Akwarium 80x26x30cm i brak pomysłu

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 126
Imię: Karol
Kontakt:

Akwarium 80x26x30cm i brak pomysłu

Post autor: lolek » 2007-09-23, 11:22

witam mam zamiar założyć nowe akwarium o wymiarach podanych w tytule.
Chciałbym zrobic coś z rodzaju malawi więc zwracam sie więc do malawisty Kazia z pytaniem czy takie akwarium nadaje sie na malawi.
I jaki rodzaj malawi byś mi polecił.

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kazio

Re: Akwarium 80x26x30cm i brak pomysłu

Post autor: Kazio » 2007-09-23, 11:28

Niestety akwarium jest za male na malawi. Oto co napisal mi kalkurator pojemnosci i obsady malawi:

Podałeś wymiary: 80 x 26 x 30 (62 l.).

Akwarium jest za niskie, w takim zbiorniku możesz mieć problemy z glonami z powodu zbyt intensywnego oświetlenia.

Akwarium jest za wąskie, by trzymać w nim pyszczaki.
W takim zbiorniku ryby nie dobiorą sobie odpowiednich terytoriów.

Minimum dla malawi to 112 l
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-09-23, 11:48

U to straszna lipa. A założenie takiego malawi 112l to jaki wydatek????
Oczywiście wszystkiego akwa i sprzęt aż po rybki??
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-23, 11:54

musze popatrzec po sklepach internetowych ja teraz zakladam 200l (niejest jeszcze skonczone) koszty wygladaja tak:

Szafka akwa maty i pokrywa wraz z dowozem 650zl
filtr JBL CP 250 200zl
grzalki jagger 2X80 zl
musze jeszcze kupic lepsze swietlówki piasek kwarcowy pupic lupki i zrobic do niego tlo podejrzewam ze wydam jeszce z 300-500zl

Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec
Imię: Krzysztof

Post autor: Sil » 2007-09-23, 12:25

Kazio pisze:Akwarium jest za wąskie, by trzymać w nim pyszczaki.
W takim zbiorniku ryby nie dobiorą sobie odpowiednich terytoriów.
Tak... ale już dla 80x30x30 kalkulator twierdzi, że można trzymać 5-6 rybek jednego gatunku. Nie przesadzajmy więc ;-) ...
Kazio pisze:Akwarium jest za niskie, w takim zbiorniku możesz mieć problemy z glonami z powodu zbyt intensywnego oświetlenia.
Oświetlenie przy Malawi raczej nie musi być jakoś super wypasione - anubiasy sobie poradzą. A problemy z glonami to przede wszystkim kwestia zasadowości i twardości wody.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-23, 13:02

wiem to tylko bylo tak wsadzone. Mojim zdaniem 80x30x30 tez jest zamale. tego kalkulatora urzylem tbardziej by zobaczyc objetosc akwa. Ten kalkulator ma kilka wad bo on bierze wszystkie ryby malawi moze by znalazl sie jeden gatunek ktury dalby rady w takim akwa jak ty piszesz ale on nawepno nienalerzy do grupy mbuna (najatrakcyjniejszej kolorystycznie) i cena tez pozostawia durzo do życzenia

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec

Post autor: Sil » 2007-09-23, 15:03

Ja nie jestem ani znawcą, ani fanem Malawi, ale:
Kazio pisze:moze by znalazl sie jeden gatunek ktury dalby rady w takim akwa jak ty piszesz ale on nawepno nienalerzy do grupy mbuna
... jeśli już mówimy o jakimś gatunku to właśnie musiałby należeć on do grupy Mbuna, bo nie-Mbuna zdecydowanie wymagają większej powierzchni do pływania i odbycia tarła. I ja byłbym raczej spokojny przy układzie 1+3(4) łagodniejszych gatunków Mbuna...
... co oczywiście nie przekreśla generalnej tezy, że przy gatunkach terytorialnych im akwa ma większą powierzchnię dna, tym jest lepsze.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
lolek
Zakręcony forumowicz
Kontakt:

Post autor: lolek » 2007-09-23, 15:09

Nie jednak na tym akwa nie da rady zrobić malawi.
ale na coś sie przyda tylko na co??
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2007-09-23, 15:27

Azja, Ameryka pd to główni kandydaci :)
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-23, 15:34

Sil pisze:Ja nie jestem ani znawcą, ani fanem Malawi, ale:
Kazio pisze:moze by znalazl sie jeden gatunek ktury dalby rady w takim akwa jak ty piszesz ale on nawepno nienalerzy do grupy mbuna
... jeśli już mówimy o jakimś gatunku to właśnie musiałby należeć on do grupy Mbuna, bo nie-Mbuna zdecydowanie wymagają większej powierzchni do pływania i odbycia tarła. I ja byłbym raczej spokojny przy układzie 1+3(4) łagodniejszych gatunków Mbuna...
... co oczywiście nie przekreśla generalnej tezy, że przy gatunkach terytorialnych im akwa ma większą powierzchnię dna, tym jest lepsze.
Okresliles tak jagby w malawi byla tylko mbuna i nie mbuna. Fakt ze mbuna jest najwieksza grupa. Ale niejest jedyna. Fakt ze wiekszosc ryb które my nazywamy niembuna nalerza do grupy utaka które jak powiedziales chca wiekszej jeszcze powierzchni niz mbuna. Ale utaka to niejest jedyna grópa nalerzaca do niembuna tak jak my to nazywamy

A w tym akwarium nawed jeden samiec jednego malo agresywnego gatunku nieobierze sobie terytoróm wiec tutaj chodowla pyszczaków odpada. Prawidlowo malawi mozna chodowac od 200l a te 112 to jest naprawde durzy kompromis

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec

Post autor: Sil » 2007-09-23, 21:11

Kazio pisze:Okresliles tak jagby w malawi byla tylko mbuna i nie mbuna.
Kaziu, określiłem tak jak Wy to okreslacie na Waszej stronie... bo jest to podstawowy podział.
Kazio pisze:A w tym akwarium nawed jeden samiec jednego malo agresywnego gatunku nieobierze sobie terytoróm wiec tutaj chodowla pyszczaków odpada. Prawidlowo malawi mozna chodowac od 200l a te 112 to jest naprawde durzy kompromis
Akwa 122l ma podstawę 80x35, kolega ma nietypowe 64l z podstawą 80x28... Potrafisz sobie obliczyć powierzchnię?... bo przecież to jest najważniejsze przy pyszczakach. Skoro więc do 112l proponujesz ludziom "maingado haremik i red-blue lub red redow haremik" to wyjaśnij mi dlaczego do takiego akwarium nie można dać haremu łagodnego gatunku? Gdzie terytorium przypadające na jednego samca jest większe?
Btw, spróbuj posiłkować się word'em albo mozillą przy pisaniu postów, bo jak czytam
Kazio pisze:jagby
Kazio pisze:nalerza
Kazio pisze:grópa
to mi się wszystko w żołądku przewraca...
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-24, 06:46

Malawi troche róznia sie od innych ryb. Szczególnie że maja silnie zaznaczony terytorializm. W 112 samiec red-reda i maingano. Stworza 2 terytoria które beda na siebie nachodzisz. Fakt dojdzie do bujek co do dominowania w akwarium. Ale niebeda musieli rywalizowac o samice. Wiec tak prawidlowo w 112 znajduje sie miejsca na 1,5 terytoria. A pozatym te akwarium jest zaniskie. Patrz ze pyszczaki kopia w podlorzu wiec daje sie 6 cm piasku

Awatar użytkownika
Sil
Stały bywalec

Post autor: Sil » 2007-09-24, 07:58

Kazio pisze:Malawi troche róznia sie od innych ryb.
Naprawdę :shock: ??????? Dzięki, że mnie oświeciłeś :lol: ...
Kazio pisze:W 112 samiec red-reda i maingano. Stworza 2 terytoria które beda na siebie nachodzisz. Fakt dojdzie do bujek co do dominowania w akwarium. Ale niebeda musieli rywalizowac o samice.
Z logiką to Ty chyba niewiele na razie miałeś wspólnego... W 112l na samca przypada 0,14m2 powierzchni, w tym akwarium - 0,22m2, czyli 60% więcej. Dodatkowo tutaj samiec nie ma za bardzo z kim rywalizować o samice...
Kazio pisze:A pozatym te akwarium jest zaniskie.
Rozumiem, że to tekst rozpaczy wobec braku argumentów natury merytorycznej...
Na Twoim miejscu przestałbym tak kurczowo trzymać się wyliczeń jakiegoś kalkulatora. Jeśli masz do czynienia z rybami terytorialnymi to powinieneś rozumieć zasady, jakie obowiązują przy aranżacji zbiornika dla nich.
Pozdrawiam,
Krzysiek

Awatar użytkownika
Kazio
Akwarysta

Post autor: Kazio » 2007-09-25, 20:15

Czlowieku wez poczytaj troche o malawi. A nie krytykujesz wszystko co ja powiem. 112l jest to juz wielki kompromis. Wielu malawistu uważa ze dla tych ryb 200l to minimum. I nietrzymam sie kurczowo kalkulatorów. Sam pomysl jego akwa ma 30cm trzeba odjac jakies 4 bp nienalewarz do akwa wody po brzegi. I musisz odjac jakies 6 bo te ryby musza miec sporo piasku bo lubia w nim kopac czyli zaledwie bedzie 20 cm wysokosci wody. A to dlanich jest zamalo

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-09-25, 20:34

... i w tym momencie kłótnię kończymy. Jeżeli jesteście zainteresowani dalszą dyskusją nt. Malawi w małych zbiornikach, proszę otworzyć nowy wątek. Tu dyskusja stała sie bardzo mocno off topic, a autor wątku nie dostanie juz żadnych pomocnych mu w decyzji informacji.

Poza tym wycieczki osobiste proszę załatwiać na PW. Proszę również pamiętać, że jest to forum DYSKUSYJNE i chodzi nam tu o przepływ i wymianę informacji i poglądów. A nie o jedyną słuszną ideologię.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Zablokowany