Tenis stołowy - sklep - uStefiego.pl

dymorfizm Ramirezek - jak je odróżnić??

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

luthor
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marcin

dymorfizm Ramirezek - jak je odróżnić??

Post autor: luthor » 2007-09-04, 18:12

Witam. Kupiłem dwie ramirezki prosiłem o samca i samice. Ale nie wiem czy mi dobrze sprzedali więc prosze o pomoc jak odróżnić samca od samicy. Może na fotkach będzie mi lepiej sie przyjrzeć :-(

Awatar użytkownika
misiekr801
Forumowicz
Imię: Sebastian
Kontakt:

Re: dymorfizm Ramirezek - jak je odróżnić??

Post autor: misiekr801 » 2007-09-04, 18:30

cześć.Po osiągnięciu ponad 2cm samce powinny mieć widocznie wydłużone pierwsze trzy promienie płetwy grzbietowej i być wyraźnie większe od pozostałych rybek. Najprostszym sposobem na odróżnienie płci u ramirezek jest sprawdzenie czarnej plamy na boku. Jeśli w środku i dookoła są niebieskie kropki to mamy do czynienia z samicą. Rybki bez kropek to samce.

luthor
Forumowicz

Post autor: luthor » 2007-09-04, 18:37

misiekr801, jedna jest mniejsza o 1 cm, ma czarną plamke po obu bokach mniejszą od drugiej. W środku plamki znajdują sie po 3-4 jasnoniebieskie drobne kropki. Ta druga większa o ok 1cm ciemka plamka po bokach ciała jest większa i w środku ciemna. Zauważyłem, ze brzuch tej mniejszej mieni się odcieniami różu i fioletu natomiast na druga większa ma brzuch żółty. Czy to jest para?? :-(

[ Dodano: 2007-09-04, 18:43 ]
misiekr801, dopisze jeszcze że ta większa nie ma jasnych plamek w cimnej plamie tylko po bokach ciała.

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec
Imię: Krzysztof

Post autor: Sil » 2007-09-04, 18:54

luthor, wszystko wskazuje na to, że masz parę. Przydałyby sie zdjęcia, żeby to potwierdzić.
Co do cech charakterystycznych... Samiec jest większy [tutaj jednak handlarze stosują często bardzo sprytne rozwiązanie - mieszają rybki z dwóch miotów i już mają "samce" i "samiczki"], ma dłuższe pierwsze 3 promienie płetwy grzbietowej, dłuższą płetwę odbytową oraz bardziej wysklepione czoło (dwie ostatnie cechy są widoczne u dojrzałych osobników). Samica natomiast ma różowy lub czerwonawy brzuch (jest to widoczne także u młodszych osobników) oraz błękitno-metaliczne kropki na czarnej plamie bocznej, przy czym u samca zdarzają się błękitne kropki, nie opalizujące, na obrzeżach plamy, ale nie w jej środku!
Pozdrawiam,
Krzysiek

luthor
Forumowicz

Post autor: luthor » 2007-09-04, 18:59

Sil, tak jest że ta większa z większą plamą ma jasne kropki nie w ciemnej plamie ale na całym ciele i ma żłółty brzuch. Natomiast mniejsza posiada mniejszą plamę w niej 3-4 jasne kropki i jej brzuch mieni sie odcieniami jasnego fioletu i różu. U większej nie ma dłuższych promieni na płetwie grzbietowej z przodu :-( mam sie obawiać dalej??

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Mariusz
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-09-05, 13:27

Poprostu samica ma fioletowy brzuch, a samiec nie i to cała sztuka rozróżniania..
Doścignąć niedoścignione...

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec

Post autor: Sil » 2007-09-06, 09:43

Mariusz86 pisze:Poprostu samica ma fioletowy brzuch, a samiec nie i to cała sztuka rozróżniania.
Normalnie geniusz... fioletowy brzuch :lol: ... wymiękam :shock:
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-09-06, 11:16

A niby jaki kolor brzucha ma samica zbliżająca się do tarła (czyli co jakieś 7dni jeśli się odbierze ikre) ?? Fioletowy, a po tarle różowy.. Miałeś kiedykolwiek Ramirezy skoro tak się tu naśmiewasz kolego drogi? Ja podałem najprostszy sposób odróżnienia ryb.. a nie jakieś patrzenie się czy ma niebieski kropeczki czy nie.. samiec i samica mają niebieskie plamiki..

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec

Post autor: Sil » 2007-09-06, 12:40

Mariusz86 pisze:Miałeś kiedykolwiek Ramirezy
No tak się składa, że miałem...
Mariusz86 pisze:Ja podałem najprostszy sposób odróżnienia ryb..
Problem w tym, że Twój najprostszy sposób nie zawsze pozwoli odróżnić płeć. M. ramirezi to jest akurat pielęgniczka, na której wszelkiej maści "hodowcy" hurtowi postanowili sprawdzić, jakie to jeszcze hybrydy uda się stworzyć. I akurat widywałem już tak barwnie podrasowane egzemplarze, gdzie samiec też miał różowy/fioletowy brzuch... Przykład? Proszę bardzo: http://www.apisto.pl/galeria/displayima ... m=22&pos=2 ... Jak widzisz określenie dymorfizmu u tego konkretnego samca raczej nie nastąpi po kolorze brzucha... a jako 2cm rybka pewnie był kandydatem na samiczkę...
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-09-06, 12:55

Hmm.. tak się przyglądam i nie widzę u samca fioletowego-różowego brzucha tylko połyskujące niebieskie łuski.. obok pływa samiczka z takim kolorowych brzuszkiem.. i nie mówiłem tu o jakichś hybrydach tylko o czystej Ramirezie.. ale nie będziemy się tu kłócić o byle co bo poprostu każdy z nas ma inne dośwaidczenia.. nigdy nie miałem problemu z odróżnieniem w ten sposób, który podałem ryb i zawsze doprowadzałem do rozmnożenia..

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec

Post autor: Sil » 2007-09-06, 14:15

Mariusz, ja po prostu uważam, że im więcej cech dymorfizmu zostanie podanych, tym łatwiej będzie młodszym adeptom akwarystyki rozpoznać płeć u M. ramirezi. Prawda jest taka, że bardzo często sprzedawcy nie mają o tym pojęcia...
Mariusz86 pisze:nie widzę u samca fioletowego-różowego brzucha
Może zasłania Ci żółta płetwa piersiowa ;-) ?... ale przyjrzyj się uważniej - przednią część brzucha widać...
Mariusz86 pisze:nie mówiłem tu o jakichś hybrydach tylko o czystej Ramirezie
Aktualnie w handlu niestety nie spotyka się jedynie czystych M. ramirezi... Zresztą, gdyby mówić o czystej M. ramirezi to musiałaby być taka z odłowu - większość tych, które mamy w akwariach, to efekt w mniejszym lub większym stopniu "upiększania" (zapewniam Cię, że czysta ramirezka jest dużo mniej kolorowa).
Mariusz86 pisze:zawsze doprowadzałem do rozmnożenia
Powtórzę... geniusz :lol: !
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Mariusz86
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Mariusz86 » 2007-09-06, 15:40

Poprostu trzymałem Ramirezy zawsze z Paletami, a że warunki im odpowiadały więc mnożyły się na potegę! Zbyt dużo nigdy nie przeżywało, ale gdy odłożyłem parę do tarliska to dochowałem się rybek... Mistrzu.....

ODPOWIEDZ