0,80w na 1 litr
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dawid
0,80w na 1 litr
jakie rośliny mi polecacie do takiego oświetlenia akwarium?
112l gupikarium:) 3samce i 6 samic:)
25litów kotnik:)
25litów kotnik:)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Dziok
- Kontakt:
Re: 0,80w na 1 litr
Masz b. dobre oświetlenie. Wszystkie rośliny światłolubne będą dobrze rosły. Jak będzie nawożenie to jeszcze lepiej.
Nurzańce
Kabomby
Limnofile
Glosostigma
Hemiantus
Anubiasy
Moczarki
Hygrofile
Trawka brazylijska
Mchy
I dużo, dużo innych.
P.S. Jak akwa z Malawi?
Nurzańce
Kabomby
Limnofile
Glosostigma
Hemiantus
Anubiasy
Moczarki
Hygrofile
Trawka brazylijska
Mchy
I dużo, dużo innych.
P.S. Jak akwa z Malawi?
-
- Nowicjusz
zalecili mi je sprzedac to sprzedalem i zamowilem u szklarza nowe i wczoraj je zrobilem tzn piasek filtr grzalka i jedna grota a w niedziele na giełdzie akwarystycznej w łodzi zamierzam dokupić roślinki:)
-
- Akwarysta
- Kontakt:
To do jakiego biotopu chcesz rośliny?
Zauważyłem że zły dział.
Zauważyłem że zły dział.
- Sil
- Stały bywalec
- Imię: Krzysztof
Powiedziałbym, że przy takim oświetleniu nawożenie to konieczność. Podobnie jak podawanie CO2.Ebi pisze:Jak będzie nawożenie to jeszcze lepiej.
Kuba, to akurat nie najlepszy przykład światłolubnej rośliny ;-)Ebi pisze:Anubiasy
Dawid, przy oświetleniu 0.8W/l trzeba naprawdę nieźle przyłożyć się do pielęgnacji akwa, nawożenia itd., bo inaczej skończy się błyskawicznie wysypem glonów (zwłaszcza nitkowatych). Zastanów się, czy nie lepiej ograniczyć na początek oświetlenie do ok. 0.5W/l... ale to oczywiście Twoja decyzja.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Też bym widział takie zagrożenie w świeżym zbiorniku i sugerował przynajmniej na początek ograniczenie oświetlenia.Sil pisze: (..) przy oświetleniu 0.8W/l trzeba naprawdę nieźle przyłożyć się do pielęgnacji akwa, nawożenia itd., bo inaczej skończy się błyskawicznie wysypem glonów (zwłaszcza nitkowatych). Zastanów się, czy nie lepiej ograniczyć na początek oświetlenie do ok. 0.5W/l... ale to oczywiście Twoja decyzja.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Jeśli chcesz rośliny do Malawi to daj Nurzańce i chyba kryptokoryny. A jak będziesz miał inwazję glonów nitkowatych w akwa z pysiami to bardzo dobrze bo to ich przysmak.
-
- Nowicjusz
a może być taki zestaw CO2? http://www.allegro.pl/item229449087_fer ... jnosc.html a jaki nawóz polecacie?
- maol
- Moderator
Chyba przegiąłeś. Inwazja glonów nigdy nie jest czymś dobrym. Przy takiej ilości światła w świeżym akwarium to może byc już nie kilka nitek, tylko bardzo dużo zielonego gluta, który wyjatkowo źle wygląda i nawet może wydusić ryby...Ebi pisze:A jak będziesz miał inwazję glonów nitkowatych w akwa z pysiami to bardzo dobrze bo to ich przysmak.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
- Kontakt:
Pyszczaki bardzo lubią glony. Szybko je wyczyszczą. Oczywiście może ograniczyć ich "inwazję"
- Sil
- Stały bywalec
- Imię: Krzysztof
Jak masz za dużo pieniędzy to może być ;-) ... tylko że bimbrownię można zrobić za znacznie mniejsze pieniądze, a zasada działania jest niemal identyczna.dawideee pisze:a może być taki zestaw CO2? http://www.allegro.pl/ite..._wydajnosc.html
Jeśli natomiast masz nieco więcej środków płatniczych NBP to lepiej zakupić 2kg butlę z reduktorem i porządnym dyfuzorem i będziesz miał taki zestaw na zawsze (raz na ok. rok trzeba będzie nabić butlę).
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
- Nowicjusz
aha a gdzie to można kupić w okolicach łodzi najlepiej w łodzi bo ja mieszkam pod łodzią i włośnię w niedziele będę w łodzi to kupię:)
- maol
- Moderator
W Łodzi proponuje w niedzielę ul. św .Teresy i tam giełdę zoologiczną na Starcie.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
wiem wiem wlasnie sie tam wybieram w niedziele bo roslinki to przyokazi kubie i to a sa tam jakies dobre nawozy to bym jush z allegro nie zamawial:)