Witam wszystkich i prosze o rade poniewaz nie jestem doswiadczonym akwarysta i o niektorych problemach zwiazanych z rybkami dowiedzialem sie niedlugo po ich zakupie a mianowicie mam ich az trzy - w kraju w ktorym aktualnie mieszkam gatonki rybek dzieli sie na zlote i inne - no wiec posiadam trzy zlote przepiekne i niesamowite rybki dwie maja piekne welony zamiast ogonkow (jedna zloto-pomaranczowo-srebrna a droga posiada ubarwienie doslownie jak tygrys) a jedna jest smukla , zwinna blyskotka w naszym skromnym akwarium i wlasnie najwiekszy problem mamy z nia dosyc czesto ma ona problemy z plywaniem , nie moze sie zanuzac i norkowac aby sobie podjesc , czasami nawet poklada sie calkiem na boku a wtedy kiedy patrzymy na nia z zona to jestesmy mocno zaniepokojeni ze moze zagrozic to jej zdrowiu a nawet zyciu . Mam wielka prosbe o wyczerpujace porady na ten temat co to jest i jak moge pomoc temu malemu stwozonku zeby az tak sie nie meczylo
Pozdrawiam Dawid
Mam problem
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 19
- Kontakt:
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Mam problem
po pierwsze: trzymacie 3 złote rybki w akwa 19litrów??????????????????????
do tych ryb trzeba minimum 50 dla jednej i bardzo wydajnej filtracji poniewarz mają bardzo szybką i niewydajną przemiane materii wskutek czego bardzo brudzą.
co do waszej chorej welonki to mnie to wygląda na problemy z błędnikiem albo pęcherzem pławnym, oczywiscie moge się mylić bo sam za welonami nie przepadam, ale sądaze że tu nic niecpomoże tylko eutanazja żeby się biedactwo nie męczyło.
jest to oczywiście moja opinia i zaznaczam że mogę się mylić, a nawet chciałbym
życze szybkiej wymiany akwa na większe i zdrowia podopiecznych :-)
do tych ryb trzeba minimum 50 dla jednej i bardzo wydajnej filtracji poniewarz mają bardzo szybką i niewydajną przemiane materii wskutek czego bardzo brudzą.
co do waszej chorej welonki to mnie to wygląda na problemy z błędnikiem albo pęcherzem pławnym, oczywiscie moge się mylić bo sam za welonami nie przepadam, ale sądaze że tu nic niecpomoże tylko eutanazja żeby się biedactwo nie męczyło.
jest to oczywiście moja opinia i zaznaczam że mogę się mylić, a nawet chciałbym
życze szybkiej wymiany akwa na większe i zdrowia podopiecznych :-)
- Inos
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Iwona
O takim zachowaniu welonek było już na forum-szukaj w dziale lecznica
Jeśli naprawdę zależy wam na zdrowiu i dobrym samopoczuciu rybek to jak najszybciej kupcie większe akwa-w tych 19l szybko pozdychają
Jeśli naprawdę zależy wam na zdrowiu i dobrym samopoczuciu rybek to jak najszybciej kupcie większe akwa-w tych 19l szybko pozdychają
pozdrawiam
Inos
Inos
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
spróbujcie moczyć pokarm przed podaniem... A co do akwa... Niestety inni mają rację, jet za małe....
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Małe, małe i jeszce raz małe. Na waszym miejscu kupiłbym minimum 60l (wiem bo chyba pisaliscie że wam warunki nie pozwolą w mieszkamiu). Ale i tak bym się postarał o te 60l. Zasadził bym tam rośliny i wpuścił te 2 inne a tą chorą samą w tym zostawił, później być może kąpiel w słonawej wodzie no i zmienił na jakiś czas karmienie być może to coś da.
To tylko moja rada nie odpowiadam za wszelkie uszczerbki!
To tylko moja rada nie odpowiadam za wszelkie uszczerbki!
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Micha³
To prawda na jedną welonkę przypada 30l więc radziłbym kupić akwa 60l