopuszczacie do głosu. Chcę tylko wspomnie jeszcze że w procesie Asymilacji i Dysymilacji biorą udział jeszcze inne maleńkie, pożyteczne stworzonka - bakterie. Są mikroskopijne ale w akwarium jest ich przecież mnóstwo są wszędzie więc one też oddychają wydzielając cały czas CO2. A jeszcze co do ryb troche sprecyzuje : ryby tak jak my oddychają cały czas tlenem ale i tak jak my podczas snu oddychaja wolniej ale za to głębiej i w wyniku powstaje jeszcze więcej CO2 ja poczekam z moją oceną sytuacji do napisania autorki tematu.
Ostatnio zmieniony 2007-07-23, 09:18 przez Doma, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle