Jaka podstawa akwarium?
Moderator: ModTeam
- werisal
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Jaka podstawa akwarium?
Jak wygląda podstawa 54L akwarium profilowanego (wiadomo, że po tych bokach zawsze jeden czy dwa litry odchodzą)? Bo zamierzam zamówić szafke pod akwarium i nie wiem jakie podać wymiary na to akwarium dlatego się pytam jaką podstawe ma akwarium 54L profilowane?

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Jaka podstawa akwarium?
Będziesz miał prawdopodobnie akwarium o podstawie 50x30, gdzie 30cm, to najszersze miejsce akwarium.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Podstawa to 60x30cm
ale ja wziął bym troszkę większą szafkę.
Poza tym przydałaby Ci sie podstawa pod akwarium
[ Dodano: 2007-09-23, 20:10 ]
http://www.allegro.pl/item243204605_mat ... 60x30.html
to jest mata polietylenowa która przydała by ci się nie droga a warto kupić nie poszczerbisz spodu akwarium
ale ja wziął bym troszkę większą szafkę.
Poza tym przydałaby Ci sie podstawa pod akwarium
[ Dodano: 2007-09-23, 20:10 ]
http://www.allegro.pl/item243204605_mat ... 60x30.html
to jest mata polietylenowa która przydała by ci się nie droga a warto kupić nie poszczerbisz spodu akwarium
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- Sil
- Stały bywalec
- Imię: Krzysztof
I tu się zgodzę z kolegą... ale tak ogólnie to nie kupowałbym profilowanego, tylko proste!lolek pisze:Podstawa to 60x30cm
Tak na zdrowy rozsądek to po 3l na bok ;-)werisal pisze:wiadomo, że po tych bokach zawsze jeden czy dwa litry odchodzą
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
I tu się zgodzę z kolegą... ale tak ogólnie to nie kupowałbym profilowanego, tylko proste!Sil pisze:lolek pisze:Podstawa to 60x30cm
Racja Sil ja też lubię "prostokąty"
Profilowana szyba z przodu pomniejsza akwarium
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
do tego w profilu gorzej się ryby czują wzrok się szybciej męczy i w ogóle niewiadomo po co to
zwłaszcza że są droższe :/

Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
- Potamotrygon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
szafka na zmównie z płyty wiurowej. Dasz wzór w firmie to taki blat Ci dotną. Ale pamiętaj daj przynajmniej po 1 cm z każdej strony akwa w zapasie i pod akwa karimate czy dedykowaną matę ze sklepu. Najlepiej co by szafka miała mocny blat najlepiej 18 mm albo wiecej i dobze podparta. Przezorny zawsze ubezpieczony.
Pterophyllum scalare, Platydoras costatus, Ancistrus dolichopterus, Glyptoperichthys gibbiceps
- werisal
- Forumowicz
- Kontakt:
Pytałem się co do tej szafki u producenta jakiejś firmy (nie chce podawać jej nazwy, bo nie pamiętam, nie chce skłamać i podać złej) i rzeczywiście zgodził się ztym co powiedziałeś. A to jest pewne, że szafka ma więcej z każdego boku, to to nawet ja wiedziałem :mrgreen: ... Zresztą jak się patrzy na szafki na aukcjach allegro to tam są szafki podane, że np. od 60L do 112L i mimo, że akwarium ma wymiary 60x30 to szafka jest o jakieś 15cm z każdego boku szersza.Potamotrygon pisze:szafka na zmównie z płyty wiurowej. Dasz wzór w firmie to taki blat Ci dotną. Ale pamiętaj daj przynajmniej po 1 cm z każdej strony akwa w zapasie i pod akwa karimate czy dedykowaną matę ze sklepu. Najlepiej co by szafka miała mocny blat najlepiej 18 mm albo wiecej i dobze podparta. Przezorny zawsze ubezpieczony.
A akwarium 60L jakie ma wymiary?

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
jeden z najbardziej znanych producentów mebli "akwarystycznych" to firma Rynkar http://www.akwa-rynkar.pl.
Warto zapamiętać, bo na stronie są również podane litraże i wymiary najczęściej spotykanych w handlu zbiorników.
Warto zapamiętać, bo na stronie są również podane litraże i wymiary najczęściej spotykanych w handlu zbiorników.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- werisal
- Forumowicz
- Kontakt:
Zamówiłem dzisiaj szafke pod akwarium i jest pare małych zmian:
1) Zmieniłem zdanie i będe miał akwarium proste, nie profilowane, 63L.
2)
1) Zmieniłem zdanie i będe miał akwarium proste, nie profilowane, 63L.
2)
Niestety nie moge sie z Tobą w tym momencie zgodzić (wtedy mogłem bo nie miałem szarego pojęcia, ale teraz mam jakąś wiedze ogólną ;-) ), bo płyta wiórowa nie nadaje sie pod akwarium, gdyż co jakiś czas będzie miała styczność z wodą, i będzie poprostu "pulchnieć"! Zamiast płyty wiórowej polecono mi MDC. Jest to materiał z którego się robi szafki do łazieniek i jest on najlepszym materiałem pod tego typu szafki. Niestety szafke otrzymam do 15 listopada, wic sobie poczekam zanim akwarium wraz z szafką bedą w pełnej okazałości...Potamotrygon pisze:szafka na zmównie z płyty wiurowej.

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Z tym materiałem to racja ale płyta wiórowa jest oklejona takim czymś co nie przepuszcza wody :-)
- werisal
- Forumowicz
- Kontakt:
Chodzi Ci o okleine samoprzylepną, lecz niestety, ale mam nie miłe doświadczenie i : "przezorny zawsze ubezpieczony"... A mianowice u mnie w domu miałem schody robione na wymiar, całkowicie drewniane, przyklejone właśnie okleiną samoprzylepną i po pewnym czasie pod pewną siłą nacisku i wogóle obciążenia, nie mówiąc już o złym naklejeniu ona zaczęła się: "łuszczyć"... I gdyby stało się tak samo z szafką to wolałbym nie myśleć co by było... Więc zmieniłem materiał na MDC i będę się dzięki temu czuł bezpieczniej.
Jeszcze jedna sprawa apropo: "przezorny zawsze ubezpieczony", zmieniłem grubość baltu pod namową fachowca: z 18mm na 28mm...
Jeszcze jedna sprawa apropo: "przezorny zawsze ubezpieczony", zmieniłem grubość baltu pod namową fachowca: z 18mm na 28mm...

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
nie po prostu blat jest tak zrobiony żeby woda nie przedostawała się do niego
A akwarium 63litry na pewno na 18 by stało i nic sie nie stanie
[ Dodano: 2007-10-13, 13:46 ]
ale dobrze że myślisz o bezpieczeństwie
(miłego czekania :-P )
A akwarium 63litry na pewno na 18 by stało i nic sie nie stanie
[ Dodano: 2007-10-13, 13:46 ]
ale dobrze że myślisz o bezpieczeństwie
(miłego czekania :-P )
- werisal
- Forumowicz
- Kontakt:
No dobrze, ale znowu zastanawiam się nad wzięciem większego akwarium tym razem 70L i znowu pytanie jak temat: Jaką podstawe ma 70L akwarium proste. Nawet nie podstawe tylko jakie wymiary?

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
No więc akwarium 72 litry to http://www.allegro.pl/item254133982_akw ... atisy.html
A jego podstawa to 60x30x40
A jego podstawa to 60x30x40