Witam,
Dzisiaj zrobiłem porządki w akwarium tzn. podmiana wody, odmulanie dna i czyszczenie filtra. Po zakończeniu czyszczenia spojrzałem na zbrojnika a on zmienił barwę. Wcześniej miał tylko pasek na szerokość pomiędzy ogonem a głową, a teraz ma te paski na oczach, głowie, ogonie. 20 min od zakończenia porządków zbrojnikowi to znikło. Teraz wsadziłem łapkę chcąc dać mu jeść i natychmiast zrobiło mu się to ponownie. Proszę o pomoc.
Akwarium 25l
15 gupików
3 zbrojniki (dwa malutkie i jeden 5 cm <ten jest chory)(wiem że za dużo ale w wrześniu kupuję 112l.)
Pozdrawiam
pojawiające się/znikające pasy u zbrojnika
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
pojawiające się/znikające pasy u zbrojnika
Ostatnio zmieniony 2007-08-17, 20:51 przez Danio12345, łącznie zmieniany 1 raz.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: pojawiające się/znikające pasy u zbrojnika
mi nie wygląda to na żadną chorobę, a jedynie na reakcję obronną, takie barwy ostrzegawcze - zauważ, że dzieje się tak, kiedy manipulujesz w jego środowisku. Skoro potem ustaje, znaczy, ze zbrojnik się uspokaja... Nie jestem pewny, bo nie znam się na zbrojnikach, ale raczej nie masz się czym martwić...
PS, zaraz zmienię tytuł...Tytuły powinny wyjaśniać zawartość tematu...Mogłeś napisać "pojawiające się/znikające pasy u zbrojnika" i tak zaraz będzie brzmiał ten temat. To jest ostrzeżenie słowne, postaraj się nie popełnić takiego błędu następnym razem..
pozdrawiam Morter
PS, zaraz zmienię tytuł...Tytuły powinny wyjaśniać zawartość tematu...Mogłeś napisać "pojawiające się/znikające pasy u zbrojnika" i tak zaraz będzie brzmiał ten temat. To jest ostrzeżenie słowne, postaraj się nie popełnić takiego błędu następnym razem..
pozdrawiam Morter
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Dziok
- Kontakt:
Mi także wydaje się że to przez te manipulacje "uaktywnia się jego system obronny".Morter pisze:mi nie wygląda to na żadną chorobę, a jedynie na reakcję obronną, takie barwy ostrzegawcze - zauważ, że dzieje się tak, kiedy manipulujesz w jego środowisku. Skoro potem ustaje, znaczy, ze zbrojnik się uspokaja... Nie jestem pewny, bo nie znam się na zbrojnikach, ale raczej nie masz się czym martwić...
literówki

Ostatnio zmieniony 2007-08-17, 21:16 przez Ebi, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ucek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bartek
- Kontakt:
Zgadzam się z przedmówcami, że przybiera barwy ochronne. Ale też daaawno temu była o tym mowa (temat już nie istnieje). I wywnioskowaliśmy, że zbrojnik ma również coś z cech kameleona. Mianowicie zaobserwowaliśmy, że jak znajdował się na jasnym podłożu, lub kamieniu przybierał jaśniejszą barwę. A jak był na ciemnym to był ciemny.
- renata1009
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Renata
strach u zbrojników powoduje takie reakcje,długo masz te zbrojniki-potem taka reakcja powinna występować tylko w nocy po włączeniu światła chyba,że mają zbyt duzo stresu.masz jakieś kryjówki?jak nie spraw im coś to się bedą czuły pewniej:)
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
poprostu był zdenerwowany, poczekaj troche a wrócą mu normalne barwy
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
dzięki. Moje glonojady mają kokos i skrytkę za filtrem. Są to moje ulubione za kiryskami ryby i staram się im wynagrodzićto że są trzy w jednym małym akwarium.