Mam zamiar zrobić z mojego akwarium 240l podwodny ogród. Chciałbym abyście mi doradzili co muszę mieć pod pokrywą i w akwarium. Napiszę co mam w planach i co już posiadam:
- 2x 40W do wymiany Sun-Glo, Flora-Glo, takie same bym chciał kupić;
- Filtr Kubełkowy Fluval 305, jestę średnio zadowolonydlatego planuje dokupić jeszcze Aquael UNIFILTER 500 UV;
- Bimbrownie mam oraz dyfuzor równierz;
- podłoże od najnizszej warstwy: Kulki torfowe + Tetra Plant Crypto,żwirek rzeczny 0.2-0.3mm, biały piasek kwarcowy;
- temperatura wody - 29st. C z uwagi na paletki;
Całe akwarium am wystartowac od nowa za ok. 1 miesiąc
Prosze o doradzenie co zmienić z oswietleniem - jakie dorobić, jeżeli nie to co dorobić, co zmienić w podłożu oraz nawożeniu (mam zamiar używać nawóz z allegro.pl). Nie mam za wielu funduszy ale postaram się o jak najwięcej. Mam róznież pomysł aby sprzedac ten filr kubełkowy i zakupić ten co wyieniłem wcześniej tlyko ze nie 500 a 1000. Byłem wcześniej z niego bardzo zadowolonyw akwarium 112l. tak więc filtracja: Aquael Uni Filter 1000 UV na początek.
Akwarium roślinne
Moderator: ModTeam
- KrZyWy
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Akwarium roślinne
Używam TYLKO Pokarmów Firmy
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Akwarium roślinne
KrZyWy pisze:Mam zamiar zrobić z mojego akwarium 240l podwodny ogród
KrZyWy pisze:- 2x 40W do wymiany Sun-Glo, Flora-Glo, takie same bym chciał kupić;
jeśli chcesz zrobić podwodny ogród, to już dawno powinieneś wiedzieć, że 0,5w/l to MINIMUM czyli co najmniej jeszcze jedna 40W ale i druga taka by nie zaszkodziła (jeśli chcesz bardziej wymagające gatunki)
jeśli chcesz naprawdę piękne rośliny, to najlepsza byłaby ADA Amazonia, ale wiadomo, że to straszny pożeracz kasy (zwłaszcza na 250l) w grę wchodzi jednak wkład podżwirowy np TetraPlant CompleteSubstrate i na wierzch jakiś żwirek dla roślin np filtus Floran.KrZyWy pisze:- podłoże od najnizszej warstwy: Kulki torfowe + Tetra Plant Crypto,żwirek rzeczny 0.2-0.3mm, biały piasek kwarcowy;
to co podałeś:
to są nawozy i nie włączał bym ich w poczet podłoża, które w akwarium roślinnym musi być klasą samą dla siebie, nawożenie, oczywiście konieczne, ale to już oddzielna historia (wiele osób zajmujących się roślinami, poleca zresztą płynne nawozy, kulki i tabletki wkońcu się rozpuszczą, a za każdym razem rujnować dno żeby je włożyć pod korzenie, to średnia przyjemność)KrZyWy pisze:Kulki torfowe + Tetra Plant Crypto
ja myślę, ze sprzedaż kubełka żeby zamienić go na filtr wewnętrzny, nawet świetny, to zły pomysł, oczywiście dokupienie 2 filtra, ok, ale kubełek do akwa 250 zwłaszcza z paletkami, to niemalże konieczność...KrZyWy pisze:Mam róznież pomysł aby sprzedac ten filr kubełkowy i zakupić ten co wyieniłem wcześniej tlyko ze nie 500 a 1000. Byłem wcześniej z niego bardzo zadowolonyw akwarium 112l. tak więc filtracja: Aquael Uni Filter 1000 UV na początek.
to tyle na początek

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl