Witam.
Zamierzam kupić małe akwarium, 40x25x25. Proszę o pomoc w wybraniu rybek. Myślałam o kombinacji danio + kardynałki, bo wolałabym zimnolubne ryby. Ile takich rybek zmieści się w tym akwarium? Bardzo podobają mi się neonki, ale z tego co zrozumiałam chyba są ciepłolubne? A czy ewentualnie można je trzymać jako jedyny gatunek w akwarium? Dodam, że nie interesuje mnie żadne rozmnażanie, więc nawet nie proponujcie układu samiec + samica...
Dla welonki to akwa za małe, prawda? A gdyby było 50x30x20? I w nim welonka i jakiś ślimak np? Czy ślimaki można trzymać z mniejszymi rybkami które wcześniej wymieniłam?
Jakie roślinki do takiego małego akwa? Dla zimnolubnych wystarczyłyby moczarka, trawy, wywłócznik?
Jakie inne małe stadne rybki byście mi polecili? I jaki sprzęt dla nich? Filtr, światełko i ?
Pierwsze akwarium
Moderator: ModTeam
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Pierwsze akwarium
jeśli chcesz zimnolubne, to proponuję tylko kardynałki, zrób jednogatunkowe i będzie git, roślinki które napisałeś będą ok, możesz trzymać z tymi rybkami ślimaki - świderki albo ampularie, filtr albo AquaEl fan mikro, albo jakaś mała kaskada (polecał bym 2 opcję) oświetlenie - najlepiej o,5W/l ze świetlówek, możesz dać świetlówki 8W, jeśli chodzi o kombinacje, to niemożna mieszać zimno i ciepłolubnych, więc połączenie z danio odpada, poza tym akwa za małe... Tak więc stadko kardynałków i wsio 

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Alaina
Kardynałki, a ile? (jednej płci)
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
ja bym radził raczej obu płci, ale nie znam się na nich, nie wiem czy trzyma się je w stadzie, czy w haremach... Ale tak czy tak około 5sztuk
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
-
- Nowicjusz
- Imię: Alaina
A czy pokrywa jest konieczna?
- Sil
- Stały bywalec
- Imię: Krzysztof
Pokrywa nie... oświetlenie zbiornika - tak.alainaprv pisze:A czy pokrywa jest konieczna?
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 287
- Imię: Bober :D
- Kontakt:
Ten temat chyba do obsada akwarium. Co do rybek to może danio rzeczywiście. To dobry wybór i z tego co czytałem dobre dla początkującego. Sam jestem nowicjuszem w tej dziedzinie, ale na początek ja mam akwa 287l i postawiłem na pielęgnice 

Nobody is perfect...so my name is Nobody
Pomóż mi zbudować miasto KLIKNIJ---------->./redir/http://bazyl.miniville.fr/
Pomóż mi zbudować miasto KLIKNIJ---------->./redir/http://bazyl.miniville.fr/