jak nazywa sie ta roślinka i jak ją ścinać

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
natimati
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Natalia
Kontakt:

jak nazywa sie ta roślinka i jak ją ścinać

Post autor: natimati » 2007-08-20, 20:51

( pisze nati ) witam jestem nowa na na forum ale nie jestem złą hmm jak to sie mówi akwa.. nie ważne i nie wiem ja nazywa sie ta roślina nie moge znaleźć w necie wiec pytam sie was
jak mam ją ścinać ???? bo jest za duża jak mam ją ścinać i co ile mam jeszcze jedno pytanie jak ją pielęgnować ( rozrastanie i "czysty" kolor )

[ Dodano: 2007-08-20, 20:54 ]
nie wiem dlaczedo taki kolor naprawde
dam jeszcze jedną fote
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: jak nazywa sie ta roślinka i jak ją ścinać

Post autor: dzidek1983 » 2007-08-20, 21:22

Crinum thaianum (Krynia tajlandzka)

Obrazek

Rodzina Amaryllidaceae
Występowanie Azja Pd-Wsch.
Pochodzenie Tajlandia
Wysokość 60-150 cm
Szerokość 20-25 cm
Wymagania świetlne przeciętne-wysokie
Temperatura 21-28oC
Twardość wody miękka-twarda
pH wody kwaśna-zasadowa
Uprawa łatwa

Crinum thaianum jest rośliną cebulkową o bardzo długich liściach w kształcie paska o szerokości 1 do 3 cm. Niektóre gatunki osiągają długość liścia do 4 m. Poza wymaganiami przestrzennymi, roślina nie jest zbyt wymagająca. Crinum thaianum lubi podłoże bogate w składniki odżywcze, jednkże cebulka ma skłonności do gnicia. Można tego uniknąć poprzez odcięcie najdłuższych korzeni (najbardziej narażone na gnicie) przed zasadzeniem. Rozmnaża się poprzez przyrastające cebulki powstające na dojrzałych roślinach. Crinum thaianum jest niejadalny przez ryby i dlatego jest odpowiednią rośliną dla pielęgnic.

Opis: Tropica Tłumaczenie: Piotr Baszucki

Cechą, która wyróżnia wszystkie kri-nie spośród innych roślin akwariowych, jest fakt wykształcenia przez nie cebuli, z której wyrastają liście. U pochodzącej z Tajlandii krinii tajlandzkiej liście sąwstęgowate, 1-3 m długie, 1,5-2,5 cm szerokie, bez wyraźnego głównego nerwu. Ze względu na długość liści krinia tajlandzka nadaje się właściwie tylko do wysokich akwariów, gdzie jej długie liście układają się pod powierzchnią wody. Wyróżniają się jasnozieloną barwą. System korzeniowy krinii jest mocny i rozległy, korzenie są grube, a roślina jest bardzo wrażliwa na przesadzanie. Z tego względu powinna rosnąć nie przesadzana latami w tym samym podłożu, które można co najwyżej okresowo wzbogacać nawozem. Praktyczna jest uprawa krinii w naczyniu, które można wyjmować w czasie okresowego czyszczenia akwarium bez uszkadzania korzeni rośliny.

Opis: prof. Stefan Kornobis "Podwodny ogród"

Awatar użytkownika
natimati
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Natalia
Kontakt:

Re: jak nazywa sie ta roślinka i jak ją ścinać

Post autor: natimati » 2007-08-20, 21:34

wielki dzieki ;-)

Zablokowany