Witam!
Mam zamiar kupić sobie moje pierwsze akwarium. Będzie ono miało powyżej 300l, prostokątne. Mam twardą wodę i mam pytanie. Jakie ryby i roślinki mógłbym wsadzić do tego akwa??? Powtarzam: mam twardą wodę. Interesują mnie ryby ładne i kolorowe. Z góry THX za odpowiedź.
Nowe Akwarium
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Dziok
- Kontakt:
Re: Nowe Akwarium
Proponuje Ci afrykańskie pielęgnice. Pyszczaki lub trofeusy. Nie musiałbyś dawać roślin. Są to ryby z jezior Malawi i Tanganika.
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
również doradzam biotop malawi/tanganika. W takim baniaczku można zrobić naprawdę ładne akwarium, a przynajmniej nie trzeba się o dodatkowe świetlówki martwić i CO2, do tego Twoja TWARDA WODA jest wręcz wskazana. A rybki do takiego zbiornika mogą być ładne i kolorowe 

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Arnoldzik
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Arnoldzik
Nie wiem czy pierwsze akwarium dla poczatkującego o pojemności 300 litrów to dobry pomysł ? Masz jakąś praktyke na duzych akwariach? 8-)
Arnoldzik
- Sil
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysztof
Arnoldzik, wbrew pozorom w dużym akwarium, kiedy już się ustabilizuje, trudniej jest coś popsuć, więc wcale nie jest to taki zły pomysł. Pytanie tylko, czy kolega zdaje sobie sprawę z tego, że takie akwarium wymaga poświęcenia mu większej ilości czasu (choćby z tytułu większych podmian wody, większej powierzchni do odmulania itd.) niż mały zbiornik.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- Arnoldzik
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 120
- Imię: Arnoldzik
Coś podobnego ..nieprawdopodobne...całe życie sie człowiek czegoś uczy....Sil pisze:Arnoldzik, wbrew pozorom w dużym akwarium, kiedy już się ustabilizuje, trudniej jest coś popsuć, więc wcale nie jest to taki zły pomysł. Pytanie tylko, czy kolega zdaje sobie sprawę z tego, że takie akwarium wymaga poświęcenia mu większej ilości czasu (choćby z tytułu większych podmian wody, większej powierzchni do odmulania itd.) niż mały zbiornik.
Arnoldzik
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Filip
Ja polecam na początek akwarium ogólne z mniej wymagającymi rybami a jak nabierzesz doświadczenia to polecam tak jak Ebi i Morter Biotop Afrykański Malawi lub Tanganika 8-)