wino gruzja

Pomocy!

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Miśka
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Michalina

Pomocy!

Post autor: Miśka » 2007-08-28, 15:18

witam wszystkich forumowiczów!od trzech tygodni mam akwarium 25l.woda ma 26 stopni.na początku były:2 głupiki,2 molinezje,2 gurami,kirysek i glonojad.no i nie dawno zaczęły sie pojawiać problemy.na początku samiec gurami marmurkowy dwuplamisty cały czas gonił swoją złotą samicę.myślałam że to zaloty ale jak zobaczyłam że samica ma pogryziony ogon to wykluczyłam te podejrzenia.Później zaczął atakowac także molinezje i głupiki.biedne rybki chowały sie gdzie tylko mogły a na jego widok uciekały.na szczęście w akwarium jest dużo kryjówek.tylko glonojad nie bał sie tego gurami.po kilku dniach wszystkie rybki kładły sie na kamieniach machając tylko bocznymi płetwami i nie poruszały sie tak jakby były zmęczone pływaniem.no i w koncu zdechła mi samica gurami a za jakis czas głupik.po kilku dniach padły molinezje.wydaje mi sie ze to pzrez tego gurami wiec zamknelam go wewnatrz akwarium w pudełku z którego nie mogł wyjsc a mial dostęp do powietrz.na płetwach tego głupika co przezył były białe plamki i myslalam ze to ospa ale juz teraz te plamki sa nie widoczne a niczym ich nie leczyłam.teraz został tylko gurami,kirysek i glonojad.wydaje mi sie ze kirysek jest mało ruchliwy.nie wiem czy teraz kupic rybki i wpuscic je do akwarium bo moze ten gurami bedzie je gryzl albo zachorują na ospe jezeli te plamki na głupiku to byla ospa.nie wiem co zrobić wiec prosze o rady :-(

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Pomocy!

Post autor: maol » 2007-08-28, 15:22

Po pierwsze, masz za mały zbiornik na taką ilość ryb wogóle, a dla gurami w szczególności - pomyśl o zmianie obsady lub zwiększeniu akwarium. Czy masz w tym akwarium filtrację i napowietrznie?
Ospa wygląda jak dużo małych białych kuleczek, nie plamek, poza tym w tak małym i nowym zbiorniku raczej miałyby ją wszystkie ryby.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-28, 15:25

ech ech, błąd na błędzie i błędem pogania :( gurami jest za duży do Twojego akwarium, a co dopiero 2... Tego co został jak najszybciej oddaj do zoologa, lub komuś, kto ma większe akwarium i odpowiednią obsadę... Kirysek jest osowiały zapewne dlatego, że to ryba stadna a u ciebie jest SAM, najlepiej w tym akwarium zrób krewetkarium, lub akwarium jedno gatunkowe z neonków/razbor/gupików
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Miśka
Nowicjusz

Post autor: Miśka » 2007-08-28, 15:39

mam filtracje i napowietrzenie.no własnie takie białe kuleczki na płetwach miała.tak planowałam kupić drugiego kiryska ale teraz sie boje ze jak kupie to i tak zachoruje i zdechnie.a jak kupowałam to nie powiedzieli mi ze gurami jest za duzy do mojego akwarium :-(

[ Dodano: 2007-08-28, 15:43 ]
tak właśnie planuje miec same głupiki oprócz kiryska i glonojada które beda na swoj sposob czyścic akwarium.tylko teraz nie wiem czy musze czekac az sie okaze czy ten głupik ktorego mam obecnie jest chory czy nie.

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-28, 15:45

nie musisz, choroby da się leczyć... Jeśli chcesz kiryska - musisz mieć stadko, ale na to nie bardzo masz miejsce... Dla glonojada akwa jest za małe...

Miśka
Nowicjusz

Post autor: Miśka » 2007-08-28, 15:50

no wiesz moj wujek ma akwarium 6l i ma glonojada ktory w ciagu dwuch lat urosl do 15 cm wiec chyba mu tam pasuje...

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-28, 15:53

no wiesz moj wujek ma akwarium 6l i ma glonojada ktory w ciagu dwuch lat urosl do 15 cm wiec chyba mu tam pasuje...
twój wujek męczy w takim wypadku zwierzęta, co według polskiego prawa jest karalna... Gdyby ciebie zamknąć np w małej windzie na przykład też byś urosła duża, co wcale nie oznacza, że by Ci się tam podobało... Czy ten glonojad może się w ogóle obrócić???

Miśka
Nowicjusz

Post autor: Miśka » 2007-08-28, 16:06

moze sie obracac i zapierdziela po całym akwarium :-) .a gdyby tak patrzec to ja tez bym poszla siedziec za te nie zywe rybki ktore zdechly w moim akwarium.a wydaje mi sie ze to 25l nie jest az tak malo.gdyby nie bylo zadnych krujowek to ok ale maja co robic te rybki i czasami musze sie niezle naszukac zeby je wszystkie zobaczyc.

[ Dodano: 2007-08-28, 16:09 ]
a chyba by mi powiedzieli w zoologicznym ze za maly zbiornik.bo chcialam kupic skalary i powiedzieli ze to za duze ryby.no a teraz juz nie bede kupowala wiekszego akwarium bo to troche kosztuje...

szolik10
Zainteresowany
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: szolik10 » 2007-08-28, 16:27

moze sie obracac i zapierdziela po całym akwarium
Jescze sie nie zdązy rozpedzic a juz musi przd szybą hamować :-/ To raczej dla niego zbyt małe akwarium :-| Niech twoj wujek zastanowi sie nad troche większym ;-)

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-08-28, 16:41

Miśka pisze:moze sie obracac i zapierdziela po całym akwarium
trudno żeby zapierdzialał po połowie, skoro sam pewno zajmuje ponad połowę :/
Miśka pisze:a chyba by mi powiedzieli w zoologicznym ze za maly zbiornik.bo chcialam kupic skalary i powiedzieli ze to za duze ryby
duże skalary by Ci się po prostu nie zmieściły, to nie próbowali wciskać, a reszta skoro się zmieści, to wciskają, bo oni na tym zarabiają!! A im więcej Ci rybek padnie, tym więcej kupisz... Kryjówki, dobrze że są, ale kryjówki to nie wszystko, jak glonojad jest duży, to mu kryjówki nie pomogą, bo nie o o chodzi, że niema się gdzie skryć tylko jest mu po prostu ciasno...Zastanów się jeszcze raz jak byś się czuła siedząc w windzie przez całe życie...

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-08-28, 18:47

Miśka pisze:no własnie takie białe kuleczki na płetwach miała.
W tym wypadku Costapur Sery albo Ichtiosan Tropicala bezpośrednio do akwarium, w stężeniu jakieś 1,5x większym niż na opakowaniu. Reszta ryb już też pewnie ma te białe kuleczki...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
misiekr801
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: misiekr801 » 2007-08-28, 20:10

Ej ten temat nie jest po to zeby mowic czy ten glonojad moze sie obrucicz czy nie, tez jestem tego zdania ze to za male akwarium moze nawet kula :-?.

Miśka
Nowicjusz

Post autor: Miśka » 2007-08-28, 20:10

W tym wypadku Costapur Sery albo Ichtiosan Tropicala bezpośrednio do akwarium, w stężeniu jakieś 1,5x większym niż na opakowaniu. Reszta ryb już też pewnie ma te białe kuleczki...[/quote]

no właśnie nie.tylko ta jedna ma te kuleczki i to miala ich duzo a teraz zostało ok 3.takze prawie ich nie widac.a jesli reszta nie jest chora to te leki im nie zaszkodza?

Awatar użytkownika
misiekr801
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: misiekr801 » 2007-08-28, 20:11

A ty od razu wpusciles te rybki do kranowy czy odczekales chociaż z 24h??

Miśka
Nowicjusz

Post autor: Miśka » 2007-08-28, 20:15

morter napisaŁ: Kryjówki, dobrze że są, ale kryjówki to nie wszystko, jak glonojad jest duży, to mu kryjówki nie pomogą, bo nie o o chodzi, że niema się gdzie skryć tylko jest mu po prostu ciasno...

ale moj glonojad jeszcze nie jest taki duzyma ok 5cm wiec 25 l mu starcza

[ Dodano: 2007-08-28, 20:18 ]
misiekr801
po pierwsze to nie wpusciles tylko wpuscilas,ale nie od razu je wpuscilam.odczekalam kilki godz i wlalam uzdatniacz do wody

ODPOWIEDZ