Witajcie
Nie jestem akwarystą, ale mamy akwarium w pracy. Do tej pory pływało w nim kilka neonek i 2 wielkie glonojady. 2 tygodnie temu koleżanka przyniosła ze sklepu zoo 3 welonki. Wszystko było dobrze, ale po 3 dniach zaczęły zdychać neony. Po obejrzeniu zarażonych rybek stwierdziłem na podstawie informacji z netu że to rybia ospa. Kupiliśmy preparat leczniczy i dolaliśmy do wody. Niestety dzisiaj padł większy glonojad a jedna z welonek ma już oznaki choroby. Czy można to jeszcze powstrzymać? Drugi glonojad nie wygląda na zarażonego co jest dość dziwne jak dla mnie. Proszę o radę co robić dalej.pozdrawiam
Czy można to jeszcze powstrzymać?
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Czy można to jeszcze powstrzymać?
Przede wszystkim oddzielic chore ryby do osobnego zbiornika. Choć w tym wypadku może być już na to za późno - wtedy niestety leczyć w zbiornku ogólnym, stosując dawki preparatów ok. 2x większe niż wskazywane przez producenta - proponuję SERA COSTAPUR. I usunąć wogóle te welonki - to zimnolubne ryby, nie mogą być w tym samym zbiorniku, co ciepłolubne, a poza tym, wymagają ok. 50l na 1 rybę...
No rada na przyszłość - każda ryba ze sklepu musi przejść kwarantannę...
No rada na przyszłość - każda ryba ze sklepu musi przejść kwarantannę...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
powiedz jeszcze jakiej wielkosci jest to zbiornik ? skoro ktos zdecydował sie tam wpuscic 3 welony ? poza tym braliscie pod uwagę że welon to rybka stanowczo zimnolubna w przeciwieństwie do reszty rybek w zbiorniku ? ?
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
w firmach zazwyczaj są duże akwaria. Ale nie wiem jak w tej jest. Napisz tez parametry.
112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk