Neon czerwony, neonek Axelroda (Paracheirodon axelrodi syn. Cheirodon axelrodi) – słodkowodna ryba z rodziny kąsaczowatych.
Pochodzenie: dorzecze Amazonki.
Rozmiary: długość 3 cm
Wskazówki hodowlane
Ryba ta najlepiej czuje się w dużym stadzie w akwarium jednogatunkowym. Nie należy jej trzymać z rybami wyjątkowo ruchliwymi oraz dużymi (np. skalarami ani brzankami, gdyż te ogryzają neonom płetwy). Najlepiej trzymać je ze spokojnymi rybami o podobnych wymaganiach (np. neon Innesa, razbora klinowa, kirysek pstry). Nie jest polecana dla początkujących akwarystów, gdyż ma bardzo duże wymagania, co do jakości wody i samej hodowli.
Zalecane warunki w akwarium:
Zbiornik: średniej wielkości, gęsto obsadzony roślinnością, z ciemnym podłożem. Wskazane jest intensywne oświetlenie oraz rośliny pływające po powierzchni wody.
Temperatura wody: 24 – 27 °C
Twardość wody:miękka, 3 - 8 °n, klarowna, dobrze natleniona, z niską zawartością azotanów
Skala pH: kwaśna, 5 – 6,5
Pokarm: żywy, płatkowany, mrożony
Rozmnażanie: należy do bardzo trudnych, w większości importuje się je ze środowiska naturalnego.
Zachowanie: Ryba zdecydowanie stadna, wyjątkowo spokojna.
Neon czerwony
Moderator: ModTeam
- tomasz1
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Neon czerwony
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
126l
46x Poecilia latipinna
10x Ancistrus dolichopterus
4x Xiphophorus halleri
46x Poecilia latipinna
10x Ancistrus dolichopterus
4x Xiphophorus halleri
- darek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Re: Neon czerwony
male sprostowanie co do rozmiarow:
neon czerwony moze osiagnac 6 cm, w wiekszych akwariach ponad 4 cm to normalnosc.
Prawda jest , ze prawie wszystkie opisy mowia o tym by nie trzymac neonow czerwonych z wiekszymi rybami, u mnie zawsze zyly w zgodzie z brzankami i skalarami ( nie wolno kupowac mlodych rybek do wyrosnietych skalarow... zostana prawdopodobnie pozarte)
Dla poczatkujacych akwarystow polecalbym neonki innesi zamiast czerwonych, sa latwiejsze w utrzymaniu.
Ogolnie bardzo podobaja mi sie twoje opisy, tylko brakuje w nich kilku slow z wlasnego doswiadczenia. Jezeli pozwolisz bede pisal wlasne dodatkowe info z mojego doswiadczenia pod twoimi postami.
neon czerwony moze osiagnac 6 cm, w wiekszych akwariach ponad 4 cm to normalnosc.
Prawda jest , ze prawie wszystkie opisy mowia o tym by nie trzymac neonow czerwonych z wiekszymi rybami, u mnie zawsze zyly w zgodzie z brzankami i skalarami ( nie wolno kupowac mlodych rybek do wyrosnietych skalarow... zostana prawdopodobnie pozarte)
Dla poczatkujacych akwarystow polecalbym neonki innesi zamiast czerwonych, sa latwiejsze w utrzymaniu.
Ogolnie bardzo podobaja mi sie twoje opisy, tylko brakuje w nich kilku slow z wlasnego doswiadczenia. Jezeli pozwolisz bede pisal wlasne dodatkowe info z mojego doswiadczenia pod twoimi postami.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem